5 przebojów sezonu, czyli jesienne warzywa i owoce!
Jesień – najbardziej kolorowa i pełna warzyw i owoców pora roku w Polsce! Które z nich lubisz najbardziej?
Poniżej przedstawiamy naszą listę jesiennych przebojów. Wybierz swoje hity jesieni i skomponuj z nich 5 pysznych, jesiennych porcji warzyw, owoców i soku!
Propozycja numer 5
GRUSZKI – słodkie, soczyste, chrupiące, o ponętnych kształtach i cudownym zapachu. Można traktować je jak przekąski, dodatek do sałatek (wspaniale komponuje się z niebieskimi serami pleśniowymi i orzechami), a także jako składnik ciast – zarówno tych prostych jak i tych bardzo wykwintnych. Karmelizowana, podana w towarzystwie rukoli czy szynki parmeńskiej jest doskonałym rozwiązaniem na prostą, lecz bardzo elegancką przystawkę.
Propozycja numer 4
KOLOROWA PAPRYKA – czerwona, zielona, pomarańczowa, żółta. O tej porze roku jest wyborna i chrupiąca. To cenne źródło witaminy C, które, dzięki intensywności kolorów przemieni nawet najzwyklejszy ryż w cudownie kolorową potrawę. Doskonała zarówno na surowo, jak i na ciepło. Można ją nadziewać mięsem, lub dusić razem z cukinią w pysznym i sycącym warzywnym leczo.
Propozycja numer 3
SOK MARCHWIOWY – marchewkowe pole przygotowane bezpośrednio do spożycia. Doskonały towarzysz pieszych wycieczek i jesiennych słonecznych pikników. Sycący, gesty, pełen witamin i składników mineralnych, nie tylko gasi pragnienie, lecz także jest szybką przekąską między posiłkami.
Propozycja numer 2
BAKŁAŻAN – zwany też oberżyną, bardziej naukowo – psianką podłużną lub romantycznie... gruszką miłości. Ukochany na południu Europy, w Polsce ciągle nie darzony całkowitym zaufaniem. A to bardzo niedobrze, bo bakłażan daje bardzo wiele możliwości! Można go zapiekać, nadziewać, grillować, a nawet miksować z oliwkami na pyszną pastę do kanapek.
Propozycja numer 1
DYNIA – dynia jest wielka. I to nie tylko dosłownie. Z dyni możemy zjeść prawie wszystko – od miąższu aż po pestki i kwiaty! Jest doskonała jako składnik zup, sałatek, a nawet słodkich ciast. Jest bardzo pożywna i zawiera wiele witamin i składników mineralnych, dlatego warto dodać ją do swoich jesiennych hitów kulinarnych.
Więcej o warzywach, owocach i sokach na www.5porcji.pl