Fasolka i spółka
Odmian warzyw strączkowych jest mnóstwo. Szkoda, że tak rzadko się po nie sięga...
![Regulamin konkursu "Dzień Matki z Ziaja" Regulamin konkursu "Dzień Matki z Ziaja"](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/e50f82-5790276.jpg?quality=90&resize=600,400)
- Edipresse
![placeholder-81bdf73](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/placeholder-81bdf73.jpg?quality=90&fit=600,400)
Czarne, nakrapiane, białe, czerwone, zielone – kolorów i odmian warzyw strączkowych jest mnóstwo. Szkoda, że tak rzadko się po nie sięga...
Nawyk jedzenia warzyw warto wyrabiać od najmłodszych lat. Lekarze alarmują, że i dorośli, i dzieci jedzą ich zbyt mało. A należy spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie! Jedną z nich mogą być warzywa strączkowe.
Suche ziarna trzeba moczyć 12 godzin i gotować w tej samej wodzie, nawet do trzech godzin. Należy je solić pod koniec, by szybciej się ugotowały. Warzywa strączkowe o ciemnych ziarnach mają intensywniejszy smak niż jasne.
![placeholder-58fee22](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/placeholder-58fee22.jpg?quality=90&fit=600,400)
Fasolka szparagowa (żółta, zielona, mamut)(od 9. miesiąca życia)
Jest to bogate źródło białka roślinnego, skrobi, magnezu, fosforu, żelaza, wapnia, cynku, witamin z grupy B oraz witaminy C i E. Można ją podawać jako dodatek do obiadu z masłem, w sałatkach lub jako purée. Niemowlętom podawaj małą ilość; najdelikatniejsze w smaku są cienkie strączki. Wyższą wartość odżywczą ma zielona fasolka.
![placeholder-f0395c2](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/placeholder-f0395c2.jpg?quality=90&fit=600,400)
Groszek (zielony cukrowy) (od 9. miesiąca życia)
Jest to bogate źródło białka roślinnego, skrobi, witaminy B1, fosforu, potasu, witaminy C, E, prowitaminy A. Można ją podawać jako jako jarzynkę, w postaci dodatków do zup, sałatek. Ma delikatny lekko orzechowy smak, szybko się gotuje; zielony groszek ma znacznie więcej witaminy E oraz fosforu i potasu niż suszony.
Zobacz także
![placeholder-a2932a3](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/placeholder-a2932a3.jpg?quality=90&fit=600,400)
Fasola (biała, perłowa, jaś, kidney, czarna) (od 2. roku)
Jest to bogate źródło białka roślinnego, skrobi, witamin z grupy B i magnezu, fosforu, żelaza, wapnia, cynku. Można ją podawać w postaci puree, jako dodatek do sałatek, zup i potraw z warzyw. Przed gotowaniem trzeba ją koniecznie moczyć co najmniej 12 godzin.
![placeholder-9691022](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/placeholder-9691022.jpg?quality=90&fit=600,400)
Bób (od 2. roku życia)
Jest to bogate źródło białka roślinnego, skrobi, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, karotenu, witamin B1, B2, PP i C. Można go podawać bez skórki jako przekąskę, w sałatkach, zupach. Powinien mieć mlecznobiałe nasiona, im młodsze ziarna, tym lepszy. Purée z bobu może zastąpić ziemniaki, ryż czy makaron w drugim daniu.
![placeholder-f4f86ee](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/placeholder-f4f86ee.jpg?quality=90&fit=600,400)
Soczewica (czerwona, brązowa, zielona) (od 2. roku życia)
Jest to bogate źródło białka roślinnego, skrobi, żelaza, magnezu, potasu, cynku, witamin B1, B2, PP i C. Można ją podawać w zupach, jako nadzienie do pierożków, naleśników. Czerwoną gotuje się najszybciej i ma delikatny smak.
![placeholder-798fbf5](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/placeholder-798fbf5.jpg?quality=90&fit=600,400)
Cieciorka (ciecierzyca) (od 2. roku życia)
Jest to bogate źródło białka roślinnego, skrobi, żelaza (najwięcej ze strączkowych), potasu, wapnia i witamin z grupy B. Można ją podawać w sałatkach, jako nadzienie do pierożków, w zupach. To odmiana grochu, ma lekko orzechowy smak.
![placeholder-e6d7684](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/placeholder-e6d7684.jpg?quality=90&fit=600,400)
Groch (żółty, zielony) (od 2. roku życia)
Jest to bogate źródło białka roślinnego, skrobi, witaminy E, C i z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza. Można go podawać w zupach, jako purée. Suchy groch można kupić w postaci łuskanej lub niełuskanej, ma więcej witamin z grupy B niż świeży.
![placeholder-0d7a38f](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/placeholder-0d7a38f.jpg?quality=90&fit=600,400)
Soja (od 2. roku)
Jest to bogate źródło białka roślinnego, skrobi, witamin B1, B2, B6, potasu, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu oraz lecytyny. Można ją podawać w postaci kiełków – jako dodatek do sałatek, z serkiem tofu i na wiele innych sposobów. Zawiera do 40% białka, w sklepach dostępne są także inne produkty z soi: mleko sojowe, deserki, makarony, sos sojowy.
![placeholder-f763b35 td_dopisek.gif](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/placeholder-f763b35.jpg?quality=90&fit=600,400)