Ryba dobra na wszystko
Gdy na stole pojawia się ryba, dzieci marszczą nos, a mamusie i tatusiowie, uświadomieni w dziedzinie żywienia, nie odpuszczają, gdyż każdy posiłek rybny oznacza porcję zdrowia.
- Artykuł sponsorowany
Każdy rodzic chce dla swojego dziecka wszystkiego co najlepsze! Dotyczy to także diety malucha. Dlatego, gdy na stole pojawia się ryba, a dzieci marszczą nos, wówczas mamusie i tatusiowie, uświadomieni w dziedzinie żywienia, nie odpuszczają, gdyż każdy posiłek rybny oznacza porcję zdrowia.
Zbilansowana dieta
O tym, ze ryby są zdrowe słyszał już prawie każdy, ale mimo to wciąż są one niedocenianym składnikiem codziennej diety. A czym właściwie jest zbilansowana dieta i gdzie jest w niej miejsce na ryby?
Zbilansowana dieta to taka, która zaspokaja dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na energię oraz wszystkie składniki pokarmowe potrzebne do rozwoju życia i zachowania zdrowia. Nie istnieje produkt spożywczy, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich, potrzebnych dla organizmu ilościach. Tylko wykorzystanie wielu różnych produktów pozwala na właściwe zbilansowanie diety. Obok produktów zbożowych, tłuszczów roślinnych, warzyw, owoców, roślin strączkowych, nabiału, ważnym składnikiem diety każdego, niezależnie od płci i wieku, powinny być ryby.
Złota rybka dla malucha
Ryby, ze względu na swoje cenne wartości odżywcze, stanowią część jadłospisu niemowląt – od 7 miesiąca życia można je podawać maluszkowi 1-2 razy w tygodniu, początkowo oczywiście gotowane. Starszym dzieciom należy serwować ryby pod każda postacią – gotowane, pieczone, smażone, grillowanie. Powinny one być stałą pozycją w dziecięcym menu!
Naukowcy z dziedziny żywienia polecają - w ramach zbilansowanej diety - łączenie dwóch posiłków rybnych tygodniowo z dużą ilością owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych i chudych produktów mlecznych. W diecie dziecka powinny pojawiać się ryby słodkowodne, jak i morskie. Ideałem jest łosoś, który żyje zarówno w wodzie słonej, jak i słodkiej.
Żywieniowcy i lekarze doradzają ograniczenie tłustych pokarmów w diecie, jednak to zalecenie absolutnie nie dotyczy tłustych gatunków ryb morskich. Dobrze, by dziecko mogło jeść ryby chude (dorsza, mintaja, morszczuka), jak i tłuste (łososia, halibuta, śledzia, makrelę). Zawierają one bowiem niezwykle ważne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3.
Nie zapominaj o owocach morza – krewetki, małże, homary, kraby, które Twoje dziecko może jeść na zmianę z rybami.
Zdrowie na talerzu
Dając swojemu dziecku rybę, dostarczasz mu wielu cennych składników odżywczych. Łatwo przyswajalne białko, którego źródłem są ryby, stanowi budulec tkanek, zwłaszcza mięśni, i dlatego jest niezbędne dla prawidłowego wzrastania dzieci. Nieodzowna dla zdrowia kości witamina D zawarta jest w rybach w dużych ilościach. Oprócz tego podopieczni Neptuna żyjący w wodach morskich są znakomitymi dostawcami jodu, który jako budulec hormonów tarczycy steruje wieloma procesami przemiany materii w organizmie. Uzupełnieniem tej bogatej listy wartościowych składników są oczywiście kwasy tłuszczowe omega-3, potrzebne do rozwoju mózgu, wzmacniania odporności, łagodzenia stanów zapalnych.
Ryby to także cenne źródło:
- fosforu, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie nerek oraz zdrowie kości,
- witaminy A, która zapobiega nowotworom i wzmacnia odporność,
- witaminy grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Ugotuj mi, mamo!
Ryby można przyrządzić na wiele sposobów. Dla najmłodszych najlepiej gotować ryby na parze, można też je ugotować w wodzie, upiec w piekarniku lub na grillu, a także usmażyć na świeżym oleju. Nie należy podawać maluchowi ryb wędzonych, solonych, marynowanych i w puszkach.
Świetnym rozwiązaniem dla małych niejadków są burgery czy paluszki rybne z fileta. FRoSTA oferuje produkty rybne bez ości - jest to możliwe dzięki specjalnym technologiom filetowania i gwarantuje bezpieczeństwo Twojemu dziecku. Złote paluszki rybne FRoSTA to soczysty filet z ryby w chrupiącej panierce – zasmakują każdemu maluchowi.
Polecamy Zapiekankę rybną z cukinią:
Składniki: 20 paluszków rybnych, 2–3 małe, młode cukinie, 1 średnia cytryna, 1/3 kostki masła, sól, pieprz, szczypiorek, folia lub rękaw, foliowy do pieczenia.
Wykonanie: Folię do pieczenia rozłożyć na blaszce. Ułożyć na niej cukinie pokrojone w krążki, a następnie oprószyć je solą, pieprzem i wiórkami masła. Na nich ułożyć paluszki rybne. Tak przygotowana potrawę przykryć warstwą folii i piec ok. 10 minut w temp. 240°C. Gotowe danie udekorować szczypiorkiem.
Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na www.frosta.pl.
Przez żołądek do…nagród
Wraz z nowym rokiem akademickim, w październiku rozpoczęła swoją działalność wyjątkowa uczelnia - Dziecięca Akademia Umiejętności firmy FROSTA. Może do niej dołączyć każdy utalentowany młody człowiek – jeśli potrafi śpiewać, zna języki obce, maluje, uprawia sport lub rozwiązuje trudne zadania matematyczne. Każdy znajdzie pole do popisu i zyska okazję do wygrania niezwykle atrakcyjnych nagród. Na zwycięzców czekają: roczne stypendia, tygodniowe warsztaty i nagrody rzeczowe. Szczegóły znajdziecie na opakowaniu Złotych paluszków rybnych FROSTA oraz na www.frosta.pl.
Sponsorem artykułu jest firma: