Wyniki
Wyniki
Laureaci
Wyniki
Wyniki
Wyniki
ziajka krr
Wyniki
Nivea Klub Rodzica Recenzenta
Wyniki
nivea baby 2w1 krr
Wyniki
Pampers KRR
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Wyniki
mama, kuchnia, gotować, dziecko
Dieta

Mama ekspresowo

Gdy ktoś mówi, że gotowanie jest proste, nie wierzę mu. Ale kiedy to samo mówi Nigella Lawson, słynna brytyjska „kucharka”, nie mam wątpliwości, bo przecież ona TO wie. Udowodniła mi, że gotować można... szybko!

Wbrew pozorom nie będę pisać o Nigelli Lawson, choć to po obejrzeniu jej programu „Nigella ekspresowo” postanowiłam spytać mamy, jak sobie radzą w kuchni – z dzieckiem i innymi obowiązkami na głowie. Czy i one, tak jak Nigella (też mama), mają swoje sekrety, dzięki którym przygotowują zdrowe posiłki, nie tracąc na to wiele czasu. Oto efekt mojego śledztwa.

1. Zamrażam
Niby oczywiste, ale czy rzeczywiście w pełni wykorzystujesz zamrażarkę? – Mrożę nie tylko świeże mięso czy warzywa, ale też gotowe potrawy, np. klopsy, zupę. Przygotowuję zawsze więcej. Część jemy od razu, a część zamrażam – mówi Dorota, mama dwulatki. – Mrożę też koperek i pietruszkę. Latem pęczki są większe niż zimą, no i tańsze. Myję, suszę, szatkuję i pakuję do woreczków. Zimą i wiosną jak znalazł.
Owoce i warzywa przeznaczone do zamrożenia kupuj, gdy trwa na nie sezon – mają wtedy najwięcej wartości odżywczych, które podczas długiego przechowywania ulegają zniszczeniu. W trakcie mrożenia te straty są mniejsze, poza tym czas gotowania mrożonek jest krótszy niż świeżych produktów, co dodatkowo pozwoli oszczędzić trochę czasu.

2. Miksuję warzywa, dzielę na porcje i mrożę je
Sposób na codzienną zupę. Kup większą ilość warzyw, np. marchew, brokuły, pietruszkę. Umyj je, obierz i ugotuj na parze. Potem zmiksuj z odrobiną wody (tej, której użyłaś do gotowania) i zamroź w pojemnikach na lód. Gdy będą gotowe, przełóż kostki do worków na mrożoną żywność. Podpisz je. – Wystarczy wyjąć kostki różnych warzyw, podgrzać je w garnku, dodać kaszę, żółtko i... już – mówi Aneta, mama dwóch córek.

3. Gotuję na parze
Takie gotowanie jest zdrowsze (bo nie traci się tak składników odżywczych jak podczas gotowania w wodzie) i trwa krócej. – Nie trzeba czekać, aż zagotuje się gar wody, bo wystarczy jej odrobina. W gorącej parze warzywa szybciej stają się miękkie. A do tego mają soczysty kolor i nie są rozmiękłe jak te z wody – mówi Ola, mama Igi.

4. Zrezygnowałam z ziemniaków
– Bo trzeba je obierać, co przecież trwa i trwa! Zamiast nich gotuję ryż (brązowy) i kasze – mówi Beata, mama Bartka. – Wygodniej, ale też zdrowiej!

5. W zamrażarce przechowuję chleb, blat biszkoptowy i porcję włoszczyzny
– W razie wizyty niespodziewanych gości nie muszę się głowić, czym ich poczęstować – mówi Kasia, mama Jurka, Marysi i Ani.

6. Gotuję dwie potrawy jednocześnie
– Np. gdy robię zapiekankę i piekę kurczaka (w osobnych naczyniach) albo rybę w folii – mówi Iza, mama Jurka. – A ja w garnku, w którym gotuję na parze, przygotowuję też kaszę. Na dół wrzucam woreczek z kaszą, na to stawiam sitko z warzywami – dodaje Beata.

7. Nie używam tarki
– Może smak marchewki czy buraków się zmienia, gdy zetrze się te warzywa na tarce, ale ja podaję je w cząstkach – opowiada Zuzanna, mama Krzysia. – Ja nie tracę czasu, a co najważniejsze, synek musi gryźć. To jest dobre dla jego ząbków!

