Nasze babcie potrafiły wyczarować niejedno danie, którego smak pozostanie z nami na zawsze. Jeśli chcesz, by twoje dziecko spróbowało zupy według dawnego przepisu babci, sprawdź nasze propozycje i wybierz tę, która zabierze was w kulinarną podróż do przeszłości.

Reklama

Spis treści:

  • Babcina zacierkowa: sycąca zupa (najlepsza na młodych warzywach)
  • Babcina zupa: krupnik z podrobami
  • Chołojec: babciny chłodnik z Podlasia

Babcina zacierkowa: sycąca zupa (najlepsza na młodych warzywach)

Oto przepis na babciną zupę, która może przypaść do gustu małym przeciwnikom mięsa. Są tacy, według których najlepiej smakuje, gdy przygotuje się ją z użyciem młodej, wiosennej włoszczyzny.

Potrzebujesz:

  • 3-4 ziemniaki
  • 1 większą marchewkę (lub 2 mniejsze)
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 dużą cebulę (lub 2 mniejsze)
  • 8 łyżek mąki (najlepiej tortowej)
  • Wrzątek
  • Pieprz, sól
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1-2 listki laurowe
  • 2-3 kuleczki ziela angielskiego
  1. Zacznij od pokrojenia cebuli w kostkę. Podsmaż ją na łyżce oleju i masła. Gdy cebulka się zeszkli, poczekaj jeszcze chwilę – niech apetycznie się zrumieni.
  2. Obierz pozostałe warzywa, ziemniaki pokrój, marchewkę i pietruszkę możesz zetrzeć na jarzynowej tarce lub pozostawić w całości.
  3. Do garnka wlej ok. 1 litra wody. Wrzuć ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, 1 lub 2 listki laurowe oraz ziele angielskie. Po około 10-15 minutach dodaj podsmażoną cebulę.
  4. Przygotuj zacierki: wsyp do miski 8 łyżek mąki, dodaj szczyptę soli i pół szklanki gorącej wody. Wymieszaj masę łyżką lub (ostrożnie) palcami, po czym odrywaj i wrzucaj do zupy „kluseczki” ulubionej wielkości. Jeśli chcesz zagęścić zupę – wsyp resztę mąki z miski do garnka. Gotuj jeszcze ok. 3-4 minut.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ulubioną zieleniną: pietruszką i/lub koperkiem.

Babcina zupa: krupnik z podrobami

Nasze babcie lubiły dodawać do zup podroby, czyli wątróbkę (cenne źródło żelaza), serca i żołądki. Współcześnie robi się to coraz rzadziej, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by poszukać smaku babcinej zupy właśnie w takim krupniczku jak ten.

Zobacz także

Potrzebujesz:

  • 30 dag serc kurzych,
  • 30 dag kurzej wątróbki,
  • 30 dag kurzych serduszek,
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 pęczek włoszczyzny (jeśli pęczek jest duży – wystarczy połowa)
  • ¾ szklanki kaszy jęczmiennej
  • ½ szklanki śmietany
  • 1-2 liście laurowe
  • 3-4 kuleczki ziela angielskiego
  • koperek
  • pieprz, sól
  1. Podroby oczyść, umyj i pokrojone zalej 2 litrami wody. Zagotuj wszystko, a gdy na powierzchni pojawi się piana – zbierz ją łyżką i wyrzuć. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  2. Warzywa obierz i pokrój, wrzuć do garnka z wodą i podrobami.
  3. Dodaj kaszę jęczmienną.
  4. Gdy ziemniaki i kasza będą miękkie (po ok. kwadransie) – dodaj śmietanę. By się nie zważyła – śmietanę włóż do szklanki, dolej do niej łyżkę wazową zupy i energicznie zamieszaj, aż do połączenia się, po czym dodaj do garnka z zupą.
  5. Dopraw solą i pieprzem, podawaj z koperkiem.

Uwaga. Podroby (z wyjątkiem wątróbki) podawajmy dzieciom po ukończeniu 3. roku życia.

Chołojec: babciny chłodnik z Podlasia

Jeszcze w latach 80., jedną z najchętniej podawanych przez babcie letnich zup był tzw. chołojec (chałojec). Rodzaj chłodnika, który znakomicie komponował się z sowicie okraszonymi skwarkami ziemniakami.

Potrzebujesz:

  • spory pęczek szczypiorku
  • 200 ml gęstej śmietany
  • 2 łyżki octu
  • sól, pieprz

W wersji „luksusowej” chołojca możesz dodać do niego również: pęczek pokrojonych rzodkiewek, 5 pokrojonych ogórków, 1 pokrojoną cebulę, koper.

  1. Zagotuj ok. 1 litra wody i odstaw do przestudzenia.
  2. Gdy woda już jest chłodna – do garnka dodajemy pokrojony szczypiorek (i ewentualnie pokrojone ogórki, rzodkiewkę, cebulę, koper) i 1 łyżkę octu ocet.
  3. Śmietanę mieszamy z 1 łyżką octu. Rozrabiamy ze szklanką wody ze szczypiorem i octem, po czym wlewamy do garnka.
  4. Dodajemy sól, pieprz i odrobinę cukru.
  5. Odstawiamy do lodówki. Chołojec podajemy schłodzony.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama