Wyniki
Wyniki
Laureaci
Wyniki
Wyniki
Wyniki
ziajka krr
Wyniki
Nivea Klub Rodzica Recenzenta
Wyniki
nivea baby 2w1 krr
Wyniki
Pampers KRR
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Wyniki
fotolia.com
Dieta

Talerz pełen witamin, czyli przygotowanie jedzenia dla dziecka

Odpowiadamy na pytania o mrożonki i oleje w diecie dziecka. Podajemy praktyczne sposoby zachowania witamin podczas gotowania - to ważne zwłaszcza przy żywieniu niemowlęcia. Zobacz, jak przygotować naprawdę wartościowe posiłki dla dziecka.
Anna Stolarczyk - dietetyk
dr inż. Anna Stolarczyk
Konsultacja merytoryczna

Witaminy dla dziecka - jak ich nie utracić gotując posiłki

W trakcie niewłaściwego przechowywania produktów i ich przygotowywania mogą one stracić wiele swoich wartości. Co możesz robić, by temu zapobiec?

  • Warzywa gotuj w małej ilości wody, wykorzystaj ją potem na sos lub zupę.
  • ​Przyrządzaj potrawy tuż przed podaniem ich dziecku.
  • Mając do wyboru żywność mrożoną i puszkowaną, wybieraj mrożonki (gotuj je bez wcześniejszego rozmrażania).
  • Surówki sporządzaj ze świeżo pokrojonych warzyw, inaczej tracą wiele witamin, głównie C i z grupy B.
  • Używaj naczyń ze stali nierdzewnej. Gotowanie w garnkach miedzianych zubaża potrawy o witaminy C, E, kwas foliowy.
  • Warzywa strączkowe, makaron, ryż, mąkę przechowuj w ciemnych pojemnikach, gdyż promienie słoneczne niszczą zawartą w nich witaminę B2.
  • Nie wystawiaj mleka i jego przetworów na działanie promieni słonecznych, gdyż tracą witaminy A, D, B2.

Mrożonki dla dziecka

Zimą i wczesną wiosną nie ma świeżych warzyw i owoców, ale można korzystać z mrożonych. Zachowują one większość składników odżywczych. W mrożonym szpinaku znajduje się prawie tyle samo witamin, co w świeżym.

Ale uwaga: jeśli przechowujesz go w temperaturze pokojowej, już po dwóch dniach ilość witamin maleje o ponad połowę! Podobnie dzieje się z owocami: przechowywane w nieodpowiednich warunkach, tracą swoją wartość odżywczą.

Dlatego zimą warto podawać dziecku mrożonki: dzięki temu nie jest skazane tylko na banany, pomarańcze i marchewkę, a każdego dnia może zjeść inną jarzynkę czy owoce.

Olej w diecie dziecka

Jeżeli chodzi o oleje i oliwy, nie ma specjalnej różnicy między podawaniem ich dziecku i dorosłym. Pamiętaj tylko, że nie wszystkie oleje nadają się do smażenia potraw. Powinno się do tego używać oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego.

Natomiast takie oleje, jak słonecznikowy, sojowy czy kukurydziany nadają się do surówek. Pamiętaj też, że nie wolno kilkakrotnie smażyć na tym samym tłuszczu, bo powstają wówczas związki rakotwórcze.

Czytaj też: Ile białka potrzebuje dziecko?

Cytaty o tacie – 17 wzruszających, mądrych i śmiesznych złotych myśli na Dzień Ojca [WIDEO]

fotolia.com
Dieta
Jedzenie dla dziecka wczesną wiosną
Mrożonki mogą być dobrym źródłem witamin w diecie dziecka. Kiedy nie ma jeszcze świeżych warzyw, możemy zastąpić je właśnie mrożonkami. Są nie mniej wartościowe a na pewno zdrowsze od nowalijek.

