Probiotyki zawarte w mleku
Zaraz po przyjściu dziecka na świat jego organizm zostaje zasiedlony przez różne szczepy bakterii. Znajdują się wśród nich także tzw. kultury bakterii probiotycznych, których wpływ na zdrowie człowieka jest niezwykle korzystny.
Tak długo, jak Twoje dziecko jest karmione piersią, pozostaje pod szczególną ochroną. Wraz z mlekiem matki niemowlę otrzymuje cenne substancje ochronne, m.in. probiotyczne kultury bakterii kwasu mlekowego, tak ważne dla ochrony delikatnych jelit niemowlęcia. W układzie pokarmowym niemowląt karmionych mlekiem matki dominują bakterie probiotyczne z grupy Lactobacillus i Bifidobacterium.
Te dobroczynne dla zdrowia kultury bakterii probiotycznych stanowią barierę ochronną jelit i utrzymują je w zdrowym stanie. W ten sposób przyczyniają się do wzmocnienia całego układu odpornościowego. Także wtedy, gdy nie karmisz piersią, możesz skutecznie wspierać odporność swojego dziecka, podając mu probiotyczne produkty HiPP, bogate w miliony aktywnych probiotycznych bakterii kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus.
Dlaczego probiotyczne produkty HiPP są lepsze od innych, dostępnych na rynku probiotycznych produktów dla niemowląt?
W obszernym studium porównawczym udowodniono w sposób naukowy, że dzieci, którym podawano mleko modyfikowane zawierające stosowane przez HiPP kultury bakterii probiotycznych, wskazywały zdecydowanie większą odporność, niż te karmione zwykłym mlekiem modyfikowanym bez dodatku probiotyków: w szczególności znacznie rzadziej występowały u nich zaburzenia żołądkowo-jelitowe, a także istotnie zmniejszyła się liczba dni nieobecności w żłobku lub przedszkolu, spowodowanych chorobą.
Wyjątkowa ochrona - także po zakończeniu karmienia piersią
Kultury bakterii probiotycznych z rodzaju Lactobacillus są naturalnym składnikiem flory bakteryjnej jelit. Chronią jelita niemowlęcia, wypierają z nich szkodliwe bakterie i utrzymują organizm w zdrowiu. Karmienie piersią wspomaga rozwój bakterii kwasu mlekowego w jelitach malucha. Z ochrony tej wcale nie musisz rezygnować po zakończeniu karmienia piersią. HiPP oferuje bowiem probiotyczne mleko i kaszki, które dostarczają organizmowi dziecka odpowiednią porcję dobroczynnych bakterii.
Kultury bakterii probiotycznych z rodzaju Lactobacillus chronią twoje dziecko
Do probiotycznych produktów mlecznych: mleka i kaszek HiPP stosuje się specjalne kultury bakterii probiotycznych z rodzaju Lactobacillus, które w sposób szczególny chronią twoje dziecko.
Udowodnione naukowo: znacznie lepsza ochrona dzięki probiotykom HiPP
Na podstawie obszernych studiów porównawczych udowodniono, że dzieci, które otrzymywały probiotyczne mleko następne, zawierające kultury bakterii probiotycznych, stosowane w mleku HiPP, były zdrowsze od tych, które otrzymywały mleko modyfikowane bez probiotycznych bakterii kwasu mlekowego. Stwierdzono również, że u dzieci karmionych mlekiem wzbogaconym w probiotyki znacznie rzadziej występowały biegunki.