8. Nauczyłam się dobrej organizacji w kuchni...
To podstawa każdego sukcesu, nawet kuchennego! – Pogrupowałam produkty i naczynia. Te, których używam codziennie, są na niższych półkach, pod ręką – tłumaczy Natalia, mama Oliwki. – Podobnie jest, gdy gotuję. Potrzebne produkty i naczynia gromadzę na blacie, zanim zacznę pichcić.

9. ...i w lodówce
Produkty owiń (wędliny w papier śniadaniowy!), aby zapobiec utracie wilgoci. Resztki włóż do pojemników. – Każdy opisuję, dzięki temu nie muszę ich otwierać, by sprawdzić, co jest w środku – mówi Natalia. – I je grupuję. Nabiał na tej półce, mięso na tej...

10. Stosuję zasadę: „pierwsze kupione – pierwsze zjedzone”
Unikniesz wyrzucania jedzenia. – Produkty kupione ostatnio stawiam za tymi, które są już w lodówce, lub sortuję i układam je według daty przydatności do zjedzenia – mówi Gosia, mama Jasia.

11. Mam gotowe dania w zapasie
– Przydają się też, gdy muszę córcię zostawić z babcią – mówi Asia. – Albo w czasie wyjazdów, gdy nie mam możliwości ugotowania.

To ważne!
Mrożąc produkty, przestrzegaj zasad:
- po rozmrożeniu nie zamrażaj żywności po raz drugi,
- torebki i pojemniki powinny być szczelne i przeznaczone do mrożenia,
- czas przechowywania w zamrażarce zależy od rodzaju produktu: ryby, wędlina, gotowe potrawy i ciasta – 6 miesięcy; sery, drób, mięso – 8 miesięcy; warzywa i owoce – 12 miesięcy,
- nie zamrażaj gotowanych ziemniaków – po rozmrożeniu staną się papkowate i utracą smak.


Konsultacja: Edyta Gulińska, dietetyk.

 

 

 

mtj_dopisek.gif

 

 

 

 

Jak odstawić dziecko od piersi? Poznaj sposoby mam – film

Magda Gendźwiłł, blog Crust&Dust
Mama
Gotuj szybkie i zdrowe dania – radzi Magda z Crust&Dust
Jej motto to gotować zdrowe i szybkie danie. Szybkie, bo sporo pracuje. Zdrowo, bo inaczej nie potrafi, a do tego takie właśnie gotowanie wymusza na niej m.in. choroba córki (ma atopowe zapalenie skóry). Oto twórczyni bloga "Crust&Dust", która opowie, co trzeba zrobić, by w kuchni być szybkim i niekoniecznie wściekłym.

Ci, którzy znają "Crust&Dust" , natychmiast sprostują, że za blogiem kryją się tak naprawdę dwie osoby – Magda i Adam Gendźwiłłowie . Razem gotują, piszą i robią zdjęcia. Nadal tak jest, choć od pewnego czasu, jak przyznaje Magda, blog to jej obowiązek, a właściwie już praca. – Założyliśmy "Crust&Dust", bo chcieliśmy ułatwić znajomym korzystanie z naszych przepisów. Podobało im się to, że gotujemy smacznie, że recepty na nasze dania sprawdzą się w każdej kuchni. Dlatego zamiast rozsyłać je mejlem, zaczęliśmy umieszczać je w jednym miejscu – mówi Magda Gendźwiłł . Szybko jednak się okazało, że czytają go nie tylko ci, których znamy. Wtedy to była jeszcze zabawa. Wszystko się zmieniło się, gdy "Crust&Dust" trzy lata temu zdobył tytuł "Blog roku". Dzisiaj Magda nie tylko gotuje i pisze, ale też prowadzi warsztaty (m.in. z kuchni amerykańskiej) i organizuje wycieczki kulinarne dla obcokrajowców, którzy chcą poznać, co jedzą Polacy. To jej praca, wszystko kręci się wokół jedzenia. Kuchenne korzenie Gotowanie Magdy Gendźwiłł nie wzięło się znikąd. W jej rodzinnym domu gotowało się dosłownie... wszystko. – To było koszmarne, bo nie chodziliśmy nigdzie, nawet na lody, bo moja mama uważała, że lepiej zrobić je w domu. Wtedy tego nie rozumiałam, teraz sama tak robię. No, może nie piekę chleba, ale lody to specjalność naszego domu. Z dobrodziejstw domowej kuchni korzysta pięcioletni Franek i młodsza o półtora roku Tosia. Niestety, kilka miesięcy temu okazało się, że córeczka Magdy i Adama ma atopowe zapalenie skóry. Podpowiedziano im, by zaczęli inaczej gotować dla Tosi. Bez cukru, pszenicy... – Taka zmiana diety może być dla kogoś rewolucją, na szczęście nie wywróciła naszego domowego jadłospisu do góry nogami. Już jedliśmy zdrowo, musieliśmy tylko lekko...

