Każde dziecko uwielbia desery. Jednak trzeba pamiętać, aby były one również pożywne i zdrowe. Zobacz nasze propozycje.

Reklama

Błyskawiczne „lody” jagodowe
– 100 g mrożonych jagód,
– 100 g naturalnego jogurtu (3,5% tł.),
– łyżka słodkiej śmietany,
– 1 łyżeczka cukru,
– 2 wafle lub herbatniczki.

Mrożone jagody zmiksuj w wysokim naczyniu. Dodaj jogurt, słodką śmietankę, cukier i dalej miksuj na puszystą masę. Gotowe lody natychmiast przełóż do miseczek i udekoruj waflami lub herbatnikiem.

Deser bananowo-truskawkowy
– 1 duży banan,
– 1 szklanka truskawek,
– 1 szklanka soku jabłkowego.

Truskawki zalej sokiem jabłkowym i zmiksuj. Banan pokrój na plasterki, włóż do miseczki i polej koktajlem. Porcje dla starszych dzieci przed podaniem możesz ochłodzić w lodówce.

Zobacz także

Deser morelowo-śliwkowy
– 3 łyżki rodzynek,
– 1/2 szklanki suszonych śliwek,
– 1/2 szklanki suszonych moreli,
– 1 średnia gruszka,
– 1/2 szklanki soku pomarańczowego,
– 2 łyżki jogurtu naturalnego.

Suszone owoce pokrój w paseczki. Włóż do garnka rodzynki, suszone owoce i zalej sokiem pomarańczowym. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem 30 minut. Gruszkę obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do gotujących się owoców i podgrzewaj jeszcze przez 10 minut. Odstaw do ostygnięcia. Rozłóż deser do miseczek i polej jogurtem. Porcje dla dzieci starszych przed podaniem możesz ochłodzić w lodówce.

Ciasteczka owsiane z rodzynkami
– 1/2 kostki masła,
– 1/2 szklanki cukru pudru,
– 1 szklanka mąki pszennej,
– 1 szklanka płatków owsianych,
– 1/2 szklanki ciepłej wody,
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej do pieczenia,
– 1 torebka cukru waniliowego,
– szczypta soli,
– 1/2 szklanki rodzynek.

W naczyniu utrzyj cukier i masło na krem. Dodaj pozostałe składniki – mąkę, płatki, wodę, sodę, proszek, cukier waniliowy i sól, a na końcu rodzynki. Ciasto starannie wymieszaj. Uformuj kulki, ułóż na blaszce – niekoniecznie wysmarowanej tłuszczem – lekko rozpłaszcz widelcem. Piecz około 10 minut na złoty kolor w temperaturze 190°C.
[CMS_PAGE_BREAK]
Owocowe serduszko
– 2 opakowania galaretki porzeczkowej lub 1 szklanka czerwonych porzeczek,
– 1 łyżka żelatyny spożywczej i 2 szklanki wody,
– 3 łyżki cukru,
– kawałek arbuza,
– kilka czerwonych porzeczek i czarnych jagód.
Na sos:
– 3 łyżki ugotowanego budyniu waniliowego lub śmietankowego,
– 1/2 łyżeczki masła,
– 3 łyżki jogurtu.

Reklama

Przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu. Lepsza i zdrowsza będzie jednak galaretka przyrządzona ze świeżych porzeczek: rozgotuj porzeczki w małej ilości wody z cukrem, przetrzyj, połącz z wodą i rozpuszczoną żelatyną. Foremkę w kształcie serca opłucz zimną wodą, wlej tężejącą galaretkę. Możesz wrzucić do niej kilka jagód i porzeczek i odstaw do lodówki, aby wystygła. Do zimnego budyniu dodaj masło, utrzyj na gładką masę, połącz z jogurtem. Jeśli sos jest za kwaśny, dodaj trochę cukru. Galaretkę wyjmij z formy (ściereczkę namocz w gorącej wodzie i owiń nią foremkę, galaretka wyjdzie bez żadnych trudności) i ułóż na przygotowanym talerzu. Deser polej sosem, ozdób kuleczkami wyciętymi z miąższu arbuza, porzeczkami i jagodami.
Ten orzeźwiający deser jest szczególnie wartościowy ze względu na wit. C, którą mają porzeczki (dostarczają również potasu, żelaza i błonnika). Co prawda ginie ona podczas gotowania, ale deser ją zawiera dzięki dodatkowi świeżych owoców. Dodatek przetworów mlecznych (odrobiny świeżego masła i beztłuszczowego jogurtu) wzbogaca deser w witaminy D i A, łatwo przyswajalne przez organizm białko, wapń i fosfor.

Reklama
Reklama
Reklama