Moje maluchy bardzo lubią cykorię. Świeżą i umytą układam w szerokiej szklance, a dzieci chrupią ją ze smakiem. Czy cykoria ma w ogóle jakieś wartości? W jaki sposób można jeszcze ją podawać? Ola

Reklama

Cykoria jest wartościowym warzywem. Zawiera dużo beta-karotenu, sporo witaminy A, nieco witaminy C i witamin z grupy B, dużo potasu, trochę cynku, miedzi i manganu. Jest też małokaloryczna – 100 g ma jedynie 21 kcal. Można ją podawać dzieciom od trzeciego roku życia.

Świetnie, gdy dzieci traktują ją jako przekąskę. Cykorię podaje się najczęściej na surowo, np. pokrojoną i polaną odrobiną wody z cytryną i cukrem. Znakomita jest sałatka z cykorii z oliwą, cytryną i posiekaną zieloną pietruszką. Cykorię można podać też na ciepło zapiekaną pod beszamelem. Listki trzeba sparzyć, ułożyć w naczyniu do zapiekania i zalać sosem beszamelowym. Można też zapiec połówki cykorii owinięte szynką i żółtym serem.

Najsmaczniejsza jest świeża cykoria, bo jest chrupiąca (powinna mieć białe liście z jasnożółtym brzegiem).

Reklama

dr Halina Weker, dietetyk

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama