Zupka niemowlaka
Mogą być jarzynowe, owocowe, z mięskiem lub bez. Oswajają malca z nowymi smakami. Powinny więc być różnorodne.
- Edipresse
Mogą być jarzynowe, owocowe, z mięskiem lub bez. Oswajają malca z nowymi smakami. Powinny więc być różnorodne.
Wypróbuj przepisy:
> Zupa z malin z kaszką manną (od 11. miesiąca życia)
> Rosół warzywny z pulpetami (od 10. miesiąca życia)
> Zupa z brokułów (od 7. miesiąca życia)
Niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym powinny dostać pierwszą zupkę w piątym miesiącu życia, karmione piersią – w siódmym. Przygotuj ją z marchwi, pietruszki i ziemniaka, z dodatkiem kleiku ryżowego i świeżego masła (oliwy z oliwek albo oleju rzepakowego niskoerukowego). Stopniowo wprowadzaj kolejne warzywa: dynię, brokuły, seler, kalafior, kalarepkę, cukrowy zielony groszek, buraczki, por albo cebulę. W czwartym kwartale możesz już dodać do zupy świeżego dojrzałego pomidora, warzywa kapustne, cukinię, kabaczka.
Takie danie to źródło energii, tłuszczu, węglowodanów, witamin C i z grupy B, betakarotenu oraz soli mineralnych. Porcja 100 ml zupy dostarcza ok. 50 kcal i uzupełnia płyny w diecie dziecka. Jej konsystencja uzależniona jest od wieku malca. W drugim kwartale powinien dostawać jednolitą papkę, w trzecim kwartale – zupę przecieraną i gęstą, a w czwartym – z wyczuwalnymi miękkimi cząsteczkami warzyw i mięsa.
Zupka początkowo zastępuje jeden posiłek mleczny. W czwartym kwartale (według schematu żywienia) oprócz niej dziecko może już jeść także drugie danie.
Jak przygotować zupkę
Świeża, domowa zupka smakuje inaczej niż gotowe dania ze słoiczków. Możesz urozmaicać nią jadłospis maluszka.
1. Przygotuj naczynia
Garnuszek powinien być osobny, stalowy lub emaliowany z dopasowaną pokrywką. Jeśli nie masz miksera, potrzebne będzie również plastikowe lub stalowe sitko oraz łyżka do przecierania.
2. Myj warzywa
Przed obraniem zawsze dokładnie je umyj pod bieżącą wodą, obierz i znów opłucz.
3. Krótko gotuj
Pokrojone na małe kawałki jarzyny wrzuć do wrzątku. Gotuj pod przykryciem, uzupełniając wygotowaną wodę, aż składniki będą miękkie – około 20 minut (zbyt długo gotowane tracą wartości i są mniej smaczne).
4. Podawaj przetartą
Zmiksuj jarzynki z wywarem, w którym się gotowały, lub przetrzyj je przez sitko, dodaj łyżeczkę masła (oliwy), zagotuj. Połącz z dwoma łyżeczkami kleiku. Podawaj łyżeczką.
Wypróbuj przepisy:
> Zupa z malin z kaszką manną (od 11. miesiąca życia)
> Rosół warzywny z pulpetami (od 10. miesiąca życia)
> Zupa z brokułów (od 7. miesiąca życia)