Mrożonki w diecie dziecka Mrożonki to źródło nie tylko witamin oraz soli mineralnych, ale również błonnika , którego w dziecięcym menu często brakuje. Mrożone owoce i warzywa szybko się gotują, zachowują smak, zapach i kolor świeżych, a także – prawie w całości – ich wartości odżywcze. Zwłaszcza jeśli zostały zamrożone od razu po zbiorze. Na podstawie badań przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia wiadomo, że straty witaminy C w mrożonych owocach są niewielkie. Na przykład 100 g świeżych malin zawiera 32 mg tej witaminy, a mrożone – 30, natomiast w 100 g świeżych truskawek jest jej 67 mg, w mrożonych zaś – 60. Z kolei 100 g czarnych porzeczek, zarówno mrożonych, jak i świeżych, ma jej aż 180 mg! Jak poznać dobre mrożonki Kupując mrożonki, sprawdź, czy przesypują się, gdy poruszasz torebką. Jeżeli są pozlepiane, musiały być rozmrożone i ponownie zamrożone. Kolor owoców i warzyw nie powinien odbiegać od tego, jaki mają, gdy są świeże. Jeśli są lekko odbarwione, zbrązowiałe – nie kupuj! Jakie mrożonki można podać dziecku Odpowiednio przechowywane mrożonki mogą – obok dań w słoiczkach – trafić do menu dziecka już pod koniec 1. roku. Możesz mu dać np. fasolkę szparagową, brokuły, kalafiora, mieszankę „bukiet z jarzyn” – po ugotowaniu podaj je z masłem. To doskonałe danie dla dzieci, które samodzielnie próbują jeść rączkami. Dobry, nawet dla rocznego dziecka, jest mrożony barszcz ukraiński, zupy wiosenna i fasolowa. Nie dodawaj do nich kostek rosołowych! Smak podkreślą naturalne przyprawy (pietruszka, koperek, majeranek), masło, śmietanka. Z krojonej włoszczyzny (bez pora, bo zaostrza smak) szybko zrobisz niemowlęcą zupkę lub pulpeciki w jarzynach (od 11–12. miesiąca) albo sałatkę jarzynową dla starszych domowników. Farszem z mrożonego szpinaku możesz...

Żywienie
Potrzebuje różnorodnego jadłospisu
Zbyt mało wiemy o żywieniu, by pochopnie wykluczać z diety malca ważne grupy produktów, np. mięso, mleko.

Zbyt mało wiemy o przyswajaniu i powiązaniach składników pokarmowych, by pochopnie wykluczać z diety malca ważne grupy produktów, np. mięso, mleko. Dziecko potrzebuje: – Dużo warzyw – w drugim i trzecim roku zazwyczaj nie brakuje mu owoców i soków. Natomiast większość kilkulatków dostaje za mało warzyw. Na obiad jedzą zwykle makaron z sosem, pizzę, gardząc zupami jarzynowymi. Tymczasem dostarczają one cennego błonnika, dużo soli mineralnych i witamin. Gotuj więc zupy – jeśli Twoje dziecko teraz je polubi, w przyszłości nie będzie sobie wyobrażało bez nich obiadu. Dzięki temu będzie zdrowsze! Warzywa są źródłem witaminy C (zielona pietruszka, papryka, kwaszona kapusta, kalafior), beta-karotenu, czyli prowitaminy A (warzywa czerwone, pomarańczowe, ciemnozielone). Ponadto dostarczają witamin z grupy B oraz ważnych składników mineralnych: potasu, żelaza, miedzi, cynku, wapnia. Warzywa (tak jak i owoce) mają właściwości zasadotwórcze, więc powinny być dodatkiem do pokarmów zakwaszających – mleka, mięsa, jajek, produktów mącznych. Jak często? Najlepiej pięć razy dziennie. – Więcej ryb – tak jak mięso są źródłem białka, a tłuste ryby morskie (śledź, łosoś, halibut, tuńczyk, makrela) dodatkowo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wpływających na dojrzewanie mózgu, siatkówki oka i rozwój umysłowy dziecka. Ryby morskie (dorsz, mintaj, morszczuk, panga) dostarczają cennego jodu. Jak często? Dwa razy w tygodniu. – Chudego mięsa - bo młody organizm potrzebuje więcej białka niż dorosły. Jeśli Twój malec nie chce go jeść, możesz mu podawać potrawy półmięsne, np. naleśniki z mięsem, faszerowaną cukinię, gołąbki czy risotto. Jak często? 4–5 razy na tydzień. – Masła i oleju – tłuszcze powinny dostarczać 32 procent dziennej ilości kalorii, to nie znaczy, że kanapkę trzeba smarować...

rodzina, obiad, kuchnia
Żywienie
9 zasad rodzinnej diety
Chciałabyś, aby twoja rodzina zdrowo jadła? Sprawdź, jakie zasady powinny was obowiązywać. Dopilnuj, byście ich przestrzegali, a zobaczysz, że zyska na tym wasze zdrowie. Oto 9 ważnych zasad, którymi warto się kierować.

