Obiady warzywne
Niedobór warzyw to jeden z najczęstszych błędów w żywieniu dzieci. Dlaczego tak się dzieje?
- Edipresse
Niedobór warzyw to jeden z najczęstszych błędów w żywieniu dzieci. Dlaczego tak się dzieje?
Jeśli potrawy i posiłki z warzyw są niewłaściwie łączone, przygotowywane i podawane, mogą dziecku nie smakować. Gdy malec odmawia jedzenia, wielu rodziców łatwo rezygnuje z włączania warzyw do posiłków, ponieważ przyrządzenie takich dań jest pracochłonne. Tymczasem warzyw nie można pomijać w jadłospisie dziecka.
1. Złote kuleczki
– 1/2 kg ziemniaków,
– 1/3 kostki masła,
– 1/2 szklanki mąki pszennej,
– 3 jaja,
– gałka muszkatołowa,
– pieprz,
– sól,
– natka pietruszki,
– olej rzepakowy do smażenia.
Ziemniaki ugotuj. Masło rozpuść w rondelku, powoli dodawaj mąkę i jaja, szybko mieszaj. Dodaj pieprz, gałkę i posiekaną natkę oraz zmielone ziemniaki, wymieszaj. W głębokim naczyniu lub frytownicy rozgrzej olej, łyżeczką formuj kulki, smaż na złoty kolor. Podawaj dziecku z kefirem lub zsiadłym mlekiem.
1 porcja dla dziecka = 8-10 kuleczek + 150 ml kefiru
2. Lasagne z cukinią, brokułami i bakłażanem
– opakowanie makaronu lasagne,
– młoda cukinia,
– bakłażan,
– kilkanaście różyczek brokułów,
– 150 g sera pleśniowego,
– 3 łyżki śmietany,
– 2 łyżki oliwy.
Cukinię (bez obierania) i bakłażan pokrój w plastry. W rondlu rozgrzej tłuszcz i podsmaż warzywa na półtwardo. Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody i odsącz. Śmietanę wymieszaj ze startym na tarce serem. W żaroodpornym, wysmarowanym tłuszczem naczyniu układaj na przemian makaron, warzywa i ser. Całość zapiekaj w gorącym piekarniku przez ok. 15 minut.
1 porcja dla dziecka = 1 pasek o szerokości 1-2 cm
3. Zapiekane pomidory
– 4 dojrzałe pomidory (ok. 1/2 kg),
– 1 łyżka masła,
– 2 ząbki czosnku,
– szczypta soli, pieprzu.
Pomidory przekrój na pół i posyp solą i pieprzem. Ząbki czosnku posiekaj i poukładaj na pomidorach. Włóż je do żaroodpornej formy, połóż na nich płatki masła. Piecz w temperaturze 180°C aż zmiękną (ok. 15 min). Podawaj do potraw z ziemniaków lub do pulpetów.
1 porcja dla dziecka = 1-2 połówki pomidora
4. Surówka z marchwi i jabłek
– 3 marchewki,
– 2 jabłka,
– 3 łyżki śmietany (18% tłuszczu),
– 3 łyżki soku z kwaszonej kapusty,
– cukier do smaku.
Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój owoce i połącz z marchewkami. Do śmietany dodaj niewielką ilość cukru, sok z kwaszonej kapusty, dobrze zamieszaj, dodaj do surówki. Delikatnie wymieszaj całość.
1 porcja dla dziecka = 2 łyżki