Składniki:


Reklama

• 100 g miękkiego masła
• ¾ szklanki cukru
• 1/2 kg sera białego, trzykrotnie zmielonego na gładką masę
• 4 jajka (osobno żółtka, osobno białka)
• 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• szczypta soli


Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy 4 żółtka oraz cukier waniliowy. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy po łyżce sera oraz budyń i dalej miksujemy.

W osobnej misce ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli.
Przekładamy je bardzo delikatnie do przygotowanej masy sernikowej. Mieszamy już nie mikserem, a łopatką do ciasta.
Masę przekładamy do kokilek lub foremek na muffiny.
Bardzo rosną w piekarniku, po wyciągnięciu i ostudzeniu opadają (i tak ma być). Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30-40 minut, do zrumienienia.

Zobacz także

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.


Smacznego!

Reklama

Wymieniaj się wielkanocnymi przepisami z innymi mamami!

Reklama
Reklama
Reklama