Mikrobiom to zespół mikroorganizmów, czyli wirusów, bakterii i grzybów, zamieszkujących dane środowisko. Ich domem może być zatem nasza skóra, układ oddechowy, ale także nasza jama ustna czy jelita. Nie oznacza to jednak, że żyjemy w ciągłym zagrożeniu, albowiem mikroorganizmy obecne w naszym ciele uczestniczą w wielu ważnych i potrzebnych procesach. Jednym z nich jest proces trawienia pokarmu. Owe bakterie, wirusy i grzyby „uczą” układ odpornościowy, jak rozróżnić „przyjaciół” od „wrogów”, a także wydzielają substancje przeciwzapalne.

Reklama

Co na niego wpływa?

Mikrobiom jest sprawą indywidualną . Każdy z nas posiada swój unikalny zestaw mikroorganizmów, który zaczyna kształtować się już w brzuchu mamy. Nie bez znaczenia w tym procesie jest to, w jaki sposób maluch przyjdzie na świat: czy siłami natury czy przez cesarskie cięcie. Kluczowy jest również sposób karmienia – inny mikrobiom jest u maluchów karmionych wyłącznie piersią, innych u karmionych mlekiem modyfikowanym, a jeszcze inny u karmionych sposobem mieszanym.
Wpływ żywienia jest szczególnie ważny w pierwszych dwóch, trzech latach życia, gdy wzrost dziecka jest najszybszy. To w tym czasie ich umysły są najbardziej chłonne i najszybciej się rozwijają. To też czas, w którym najbardziej intensywnie rozwija się ich mózg. Jak podkreślają naukowcy w zakresie pediatrii, pominięcie czegokolwiek w tym czasie może być niemożliwe do odzyskania. I tu dochodzimy do sedna sprawy. Złotym standardem karmienia niemowląt, zapewniającym odpowiednią kompozycję białek, tłuszczów, węglowodanów, minerałów, witamin i mikroelementów, jest mleko mamy. Karmienie piersią zaspokaja zapotrzebowanie niemowlęcia na wszystkie niezbędne składniki odżywcze i stwarza optymalne warunki dla jego prawidłowego wzrostu oraz rozwoju w pierwszych miesiącach, a nawet latach życia.
Z różnych jednak powodów może zdarzyć się, że karmienie piersią nie będzie możliwe. Kiedy tak się dzieje, rodzice, sięgając po mieszankę mleka modyfikowanego, niepokoją się o jego skład. Postęp technologii sprawia, że w coraz większym stopniu udaje się jednak odtworzyć skład mleka matki. Obecne w nim tłuszcze otoczone są specjalną błoną – jest to tzw. struktura MFGM (z ang. Milk Fat Globule Membrane). W niej znajduje się wiele składników bioaktywnych mleka – ponad 200 złożonych lipidów i białek. Do tej pory w procesie produkcyjnym mleka modyfikowanego frakcja zawierająca MFGM była usuwana razem z resztą tłuszczu mlecznego i zastępowana przez oleje roślinne. Postęp w technologii żywności pozwolił ją zatrzymać.

Ach, te jelita!

Struktura MFGM jest bioaktywna, tzn. ma bezpośredni wpływ na budowę i rozwój mózgu i układu nerwowego oraz budowanie odporności u niemowląt – dziecko szybciej rozwija się poznawczo i mniej choruje. Badania naukowe jednoznacznie pokazują, że obecność MFGM w diecie dziecka przynosi korzyści dla odporności i stanu zdrowia jelit. Konsekwentnie, w kolejnych badaniach, wykazywano różnicę w częstości występowania konkretnych epizodów zakaźnych pomiędzy niemowlętami żywionymi sztucznie a karmionymi piersią, a także pomiędzy tymi maluchami, które spożywały zwykłe mleko modyfikowane, a tymi karmionymi mlekiem wzbogaconym w strukturę MFGM. Przebadano zwłaszcza takie choroby, jak zapalenie żołądka i jelit oraz ostre zapalenie ucha środkowego. Naukowcy zauważyli, że zawarte w MFGM składniki wspierają pracę jelit i pomagają w zmniejszaniu częstości infekcji. Natomiast w przypadku ich wystąpienia pozwalają organizmowi szybciej wrócić do zdrowia – nawet wówczas, gdy w proces leczenia włączone są antybiotyki. Suplementacja MFGM przekłada się również na zmniejszoną częstotliwość występowania biegunek. Zaznaczyć należy, że włączona do diety frakcja MFGM jest bezpieczna i dobrze tolerowana.

Recepta na zdrowie

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka i utrzymanie karmienia z podawaniem dodatkowych pokarmów do końca 2. roku życia (lub dłużej). To sposób gwarantujący dziecku dostarczenie przeciwciał i pomagający budować jego odporność. Wielu problemom ze zdrowiem u dzieci w pierwszym i drugim roku życia można przeciwdziałać, dbając właśnie o odpowiednie żywienie maluszka. Z różnych jednak powodów może zdarzyć się, że karmienie piersią nie będzie możliwe, dlatego włączając do diety mleko modyfikowane, warto zaufać nauce.
Wzbogacenie mleka modyfikowanego w strukturę MFGM pozwala na zwiększenie ilości ważnych, bioaktywnych składników, które korzystnie wpływają na zdrowie i rozwój dziecka. To kamień milowy w budowaniu dziecięcej odporności.

Artykuł powstał z udziałem marki Mead Johnson Nutrition

Zobacz także

1. Timby, N., Domellöf, E., Hernell, O., Lönnerdal, B. & Domellöf, M. Neurodevelopment, nutrition, and growth until 12 mo of age in infants fed a low-energy, low-protein formula supplemented with bovine milk fat globule membranes: a randomized controlled trial. Am. J. Clin. Nutr. 99, 860–868 (2014).

2. Veereman-Wauters, G. et al. Milk fat globule membrane (INPULSE) enriched formula milk decreases febrile episodes and may improve behavioral regulation in young children. Nutrition 28, 749–752 (2012).

3. Veereman-Wauters, G. et al. Milk fat globule membrane (INPULSE) enriched formula milk decreases febrile episodes and may improve behavioral regulation in young children. Nutrition 28, 749–752 (2012).

4. Timby, N. et al. Infections in Infants Fed Formula Supplemented With Bovine Milk Fat Globule Membranes. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 60, 384–389 (2015).

5 . Anderson, J. W., Johnstone, B. M. & Remley, D. T. Breast-feeding and cognitive development: a meta-analysis. Am. J. Clin. Nutr. 70, 525–535 (1999).

Reklama

6. Szajewska, H. et al. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Stand. Med. 11, 321–338 (2014).

Reklama
Reklama
Reklama