Produktem nabiałowym mającym szczególne prozdrowotne właściwości jest naturalny kefir. Najwyższą jakością, bogactwem dobroczynnych składników i doskonałym smakiem wyróżnia się produkt pochodzący z ekologicznego mleka, mający certyfikat rolnictwa ekologicznego. Kefir EKO ma zawsze prosty skład, w którym jest miejsce tylko dla pasteryzowanego mleka i mikroflory kefirowej.

Reklama

Ten niskokaloryczny napój zawiera prawdziwe bogactwo żywych kultur bakterii kwasu mlekowego, dzięki czemu można go uznać za naturalny probiotyk, aktywnie wspierający odporność organizmu i odbudowujący florę bakteryjną po terapii antybiotykowej*. Co ciekawe, kefir jest lepszy niż suplementy probiotyczne; jedna kapsułka zawiera zwykle około 15 milionów pożytecznych bakterii – to o wiele mniej niż w szklance ekokefiru. Dodatkowo napój może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy, ponieważ bakterie kwasu mlekowego przetwarzają laktozę na kwas mlekowy.
Ekologiczny napój jest bogatym źródłem białka. Zapewni organizmowi sporą dawkę wapnia i fosforu. Kefir jest bogaty w witaminy z grupy B, w szczególności B1, B12 i biotynę. Witaminy te pomagają regulować pracę nerek, wątroby i układu nerwowego oraz łagodzić choroby skóry. Mikroorganizmy zawarte w fermentowanych produktach mlecznych przyczyniają się do pochłaniania rozkładania cholesterolu, a tym samym przeciwdziałają miażdżycy*.
Właściwościami probiotycznymi wyróżnia się również Maślanka naturalna EKO. Dzięki zawartości żywych kultur bakterii fermentacji mlekowej wspomaga dobroczynną florę jelitową, perystaltykę jelit i prawidłowy metabolizm. Do codziennej diety warto również włączyć Mleko świeże EKO oraz Śmietankę EKO. Naturalnie buduj odporność, ciesz się wybornym smakiem ekonabiału i nie zapomnij o codziennej aktywności!

materiały prasowe

Naturalne zalety ekologicznego nabiału

Ekologiczne produkty nabiałowe, oprócz tego, że wspaniale smakują, mają wiele udowodnionych dobroczynnych właściwości. Wśród nich wyróżnia się zwłaszcza naturalna maślanka oraz kefir, obecne w polskiej kuchni od wieków.
Prawdziwa maślanka i kefir produkowane są wyłącznie z ekologicznego mleka z certyfikowanych ekogospodarstw. O ich najwyższej jakości i pewnym, ekologicznym pochodzeniu świadczy znak rolnictwa ekologicznego.

Maślanka naturalna EKO i Kefir EKO to orzeźwiające, niskokaloryczne i lekkostrawne napoje, o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Dzięki zawartości żywych kultur bakterii fermentacji mlekowej wspomagają dobroczynną florę jelitową, perystaltykę jelit i prawidłowy metabolizm.* Dlatego są uznawane za naturalny probiotyk. Maślanka zawiera niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego lecytynę, która poprawia pamięć, oraz jest źródłem łatwo przyswajalnego białka i wapnia. Kefir jest odpowiedni także dla osób mających trudności z trawieniem laktozy. W procesie fermentacji cukier mleczny ulega naturalnemu rozkładowi. Regularnie spożywany przeciwdziała miażdżycy – mikroorganizmy zawarte w fermentowanych produktach mlecznych przyczyniają się do pochłaniania i rozkładania cholesterolu*. Poza tym oba napoje idealnie gaszą pragnienie.
Maślanka naturalna EKO i Kefir EKO mogą być również bazą do wielu zdrowych i lekkich koktajli z dodatkiem świeżych owoców, warzyw czy ziaren. Doskonale sprawdzą się w kuchni jako dodatek do wypieków – ciast, placków, racuchów.
Miłośnicy naturalnego nabiału z pewnością docenią też doskonały smak i właściwości Mleka świeżego EKO powstającego w procesie mikrofiltracji połączonej z pasteryzacją w niskiej temperaturze. Dzięki temu zachowuje walory smakowe i wartości odżywcze najbardziej zbliżone do świeżego, wiejskiego mleka krowiego. Z kolei bez Śmietanki EKO wielu kucharzy nie wyobraża sobie smaku sosów i zup.

PysznEKO gotowania!

*Źródło: S. Zmarlicki, Zdrowotne aspekty mleka i przetworów mlecznych, „Zdrowie Publiczne” 2006, 116(1).

Zobacz także
materiały prasowe
Reklama

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej
Materiał opracowany przez PHZ SM "Lacpol" sp. z o.o.

Reklama
Reklama
Reklama