Pierogi z owocami

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 70 min.

Poziom trudności średni

pierogi, pierogi z owocami, pierogi z malinami, maliny
fot. fotolia

Składniki

  • 35 dag mąki,
  • jajko,
  • łyżeczka oleju,
  • letnia woda,
  • 400 g świeżych lub mrożonych owoców (truskawek, malin, jagód)
  • słodka śmietanka,
  • cukier do smaku.

Przygotowanie

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj łyżeczkę oleju, wbij jajko. Do masy dolewaj po trochu letnią wodę. Wyrób dość rzadkie ciasto i owiń je ściereczką, by nie obsychało. Rozmroź truskawki. Weź jedną trzecią ciasta i rozwałkuj ją na cienki placek (pamiętaj o podsypywaniu mąki na stolnicę). Wykrawaj szklanką okrągłe krążki i na każdy kładź małą truskawkę lub połówkę większej. Starannie zlep brzegi pierogów. Wrzuć je na lekko osoloną wrzącą wodę. Delikatnie zamieszaj, by nie przywarły do dna ani się nie pozlepiały. Gdy pierogi wypłyną, gotuj je jeszcze 3-4 minuty.

Nasza rada: Podaj dziecku dwa, trzy pierożki polane śmietanką i posypane cukrem. Powinny być letnie, gdyż zimne dla malucha są zbyt twarde. Możesz też ozdobić talerzyk rozmrożonymi truskawkami.

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Oceń artykuł

Ocena 6 na 5 głosy

Popularne tematy