Domowe herbatki i soki
Domowe napoje nie tylko nie nadszarpną Twojej kieszeni, ale też dostarczą dziecku najbardziej potrzebnych witamin.
- Edipresse
Nie musisz kupować w sklepie gotowych i najczęściej mocno słodzonych soków. Domowe napoje nie tylko nie nadszarpną Twojej kieszeni, ale też dostarczą dziecku najbardziej potrzebnych witamin.
Dzienne zapotrzebowanie na płyny zdrowego niemowlęcia jest wysokie i wynosi ok. 10-15 proc. masy ciała. W pierwszym okresie życia wystarczy mu mleko matki i nie dopajamy malucha karmionego wyłącznie piersią.
Potrzeby niemowląt żywionych sztucznie zaspokaja prawidłowo przygotowane mleko modyfikowane początkowe (odpowiednia ilość proszku mlecznego na porcję, właściwa jakość wody). Nie obciąża ono nerek dziecka zbyt dużym stężeniem białka i sodu.
Do przygotowania potraw dla niemowląt zaleca się naturalne wody źródlane oraz niskozmineralizowane (w sumie nie więcej niż 500 mg rozpuszczonych składników w litrze) i naturalne wody mineralne niskosodowe (poniżej 20 mg jonów sodu na litr). Źródłem wody są także inne napoje, np. zupy, jogurty, kefiry, soki owocowe i warzywne. Trudno jednak powiedzieć, ile dziecko powinno wypić płynów łącznie w ciągu dnia. Potrzeby dzieci znacznie się różnią i trzeba im podawać picie ilekroć odczuwają pragnienie. Uwaga! Należy unikać podawania małym dzieciom herbaty, słodkich napojów i nadmiaru soków.
1. Herbatka z kopru i rumianku
dla dzieci żywionych sztucznie od pierwszego miesiąca życia
– łyżeczka włoskiego kopru i rumianku,
– płaska łyżeczka cukru ,
– 2/3 szklanki wody.
Wymieszaj zioła i wsyp je do porcelanowego kubeczka. Zalej zioła wrzątkiem i pozostaw je na 15 minut pod przykryciem, aby się zaparzyły. Przecedź napar przez gęste sitko, by otrzymać klarowny napój. Osłódź herbatkę, zagotuj. Napar z kopru i rumianku doskonale ugasi pragnienie malucha, a poza tym ułatwia on trawienie. Napar nie powinien jednak być podawany codziennie, tylko od czasu do czasu. Herbatkę ziołową najlepiej przygotować z wody przeznaczonej dla niemowląt. Jedna porcja dla malucha = 100-150g.
[CMS_PAGE_BREAK]
2. Sok z marchwi
dla dzieci karmionych piersią od siódmego miesiąca życia;
dla dzieci żywionych sztucznie od piątego miesiąca życia.
Jedną średniej wielkości marchew umyj, oskrob, opłucz, sparz wodą i zetrzyj na drobnej tarce. Włóż do wyparzonego, gęstego sitka i wyciśnij łyżką sok do czystej, wyparzonej filiżanki. Marchew przepłucz 1-2 łyżeczkami przegotowanej wody. Jeśli nie masz gęstego sitka i wiórki marchwi przechodzą do soku, nałóż na sitko kawałek gazy.
3. Pierwszy sok z jabłek
dla dzieci karmionych piersią od siódmego miesiąca życia;
dla dzieci żywionych sztucznie od piątego miesiąca.
Jabłko świeże i dojrzałe umyj, dokładnie obierz, sparz wrzącą wodą i zetrzyj na drobnej tarce, najlepiej szklanej lub z tworzywa sztucznego (koniecznie z atestem PZH, z przeznaczeniem do kontaktu z żywnością). Utarte jabłko przełóż na gęste sitko i łyżeczką wyciśnij sok do wyparzonego wrzątkiem porcelanowego kubka. Pierwsze porcje soku dla dziecka to 1-3 łyżeczki.
4. Sok malinowo-porzeczkowy
dla dzieci karmionych piersią oraz żywionych sztucznie od siódmego miesiąca życia.
– 2 łyżki porzeczek – mogą być czarne lub czerwone,
– 2 łyżki malin,
– ewentualnie kilka łyżeczek przegotowanej wody.
Świeże, dojrzałe i starannie wybrane owoce należy przygotować dokładnie w ilości podanej w recepturze. Porzeczki i maliny opłucz pod bieżącą wodą na sitku, a potem przelej owoce wrzącą wodą, a następnie osącz. Maliny i porzeczki włóż do porcelanowego kubeczka. Rozetrzyj owoce na miazgę, a potem dodatkowo przetrzyj przez gęste sitko. W ten sposób uzyskasz smaczny i bardzo zdrowy sok. Możesz do niego dodać kilka łyżeczek przegotowanej uprzednio wody. Z takiej ilości owoców uzyskuje się jedną porcję soku dla dziecka. Jedna porcja dla malucha = ok. 150 g