Pierniki Jasia i Małgosi
Kolorowe pierniczki wprost z bajki o Jasiu i Małgosi. Poproś swojego malucha o pomoc - razem wyczarujecie świąteczne smakołyki!
- Klaudia
Ciasto:
- 20 łyżek cukru DIAMANT,
- 250 gram miodu,
- 1 przyprawa do piernika,
- 1 i 1/2 margaryny,
- 1 łyżka smalcu,
- 2 jajka,
- 2 kg mąki,
- 1 łyżeczka sody.
Lukier:
- Cukier puder Diamant,
- woda przegotowana,
- dodatkowo: ozdoby i barwniki do lukru według własnego uznania.
Cukier roztapiamy na patelni- tworzy się karmel. Dodajemy miód i przyprawę z piernika. Mieszamy przez ok. 15 minut (tak by substancja była jednolita). Zostawiamy do wystygnięcia. W oddzielnym garnuszku roztapiamy margaryny i dodajemy smalec. Zostawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę i mieszamy. Ostudzony karmel i tłuszcz wlewamy do miski z mąką i sodą. Wbijamy jajka. Całość mieszamy i wyrabiamy do uzyskania jednolitej substancji. Wyrobione ciasto wałkujemy i wykrawamy kształty swoich pierników. Następnie wsadzamy je do piekarnika na 180 stopni, na około 10-15 minut, tak by miały piękny złocistobrązowy kolor. Po wystygnięciu dekorujemy lukrem i ozdobami według uznania. Smacznego!
Zobacz inne przepisy dla dzieci
Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłany przez Klaudię.