Jak zrobić z dzieckiem mini-serniczki - film
Zobacz, jak szybko przyrządzić z dzieckiem smaczne i efektowne mini-serniczki!
Składniki:
• 100 g miękkiego masła
• ¾ szklanki cukru
• 1/2 kg sera białego, trzykrotnie zmielonego na gładką masę
• 4 jajka (osobno żółtka, osobno białka)
• 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• szczypta soli
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy 4 żółtka oraz cukier waniliowy. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy po łyżce sera oraz budyń i dalej miksujemy.
W osobnej misce ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli.
Przekładamy je bardzo delikatnie do przygotowanej masy sernikowej. Mieszamy już nie mikserem, a łopatką do ciasta.
Masę przekładamy do kokilek lub foremek na muffiny.
Bardzo rosną w piekarniku, po wyciągnięciu i ostudzeniu opadają (i tak ma być). Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30-40 minut, do zrumienienia.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.
Smacznego!
Wymieniaj się wielkanocnymi przepisami z innymi mamami!