Reklama

Klasyczny krupnik to zupa ugotowana na mięsie z dodatkiem włoszczyzny i kaszy jęczmiennej. Jest zwykle bardzo gęsta, a co za tym idzie – sycąca. To bardzo prosta i szybka zupa, której przygotowanie zajmuje mniej niż godzinę, a wszystkie składniki ma się zwykle w domu.

Reklama

Wystarczy włoszczyzna, mięso, kasza i ziemniaki. Niemowlak nie powinien jednak jeść zupy na mięsnym wywarze – zupy na mięsie można podać dopiero po ukończeniu pierwszego roku życia. Podajemy przepis, który z powodzeniem można podać dziecku jeszcze w wieku niemowlęcym.

Jak ugotować krupnik dla niemowlaka: przepis na delikatny krupnik dla niemowlaka

Składniki:

  • Włoszczyzna
  • Ziemniaki
  • Kasza jęczmienna (w lżejszej wersji: kasza jaglana)
  • Masło/oliwa z oliwek/olej rzepakowy zimnotłoczony

Przygotowanie: Włoszczyznę dokładnie umyj i obierz ze skórki. Wlej do garnka wodę i włóż do niej włoszczyznę i drobno pokrojonego ziemniaka. Dodatkowo do warzyw w wodzie wsyp kopiastą łyżkę wybranej przez siebie kaszy (jęczmiennej albo jaglanej). Wstaw warzywa z kaszą na gaz, gotuj do miękkości wszystkich składników. Na koniec, przed samym podaniem, do wystudzonej zupy dodaj łyżeczkę masła/oliwy albo oleju rzepakowego. Podawaj w temperaturze pokojowej.

Krupnik dla niemowlaka: od kiedy można go podać?

Zupy na wywarze mięsnym mogą być podawane dzieciom po ukończeniu przez nie 12. miesiąca życia. Jeżeli krupnik będzie zrobiony na wywarze warzywnym, można podać go po ukończeniu przez dziecko 8 miesiąca życia. Przed podaniem delikatnego krupniku, dobrze byłoby, gdyby dziecko miało już styczność z glutenową kaszą, ponieważ kasza jęczmienna, z której to robi się krupnik, jest kaszą glutenową. W innym wypadku kaszę jęczmienną można zastąpić drobną kaszą bezglutenową i przyrządzić krupnik dla niemowlaka na bazie kaszy jaglanej.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama