
Już się domyśliłaś? Tak – chodzi o pokarm mamy! UNICEF przypomina: siara (colostrum), czyli pierwsze mleko mamy jest naturalną szczepionką, która wzmacnia odporność noworodka i chroni go przed wieloma chorobami.
W porównaniu do tzw. mleka dojrzałego (twoje piersi zaczną je produkować ok. 2 tygodnie po porodzie) zawiera mniej tłuszczu i laktozy, ale za to o wiele więcej przeciwciał i innych czynników bakteriobójczych, które chronią delikatny organizm dziecka m.in przed zakażeniem bakterią e-coli. Ponadto zawarte w siarze immunoglobuliny typu A (IgA) uszczelniają układ pokarmowy dziecka, dzięki czemu pośrednio chronią przed alergiami pokarmowymi.
Raport UNICEF informuje, że zwlekanie przez ponad godzinę od porodu z przystawieniem noworodka do piersi mamy zmniejsza szanse dalszego wyłącznego karmienia piersią, a w krajach mniej rozwiniętych zmniejsza też szanse dziecka na przeżycie.
Korzyści z karmienia piersią w ciągu 1. godziny od porodu:
- Dziecko, które w ciągu godziny od narodziny miało kontakt skóra do skóry z mamą, ma lepszą regulację temperatury ciała i bardziej regularny oddech.
- Szybkie przystawienie dziecka do piersi buduje u matki pewność siebie i zaufanie w jej własną możliwość karmienia piersią.
- Wzmacniana jest odporność noworodka, reguluje się jego trawienie (siara pobudza jelita do wydalenie smółki).
- Wzmacnia się więź między mamą a dzieckiem.
- Zmniejsza się ryzyko późniejszych problemów podczas laktacji (zastojów, zapaleń piersi itd.)