Żywienie
Jedno danie na obiad
Są łatwe do przygotowania, sycące i pyszne! Zamiast tradycyjnej zupy i drugiego dania zaproponuj domownikom obiad z... jednego garnka. Na pewno będzie wszystkim smakował!

Są łatwe do przygotowania, sycące i pyszne! Zamiast tradycyjnej zupy i drugiego dania zaproponuj domownikom obiad z... jednego garnka. Na pewno będzie wszystkim smakował! Posiłki jednodaniowe to doskonały pomysł na obiad, kiedy masz mało czasu na gotowanie, a zależy Ci, by Twoi najbliżsi dostali smaczne i zdrowe potrawy przygotowane w domu. Najprościej zrobić je z warzyw, kasz czy makaronów połączonych z mięsem lub innymi produktami białkowymi – serami, jajami, rybami (dostarczą wtedy Twoim bliskim wszystkich potrzebnych składników odżywczych). Często podstawą takich potraw są nasiona roślin strączkowych – groch, fasolka, soczewica. Kiedy dodasz do nich posiekaną natkę pietruszki, zielony koperek lub szczypiorek, wzbogacisz je w biopierwiastki i witaminę C. Przygotowując obiad jednodaniowy dla Twojego malucha, pamiętaj, by potraw nie gotować zbyt długo, żeby nie obniżyć wartości odżywczej białka i zawartości witamin – zwłaszcza z grupy B i witaminy C (są one wrażliwe na działanie temperatury). I jeszcze jedno – potrawy tego typu dostarczają więcej energii niż tradycyjne obiady. Dlatego nakładając porcje dla dzieci, staraj się, by nie były one zbyt duże. 1. Kaszka waniliowa - od dziesiątego miesiąca życia – 7 miarek mleka modyfikowanego następnego, – 210 ml wody, – 3 łyżeczki kaszki manny, – wanilia w lasce lub esencja naturalnej wanilii. Zagotuj wodę w rondelku. Odlej połowę do czystej, wygotowanej butelki lub wyparzonego porcelanowego kubeczka. Lekko ostudź, wsyp mleko i wymieszaj je. Do pozostałej wody wsyp kaszkę i gotuj ją na wolnym ogniu, ciągle mieszając ok. 7-10 minut. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę startej na drobnej tarce wanilii lub 1-2 krople esencji wanilii. Ugotowaną kaszkę dodaj do mleka, wymieszaj. Podawaj dziecku po sprawdzeniu temperatury. 1 porcja = 200-220 ml 2. Zupa z mięsem z kurczaka - od...

mama, niemowlę, kuchnia, gotowanie
Dieta
Zdrowa dieta niemowlaka
Niemowlęta rosną jak na drożdżach i mają wyjątkowo delikatne żołądki. Dlatego potrzebują wszystkiego, co najlepsze. Jak zdrowo gotować dla maluszka?

