10 przepisów na jesienne warzywa
Korzystaj z darów jesieni - właśnie teraz pomidory, ogórki, papryka i ziemniaki są dojrzałe i pyszne. Polecamy najlepsze przepisy.
1 z 10
Ziemniaki w mundurkach to fajna odmiana od tradycyjnych gotowanych ziemniaków. Jeśli polejesz je jogurtem, dodasz sałatę i gotowaną rybę, otrzymasz pełnowartościowe danie dla kilkulatka.
2 z 10
Przyznasz, że nadziewane papryki wyglądają bardzo apetycznie? Maluch także będzie zachwycony, gdy zaserwujesz mu paprykowe żaglówki ze szczypiorkiem i twarożkowym wnętrzem.
3 z 10
Twoje dziecko nie przepada za zupą dyniową? Mamy na nią sposób - z dyniowej papki wyczaruj zapiekankę dyniowo-serową, a maluch na pewno zapomni o grymasach przy jedzeniu.
4 z 10
Dzieci uwielbiają jedzeniowe konstrukcje! Ze zwykłych ogórków możesz np. przygotować łódeczki, wypełnić twarożkiem, doprawić miętą i szczypiorkiem.
5 z 10
Kolejny pomysł na faszerowane warzywa to przepis na jajka w pomidorowych gniazdach - z szynką, groszkiem i czosnkiem. Pycha!
6 z 10
Warzywa na słodko - czy jest lepszy sposób na przemycenie zdrowych warzyw do diety niejadka niż ciasto marchewkowe? Bardzo polecamy.
7 z 10
Jedną z pierwszych zupek dla niemowlęcia ugotuj z buraka - będzie smaczna i wyjątkowo zdrowa. Polecamy przepis na czerwoną zupkę z indykiem.
8 z 10
Pietruszka to skarbnica witamin i składników mineralnych, natkę dodawaj do zup, sałatek, posypuj nią mięsa i ziemniaki. My proponujemy przepis na warzywny mus, z pietruszką w roli głównej.
9 z 10
Nie wszystkie dzieci lubią ostry smak selera. Ale zapiekanka selerowo-serowa ze spaghetti - to zupełnie co innego.
10 z 10
Nie ma to jak domowy, gorący, aromatyczny kapuśniak. Warto przyzwyczajać malucha do tego smaku, bo kapusta jest bardzo zdrowa - to bogate źródło witaminy C, A, wapnia, żelaza i potasu.