Fasolka i spółka
Odmian warzyw strączkowych jest mnóstwo. Szkoda, że tak rzadko się po nie sięga...
- Edipresse
Czarne, nakrapiane, białe, czerwone, zielone – kolorów i odmian warzyw strączkowych jest mnóstwo. Szkoda, że tak rzadko się po nie sięga...
Nawyk jedzenia warzyw warto wyrabiać od najmłodszych lat. Lekarze alarmują, że i dorośli, i dzieci jedzą ich zbyt mało. A należy spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie! Jedną z nich mogą być warzywa strączkowe.
Suche ziarna trzeba moczyć 12 godzin i gotować w tej samej wodzie, nawet do trzech godzin. Należy je solić pod koniec, by szybciej się ugotowały. Warzywa strączkowe o ciemnych ziarnach mają intensywniejszy smak niż jasne.
Fasolka szparagowa (żółta, zielona, mamut)(od 9. miesiąca życia)
Jest to bogate źródło białka roślinnego, skrobi, magnezu, fosforu, żelaza, wapnia, cynku, witamin z grupy B oraz witaminy C i E. Można ją podawać jako dodatek do obiadu z masłem, w sałatkach lub jako purée. Niemowlętom podawaj małą ilość; najdelikatniejsze w smaku są cienkie strączki. Wyższą wartość odżywczą ma zielona fasolka.
Groszek (zielony cukrowy) (od 9. miesiąca życia)
Jest to bogate źródło białka roślinnego, skrobi, witaminy B1, fosforu, potasu, witaminy C, E, prowitaminy A. Można ją podawać jako jako jarzynkę, w postaci dodatków do zup, sałatek. Ma delikatny lekko orzechowy smak, szybko się gotuje; zielony groszek ma znacznie więcej witaminy E oraz fosforu i potasu niż suszony.
Fasola (biała, perłowa, jaś, kidney, czarna) (od 2. roku)
Jest to bogate źródło białka roślinnego, skrobi, witamin z grupy B i magnezu, fosforu, żelaza, wapnia, cynku. Można ją podawać w postaci puree, jako dodatek do sałatek, zup i potraw z warzyw. Przed gotowaniem trzeba ją koniecznie moczyć co najmniej 12 godzin.
Bób (od 2. roku życia)
Jest to bogate źródło białka roślinnego, skrobi, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, karotenu, witamin B1, B2, PP i C. Można go podawać bez skórki jako przekąskę, w sałatkach, zupach. Powinien mieć mlecznobiałe nasiona, im młodsze ziarna, tym lepszy. Purée z bobu może zastąpić ziemniaki, ryż czy makaron w drugim daniu.
Soczewica (czerwona, brązowa, zielona) (od 2. roku życia)
Jest to bogate źródło białka roślinnego, skrobi, żelaza, magnezu, potasu, cynku, witamin B1, B2, PP i C. Można ją podawać w zupach, jako nadzienie do pierożków, naleśników. Czerwoną gotuje się najszybciej i ma delikatny smak.
Cieciorka (ciecierzyca) (od 2. roku życia)
Jest to bogate źródło białka roślinnego, skrobi, żelaza (najwięcej ze strączkowych), potasu, wapnia i witamin z grupy B. Można ją podawać w sałatkach, jako nadzienie do pierożków, w zupach. To odmiana grochu, ma lekko orzechowy smak.
Groch (żółty, zielony) (od 2. roku życia)
Jest to bogate źródło białka roślinnego, skrobi, witaminy E, C i z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza. Można go podawać w zupach, jako purée. Suchy groch można kupić w postaci łuskanej lub niełuskanej, ma więcej witamin z grupy B niż świeży.
Soja (od 2. roku)
Jest to bogate źródło białka roślinnego, skrobi, witamin B1, B2, B6, potasu, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu oraz lecytyny. Można ją podawać w postaci kiełków – jako dodatek do sałatek, z serkiem tofu i na wiele innych sposobów. Zawiera do 40% białka, w sklepach dostępne są także inne produkty z soi: mleko sojowe, deserki, makarony, sos sojowy.