Bobaskom może zaszkodzić nawet to, co na nas, dorosłych, nie zrobiłoby specjalnego wrażenia. A to, co i nam może nie wyjść na zdrowie, im nie wyjdzie na zdrowie na pewno. Dlatego trzeba zwracać uwagę na to, co i jak gotujemy dla dziecka. Przestrzegaj zasad higieny Zanim zabierzesz się za robienie zupki czy tarcie jabłka, umyj ręce. Dokładnie myj też blaty, naczynia i kuchenne akcesoria, np. tarki (bakterie bardzo je lubią) i deski do krojenia. Te, na których kroisz surowe mięso, sparz wrzątkiem. Najlepsze są szklane lub ze stali nierdzewnej, bo nie ma nierówności i rys, w których mogłyby gromadzić się resztki. Pamiętaj, że wylęgarnią paskudztw mogą być również niezbyt czyste i wilgotne ścierki (pierz je w wysokiej temperaturze). Często zmieniaj gąbki, zmywaki... Podczas gotowania albo karmienia nigdy nie oblizuj łyżeczki malca ani nie pij z jego kubka. Jeśli chcesz spróbować zupki smyka, weź drugą łyżeczkę i odłóż na swój talerz. Nie karm dziecka swoimi sztućcami. Jeśli w miseczce czy na talerzyku zostały resztki niezjedzonego dania, wyrzuć je. Są na nich resztki śliny, a to pożywka dla bakterii. Używaj bezpiecznych naczyń i garnków Z naczyń aluminiowych podczas gotowania wypłukują się szkodliwe pierwiastki. Z kolei na garnkach emaliowanych często powstają rysy i odpryski. Jeżeli naczynie jest uszkodzone, trzeba je wyrzucić, bo z fragmentu niepokrytego emalią metalu mogłyby się przedostawać do żywności szkodliwe pierwiastki. Najlepiej korzystać z rondli i garnków wykonanych ze stali nierdzewnej lub stalowych, pokrytych teflonem. Bezpieczne jest także szkło i miedź. Jeśli używasz naczyń, sztućców i pojemników z tworzyw sztucznych, korzystaj wyłącznie z tych, które mają atest (najczęściej PZH) i są dopuszczone do kontaktu z żywnością. Na pewnym forum internetowym mamy dyskutowały o tym, czy wolno przechowywać pokarm lub inne potrawy w...

Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko
Aktualności
Kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko? Przepisy w 2023
Ewa Janczak-Cwil
rekrutacja do szkół podstawowych
Aktualności
Rekrutacja do szkoły podstawowej 2023: zasady, zapisy. Kiedy zaczyna się nabór?
Ewa Janczak-Cwil
przedszkole integracyjne
Edukacja
Przedszkole integracyjne: co to jest, dla kogo? Program
Magdalena Drab
Rekrutacja do szkół średnich: jak wygląda, ważne terminy, obliczanie punktów
Aktualności
Rekrutacja do szkół średnich: kiedy składa się papiery do liceum? Kalendarz 2023
Luiza Słuszniak
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi
Prawo i finanse
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi – aktualne przepisy
Ewa Janczak-Cwil
Wielki Post: co to jest, ile trwa, historia, symbole
Święta i uroczystości
Wielki Post: ile trwa, historia, symbole, jak się go obchodzi? Kiedy się zaczyna i kończy w 2023 roku?
Luiza Słuszniak
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu
Święta i uroczystości
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu i czy są obowiązkowe
Luiza Słuszniak
kiedy wakacje
Aktualności
Kiedy wakacje w 2023 roku – początek i zakończenie, jak planować letni wypoczynek?
Ewa Janczak-Cwil
Opieka nad żoną po porodzie
Prawo i finanse
Opieka nad żoną po porodzie 2023: kto ma prawo do zwolnienia i na jak długo?
Joanna Biegaj
Czy alimenty wlicza się do dochodu
Prawo i finanse
Czy alimenty wlicza się do dochodu: czy liczą się do zasiłku rodzinnego i do kredytu?
Milena Oszczepalińska
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Uczeń
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Luiza Słuszniak
ospa u dziecka a wychodzenie na dwór
Zdrowie
Ospa u dziecka a wychodzenie na dwór: jak długo będziecie w domu? Czy podczas ospy można wychodzić?
Milena Oszczepalińska
Pewniaki na egzamin ósmoklasisty z języka polskiego
Język polski
Pewniaki na egzaminie ósmoklasisty: co warto powtórzyć przed egzaminem z języka polskiego?
Luiza Słuszniak
AMR, schemat żywienia niemowląt
Dieta
Schemat żywienia niemowląt: aktualne zalecenia 2023
Magdalena Drab
olej z wiesiołka
Starania o dziecko
Olej z wiesiołka na płodność: czy pomaga zajść w ciążę?
Magdalena Drab
poród w szpitalu
Poród naturalny
Chwyt Kristellera – co to jest, jak wygląda, czym grozi i czy to legalne?
Luiza Słuszniak
Edukacja
Rodzaje przedszkoli: poznaj typy przedszkoli, by wiedzieć, które będzie najlepsze dla twojego dziecka
Luiza Słuszniak
Egzamin ósmoklasisty 2022  z języka polskiego. Zakres materiału
Uczeń
Egzamin ósmoklasisty 2023 z języka polskiego: co trzeba umieć, zakres materiału
Luiza Słuszniak