Normy dotyczące żywności dla niemowląt i małych dzieci
Żywność dla niemowląt i małych dzieci (czyli dzieci do lat 3) stanowi odrębną kategorię żywności i musi spełniać surowsze wymagania niż produkty przeznaczone dla dorosłych.
- Artykuł sponsorowany
Dopuszczalne zawartości określonych substancji w żywności dla niemowląt i małych dzieci są na poziomach nawet kilkaset razy niższych niż dla osób dorosłych. Dlatego także w przypadku napojów, należy pamiętać o tym, by maluchom do 3. roku życia podawać te, przeznaczone dla tej grupy wiekowej. Na etykiecie soków dla niemowląt i małych dzieci powinien znajdować się napis „środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego”. Środki te zgodnie z przepisami spełniają rygorystyczne wymogi odnośnie składu i poziomów zanieczyszczeń.
Marka Bobo Frut dokłada wszelkich starań aby produkty, które ostatecznie można znaleźć na półce, były bezpieczne dla dziecka. Od momentu uprawy owoców i warzyw do finalnego produktu, ważne jest dla nas surowe przestrzeganie norm dla żywności, aby mieć pewność, że soki i nektary Bobo Frut są odpowiednie dla najmłodszych konsumentów.
Podstawą jest jakość, dla której kluczowe znaczenie mają składniki użyte do produkcji. W tym celu w ramach struktur koncernu Nestlé został powołany Europejski Zespół Nestlé ds. Pozyskiwania Składników Żywności dla Niemowląt, który blisko współpracuje z zespołem specjalistów ds. rolnictwa. Za ich pośrednictwem dostawcy są starannie selekcjonowani po przeprowadzeniu szeregu badań i analiz. Współpraca z ekspertami pozwala na odpowiedni wybór pól, odmian i obszarów uprawnych, które poddawane są szczegółowej kontroli. Marki Bobo Frut i GERBER od lat pracują z tymi samymi, najlepszymi w Polsce plantatorami owoców i warzyw, organizują dla nich szkolenia z zakresu agrotechniki i najnowszych osiągnięć naukowych, które warunkują najwyższą jakość plonów.
Aby uniknąć ilościowych i jakościowych niedoborów żywieniowych w diecie dziecka, jego posiłki powinny być odpowiednio zbilansowane pod względem odżywczym, oparte na surowcach naturalnych, bez dodatku substancji konserwujących oraz barwników zgodnie z przepisami. Właśnie dlatego tak ogromną uwagę marka Bobo Frut przywiązuje do kontroli opakowań, bo przecież to one mają bezpośredni kontakt z sokami i nektarami. Szkło, z którego wykonane są opakowania, jest odporne na wysokie temperatury. Pozwala to na rozlew produktów na gorąco oraz umożliwia proces obróbki termicznej, która zapewnia nieobecność drobnoustrojów. W wyniku tego, soki i nektary Bobo Frut są bezpieczne mikrobiologicznie i przygotowane bez dodatku konserwantów.
Kontrola jakości i bezpieczeństwa produktów marki Bobo Frut jest obecna na każdym etapie produkcji, aby zapewnić wysoki standard gotowych artykułów. Badania mikrobiologiczne, ocena walorów smakowych czy kontrola każdego indywidualnego opakowania to tylko niektóre z działań podejmowanych w dążeniu do zapewnienia najwyższej jakości produktów.
Nie tylko niemowlęta, ale także małe dzieci między 1, a 3 rokiem życia, potrzebują produktów specjalnie przebadanych i dla nich przygotowanych, dlatego doskonałym wyborem są soki i nektary Bobo Frut Junior. To czy podajemy dziecku produkty specjalnie dla nich przygotowane ma istotne znaczenie dla ich zdrowia w przyszłości.
Czytaj więcej: www.nestle.pl/bobofrut/