Jak zachować higienę, gotując dla dziecka?
10 złotych zasad higieny przy przygotowywaniu mleka i pierwszych posiłków dla niemowląt. Sprawdź, jakich zasad przestrzegać, gotując dla dziecka lub przygotowując mu mleko.
- Edipresse
Posiłki, które przygotowujesz dla dziecka, muszą być nie tylko wartościowe, ale także bezpieczne pod względem mikrobiologicznym. Musisz dbać nie tylko o czystość rąk, sprzętów kuchennych, naczyń i używanych produktów. Przestrzegaj również innych zaleceń higienicznych.
1. Ściśle stosuj się do zaleceń producenta podanych na opakowaniu mleka modyfikowanego i innych potraw dla niemowląt (kaszki, kleiki). Dzięki temu zachowasz wartość odżywczą tych posiłków.
2. Schładzaj potrawy tuż po ich ugotowaniu, przestrzegaj właściwego czasu ich przechowywania.
3. Pamiętaj, że produkty mleczne, ze względu na specyficzny skład – dużą zawartość białka, węglowodanów i innych składników pokarmowych, stanowią doskonałe podłoże do rozwoju drobnoustrojów, także chorobotwórczych. Ułatwia to ich niewłaściwie przechowywanie. Najwięcej bakterii namnaża się w temperaturze 15-50°C, najmniej poniżej 4°C. Dlatego w lodówce umieść termometr, aby można było kontrolować temperaturę.
4. Dbaj o czystość smoczków i butelek, w których podajesz posiłki (mleko modyfikowane, zupy jarzynowe, soki) dziecku niekarmionemu piersią w pierwszych 6 miesiącach życia. Do potraw dla najmłodszych niemowląt polecane są butelki szklane, które przed każdym użyciem należy wygotować (około 5 minut), podobnie smoczki.
5. Po każdym karmieniu usuń resztki pokarmu, a butelkę wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie umyj szczoteczką (tylko do tego celu przeznaczoną) w 2-3 procentowym roztworze sody oczyszczonej, dokładnie wypłucz, osusz i przechowuj w zamkniętym pojemniku. Przed kolejnym użyciem należy ją wygotować. Butelki do posiłków dla starszych niemowląt wystarczy sparzyć wrzącą wodą, podobnie miseczki, talerzyki, łyżeczki.
6. Do przygotowywania i podawania posiłków używaj naczyń przeznaczonych dla dzieci, opatrzonych atestem. Sprzęt kuchenny powinien być wysokiej jakości, np. garnki, sztućce – ze stali nierdzewnej, pojemniki na smoczki – ze szkła.
7. Starannie myj ręce, zanim przystąpisz do przygotowywania posiłku dla dziecka.
8. Używaj tylko przegotowanej wody albo wody butelkowanej, z odpowiednim atestem, przeznaczonej dla najmłodszych dzieci.
9. Każdą porcję mleka przygotowuj tuż przed karmieniem i zużywaj w ciągu godziny, jeżeli przechowujesz je w temperaturze pokojowej. Nigdy nie podawaj dziecku resztek mleka pozostałych z poprzedniego posiłku.
10. Potrawy przygotowane w domu przechowuj w lodówce nie dłużej niż dobę. Gotowe przetwory dla niemowląt (w słoiczkach i butelkach) po otwarciu możesz przechowywać w lodówce tylko 48 godzin.
Czytaj też: Warzywa w diecie dziecka są niezastąpione