
Witaminy i składniki mineralne muszą być dostarczane maluszkowi razem z jedzeniem, bo jego organizm sam nie potrafi ich wytworzyć. Urozmaicona dieta, która zawiera owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, pokrywa zapotrzebowanie na nie w pełni. Pamiętaj też o tym, że naturalne witaminy i składniki mineralne są lepiej przyswajalne niż syntetyczne. A zatem – co powinno znaleźć się na talerzu bobasa?
A jak witamina A
Jest niezbędna do prawidłowego rozwoju oka, a przede wszystkim siatkówki. Zapobiega kurzej ślepocie. Wpływa też na stan skóry i błon śluzowych, na odporność oraz wzrost.
Gdzie ją znaleźć? W maśle, jajach, marchewce, szpinaku, dyni, czerwonej papryce, kapuście oraz sałacie. Znajdziesz ją też w żółtych i zielonych owocach – morelach lub brzoskwiniach.
B jak białko
Jest niezbędne do budowy mięśni i kości maluszka. Wchodzi również w skład hormonów i krwi.
Gdzie je znaleźć? Najwięcej białka jest w chudym mięsie, mleku, jajkach, soi, rybach, fasoli, zielonym groszku i bobie.
B jak witaminy z grupy B
Różnią się swoją rolą, więc maluch potrzebuje ich wszystkich. Zwykle występują w tych samych pokarmach.
B1 Poprawia sprawność umysłową. Wpływa też na stan układu nerwowego, mięśni i serca.
B2 Zapobiega zajadom oraz chorobom oczu bobasa. A także przeciwdziała zawrotom głowy i skurczom mięśni. Wspomaga też leczenie stanów zapalnych skóry.
B6 Łagodzi stres i wzmacnia malucha. Do tego zapobiega również rozdrażnieniu i bezsenności, a także niektórym postaciom anemii oraz zmianom skórnym.
B12 Zapobiega anemii i uczuleniu. Ułatwia też koncentrację, wzmacnia pamięć maluszka, uspokaja i wzmaga apetyt. Jej niedobór powoduje osłabienie, sprawia, że skóra staje się żółtawa, a włosy cienkie.
Gdzie je znaleźć? Wszystkie witaminy z grupy B są w żółtku jajka, wątróbce, drożdżach i kiełkach pszenicy. Niektóre występują m.in. w ziemniakach, szpinaku i brokułach, mleku, płatkach owsianych, wieprzowinie i wołowinie, soi, kaszy jęczmiennej, ryżu, botwince oraz bananach.
C jak witamina C
Zapobiega przeziębieniom a poza tym usprawnia pracę układu krwionośnego, ułatwia gojenie się ran, zapobiega powstawaniu siniaków, krwawieniom z dziąseł. Do tego poprawia wchłanianie żelaza i chroni przed miażdżycą. Ponieważ organizm jej nie magazynuje, musi codziennie gościć na talerzu smyka.
Gdzie ją znaleźć?
W pomidorach, owocach cytrusowych, jabłkach w i truskawkach.