Powinno dostarczyć dziecku 130-170 kcal i składać się z owoców lub napoju mleczno-owocowego oraz porcji sałatki warzywnej.
Możemy też podać niewielkie kanapki, np. z pastą rybną lub pasztetem, zawsze z dodatkiem świeżych warzyw.

Reklama

1. Przepis na pasztet mięsno-warzywny
– 500 g mięsa wołowego chudego,
– 1/2 średniej cebuli,
– 5-6 pieczarek,
– 6 łyżek płatków owsianych,
– 1 średnia cukinia,
– 2 małe marchewki,
– 1/2 szklanki groszku świeżego lub mrożonego,
– 1 jajko,
– 1 łyżka oleju roślinnego,
– zioła: bazylia, tymianek, oregano, zielona pietruszka.
Cebulę i cukinię obierz i pokrój w kostkę. Marchewki zetrzyj. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i podsmaż, dodaj pieczarki, usmaż. Następnie dodaj cukinię i podduś przez około 5 minut. Zmiel wołowinę. Do mięsa dodaj jajko, płatki owsiane, utartą marchewkę i groszek. Wymieszaj. Do masy mięsnej dodaj cebulę z pieczarkami i cukinią, zioła, sól do smaku i dokładnie wymieszaj. Formę keksową wysmaruj olejem, wypełnij masą mięsną i wyrównaj powierzchnię. Przykryj folią aluminiową. Wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz ok. 1 godziny.
Podawaj np. z chrupkim pieczywem. Dodatkowo świeży ogórek pokrój w pałeczki i połóż obok kanapki.

2. Niezwyczajna kanapka
– 2 kromki chleba razowego lub pełnoziarnistego,
– 2 plastry łagodnego żółtego sera,
– 6 pomidorków koktajlowych (ewentualnie 2 większe),
– mały ogórek kiszony małosolny (lub świeży),
– 1 młoda marchewka,
– łyżeczka masła,
– 3 plastikowe, nieostre patyczki.
Umyj warzywa, obierz marchewkę. Chleb posmaruj masłem, złóż w kanapkę. Całość pokrój na nieduże równe trójkąciki. Ser pokrój w kostkę, a ogórek i marchewkę – w plasterki. Składniki nadziewaj na przemian na patyczki do szaszłyków.
[CMS_PAGE_BREAK]
3. Sałatka z pomidorów i białego sera
– 4 dojrzałe pomidory,
– 10 dag białego sera,
– 1 łyżka oliwy z oliwek,
– sok z połowy cytryny,
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku.
Pomidory umyj i pokrój w cząstki. Wyłóż je na talerz, posyp pokruszonym serem i szczypiorkiem. Polej oliwą i skrop sokiem z cytryny. Podawaj z gruboziarnistym pieczywem.

4. Płatki kukurydziane
– 2 łyżki płatków kukurydzianych,
– 1/2 szklanki przecieru ze świeżych malin,
– 1 łyżeczka soku z cytryny,
– 1 małe opakowanie naturalnego jogurtu,
– 1 łyżeczka cukru pudru lub miodu pszczelego.
Płatki wymieszaj z 2 łyżkami przegotowanej zimnej wody. Maliny przebierz, przetrzyj przez grube sitko i dodaj do płatków. Wszystko wymieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny. Dodaj miód lub posyp danie cukrem pudrem.

Reklama

5. Tosty z jajecznicą
– 4 kawałki pieczywa tostowego pełnoziarnistego,
– 2 jajka,
– 2 łyżki kiełków rzodkiewki,
– 2 łyżki masła,
– 6 pomidorków koktajlowych,
– sól, pieprz ziołowy.
Tosty podpiecz w tosterze lub piekarniku i pokrój na trójkąty. Łyżkę masła rozpuść na patelni i usmaż jajecznicę. Pod koniec smażenia dodaj kiełki, sól i pieprz do smaku. Tosty posmaruj resztą masła i na każdy wyłóż jajecznicę. Na wierzchu ułóż pokrojone pomidory, posyp kiełkami.
1 porcja dla dziecka = 1-2 trójkąty

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama