Lubię cykorię, ale nie wiem, czy ma jakiekolwiek wartości dla dziecka. Słyszałam, że można podawać ją również na ciepło. Czy to prawda? Magda z Piaseczna

Reklama

Cykoria zawiera wapń, żelazo, magnez, mangan i niewielkie ilości witamin A, B1, B2, C. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych, a substancje odpowiedzialne za jej gorzkawy smak stymulują wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Zawarty w cykorii prebiotyk (inulina) stymuluje rozwój w jelitach pożytecznych bakterii. Na ciepło smaczna jest krótko obgotowana, odsączona, polana sosem beszamelowym, posypana parmezanem i zapieczona. Można ją zawinąć w szynkę. Aby pozbawić cykorię goryczki, trzeba delikatnie usunąć ze środka głąb i obciąć końce liści. Dodatkowo gotowanie sprawia, że staje się mniej gorzka.

Reklama

Odpowiada: dr hab. Halina Weker, dietetyk. Od 18 lat kieruje Zakładem Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka. Autorka przepisów kulinarnych dla najmłodszych, poradników o karmieniu zdrowych i chorych maluchów, współautorka schematu żywienia niemowląt. Wykłada również dietetykę pediatryczną na UM w Warszawie.

Reklama
Reklama
Reklama