"Ugotuj mi tato" - 5 przepisów na pyszne dania z książki Tomasza i Joanny Jakubiaków
Tatusiowie do garów! A tak naprawdę... rodziny do kuchni! Spójrzcie na te proste i pyszne przepisy z książki kucharskiej wydanej przez Edipresse i upichćcie coś pysznego!
1 z 7
A gdyby to tak tata przejął stery w kuchni? To przecież nic trudnego, chociaż gotowanie jest pełne magii - jak inaczej wytłumaczyć to, że z pojedynczych składników można wyczarować takie cuda? Mamy dla Was 6 przepisów: na pierwsze i drugie śniadanie, na zupę i drugie danie, na kolację oraz na deser. Wszystkie pochodzą z książki "Ugotuj mi tato", wydanej przez Edipresse. Autorami przepisów są Tomasz i Joanna Jakubiakowie, rodzeństwo, które kocha jedzenie, rodzinę i dzieci.
On - znany kucharz, ona - fachowa niania i właścicielka agencji opiekunek. Razem stworzyli zestaw przepisów, z którymi doskonale poradzi siebie każdy tata, nawet jeśli dotąd sam nie zrobił choćby jajecznicy. Książka uwzględnia wszystkie dziecięce diety, żadna z proponowanych potraw nie zawiera cukru, a każda zrobiona razem z tatą może być świetną przygodą dla niego i dla dzieciaków. Sprytny system infografik pomoże rozszyfrować kuchenną alchemię.
To jak, co dziś gotujecie?
Kliknij w okładkę książki, by przejść do sklepu:
2 z 7
Owocowa jaglanka
Porcja dla 2–3 osób
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 2 szklanki mleka
- 2 truskawki
- 5 borówek
- 10 ziarenek jagód goji
- 1 śliwka
- 1 łyżka całych migdałów
- 1/2 jabłka
- 1/2 cytryny
- miód do smaku
Owoce są na tyle miękkie, że spokojnie możesz dać je pokroić dziecku. Jego specjalny, dziecięcy nóż z plastiku doskonale sobie z nimi poradzi. Pozwól mu kroić na takie kawałki, jakie samo lubi jeść.
WYKONANIE
Mleko wlej do garnuszka i dodaj do niego jagody goji. Wsyp następnie płatki jaglane i gotuj, aż płatki wchłoną płyn. Posiekaj owoce, skrop je cytryną. Do miseczki przełóż jaglankę, wyłóż na nią owoce, dodaj miód. Migdały posiekaj drobno i posyp nimi całość.
Przepis pochodzi z książki "Ugotuj mi tato" Tomasz Jakubiak, Joanna Jakubiak, wyd. Edipresse Książki
3 z 7
Zakręcony indyk
SKŁADNIKI
- 4 wrapy
- 2 łyżki serka Bieluch (na 1 wrap)
- 1/2 papryki
- 1/2 ogórka zielonego
- 1 pomidor
- 3 gałązki natki pietruszki
- 1/3 pęczka szczypiorku
- 6 plastrów szynki z indyka
- 6 liści ulubionej sałaty
- garść kiełków
- szczypta soli
Z doświadczenia wiemy, że zawijanie w placek różnych składników sprawia dzieciom wielką frajdę. Pozwól więc swojemu dziecku wykonać jak najwięcej czynności, łącznie z podjęciem decyzji, ile składników chce wrzucić do środka
WYKONANIE
Rozgrzej suchą patelnię, wrzuć na nią wrapa i podgrzewaj minutę z każdej strony. Zdejmij wrapa i posmaruj go serkiem. Posól, ułóż szynkę, sałatę i pokrojone w plastry warzywa oraz natkę i szczypior. Wszystko zwiń w tortillę. Możesz przekroić ją na pół po skosie lub na kawałki – jak Twoje dziecko preferuje. Posyp kiełkami.
Przepis pochodzi z książki "Ugotuj mi tato" Tomasz Jakubiak, Joanna Jakubiak, wyd. Edipresse Książki
4 z 7
Szybka pomidorowa
SKŁADNIKI
- 1 porcja rosołu (pół litra)
- 400-gramowy słoik koncentratu pomidorowego lub więcej, jeśli Twoje dziecko lubi ten smak
- małe opakowanie śmietany 12%
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła
WYKONANIE
Postaw garnek na małym ogniu i rozpuść w nim masło. Dodaj koncentrat, przesmaż go, dopraw cukrem i solą. Zalej rosołem i wymieszaj. Kiedy zupa będzie gotowa, rozlej do talerzy i pozwól dziecku samemu dodać kleks śmietany. Posyp pietruszką.
Przepis pochodzi z książki "Ugotuj mi tato" Tomasz Jakubiak, Joanna Jakubiak, wyd. Edipresse Książki
5 z 7
Ulubieniec maluchów
SKŁADNIKI
- 4 świeże pomidory malinowe
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule szalotki
- 4 łyżki oleju z pierwszego tłoczenia (rydzowy, lniany lub rzepakowy)
- 1 mała łyżeczka miodu
- szczypta soli
WYKONANIE
Wszystkie składniki wrzuć do blendera. Zmiksuj na jednolity sos. Wymieszaj z ugotowanym makaronem.
Przepis pochodzi z książki "Ugotuj mi tato" Tomasz Jakubiak, Joanna Jakubiak, wyd. Edipresse Książki
6 z 7
Młode marchewki
SKŁADNIKI
- 1 pęczek młodych marchewek
- 3 łyżki miodu gryczanego
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- sok z 1 cytryny
WYKONANIE
Ugotuj marchewki tak, aby były jeszcze trochę twarde – nie chcemy, żeby się rozpadały. Odcedź je i przerzuć na patelnię z wcześniej rozgrzanym masłem. Dodaj miód, sól i pieprz, a także sok z cytryny. Całość smaż około 5 minut – uważaj, aby miód się nie przypalił, dlatego najlepiej rób to na średnio rozgrzanym palniku.
Przepis pochodzi z książki "Ugotuj mi tato" Tomasz Jakubiak, Joanna Jakubiak, wyd. Edipresse Książki
7 z 7
Owocowa eksplozja
SKŁADNIKI
- 2 garści truskawek
- 2 garści malin
- 2 szklanki kefiru lub maślanki
- 1 łyżka miodu gryczanego (może też być rzepakowy lub wielokwiatowy
WYKONANIE
Wszystkie składniki wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj na gładką konsystencję.
Przepis pochodzi z książki "Ugotuj mi tato" Tomasz Jakubiak, Joanna Jakubiak, wyd. Edipresse Książki