Choć trudno jest zmienić stare nawyki , warto to robić. Spróbuj ograniczyć jedzenie białych bułek, smażonego tłustego mięsa i picie słodzonych napojów. To wcale nie takie duże wyzwanie! Poza tym pamiętaj o innych ważnych składnikach diety i lekkostrawnym sposobie przygotowywania dań. 1. Podawaj pięć porcji warzyw i owoców dziennie Porcją dla dorosłego jest np. jedno średniej wielkości jabłko lub marchewka, lub szklanka soku. Dzieciom dietetycy zalecają w ciągu dnia 200 g owoców i 400–500 g warzyw. Podziel tę ilość na porcje, zgodnie z tym, co lubi maluch. Podaj np. pół jabłka, morelę, pół szklanki soku – to dzienna porcja owoców . Warzywa gotuj na parze, podawaj w zupach albo surowe – w cząstkach jako przekąski. Owocami zastępuj słodycze – są świetne na podwieczorek . Kupuj owoce i warzywa z pewnych źródeł lub ekologiczne – choć kosztują więcej niż te z tradycyjnych upraw, to są zdrowsze. Zimą podawaj mrożonki. 2. Przyrządzaj dania gotowane, duszone lub pieczone Najlepiej gotuj na parze (straty witamin i składników mineralnych są wtedy najmniejsze) lub tradycyjnie w wodzie – warzywa i owoce tylko do miękkości. Mięso duś lub piecz – tak jest najzdrowiej. Zrezygnuj ze smażenia lub smaż krótko, na gorącym tłuszczu, by nie wsiąkał w potrawę. 3. Postaw na produkty pełnoziarniste Czyli bułki i chleb razowy (dobrze wypieczony), typu graham, pieczywo z dodatkiem mąki orkiszowej, makaron razowy, brązowy ryż, kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana, kukurydziana) i płatki owsiane. Małe dzieci (powyżej roku) nie powinny jeść tylko białego pieczywa (zwłaszcza bułeczek). Produkty z ziaren mało oczyszczonych i grube kasze zawierają m.in. cenne witaminy z grupy B, witaminę E oraz PP, a także wapń i żelazo. 4. Serwuj ryby 1-2 razy w tygodniu Piecz je lub gotuj. Ich przyrządzanie nie jest...

Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
1000 zł na wakacje
Prawo i finanse
Bon 1000 zł na wakacje: od kiedy bon turystyczny 2023? Nowe informacje
Magdalena Drab
początek roku szkolnego 2023
Newsy
Będą dłuższe wakacje: początek roku szkolnego 2023/2024 został przesunięty
Magdalena Drab
5 dni opieki na dziecko
Prawo i finanse
5 dni opieki nad dzieckiem – czy urlop opiekuńczy 2023 jest płatny?
Joanna Biegaj
ile dać na komunię
Święta i uroczystości
Ile dać na komunię w 2023: ile do koperty od gościa, dziadków, chrzestnej i chrzestnego?
Maria Nielsen
wniosek u urlop rodzicielski
Prawo i finanse
Wniosek o urlop rodzicielski 2023 – wzór do druku
Magdalena Drab
Wyjątkowe życzenia na Dzień Matki
Święta i uroczystości
Życzenia na Dzień Matki: wyjątkowe dla wyjątkowej mamy
Luiza Słuszniak
Cytaty na chrzest
Cytaty i przysłowia
Cytaty na chrzest: piękne sentencje i złote myśli z okazji chrzcin
Milena Oszczepalińska
gdzie nad morze z dzieckiem
Czas wolny
Gdzie nad morze z dzieckiem? TOP 10 sprawdzonych miejsc dla rodzin z maluchami
Ewa Janczak-Cwil
ile punktów można zdobyć na egzaminie ósmoklasisty
Edukacja
Punkty na egzaminie ósmoklasisty 2023: ile trzeba mieć punktów?
Joanna Biegaj
jak ubierać niemowlę na spacer wiosną
Pielęgnacja
Jak ubierać niemowlę wiosną: w kwietniu, w maju i przy 20 stopniach [LISTA UBRANEK]
Magdalena Drab
Szkarlatyna - co to oznacza
Zdrowie
Szkarlatyna u dzieci: co to za choroba? Przyczyny, objawy i leczenie płonicy
Beata Turska
larwy kleszczy
Edukacja
Larwy kleszczy – jak wygląda larwa kleszcza i czy jest niebezpieczna? [ZDJĘCIA]
Joanna Biegaj
czy można przykrywać wózek pieluchą
Pielęgnacja
Zakrywanie wózka pieluchą to nie sprytna ochrona przed słońcem. Dziecku grozi szpital!
Magdalena Drab
gęsty katar u dziecka
Zdrowie
Gęsty katar u dziecka – jak szybko się go pozbyć?
Ewa Janczak-Cwil
pas poporodowy
Połóg
Pas poporodowy: kiedy i ile godzin nosić pas brzuszny? [EFEKTY I OPINIE]
Agnieszka Majchrzak
latające kleszcze
Święta i uroczystości
Latające kleszcze – czy strzyżak sarni jest niebezpieczny?
Magdalena Drab
angielskie imiona
Imiona
Angielskie imiona żeńskie i męskie: popularne i ładne (+ ich polskie odpowiedniki)
Joanna Biegaj
uczulenie na słońce
Pielęgnacja
Uczulenie na słońce u dziecka: jak wygląda wysypka od słońca u dziecka? Leczenie, zapobieganie
Małgorzata Wódz