Reklama

Reklama

Kupiłam piękne szparagi, ale po ugotowaniu zrobiły się niesmaczne: dość twarde i łykowate. Jak powinnam je gotować i podawać?Zielone szparagi można gotować od razu po umyciu, ale białe przed ugotowaniem koniecznie trzeba obrać. Należy to robić cieniutko, ostrym nożem, poczynając od miejsca pod główką. Jeżeli nie usunie się włókien, szparagi rzeczywiście będą niesmaczne. Należy je gotować powiązane w pęczki, ich główki powinny wystawać ponad wodę. Jeśli są w kawałkach, to wtedy główki trzeba gotować osobno, bo szybciej stają się miękkie. Szparagi podajemy na ciepło z masłem i tartą bułką, z makaronem i serem cheddar lub zapiekane z sosem beszamelowym. Smaczne są też na zimno z sosem majonezowo-jogurtowym, jajkiem, świeżym ogórkiem, zieloną sałatą i koperkiem lub tylko skropione oliwą i cytryną. Miękkie główki szparagów można podać już dziesięciomiesięcznemu maluchowi. Kupując szparagi, najlepiej wybierać dość grube i jędrne – cienkie bardzo trudno jest obrać.

Odpowiada: dr Halina Weker, dietetyk.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama