Reklama

Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 200 g miodu
- 200 g cukru
- 50 g margaryny Kasia
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- przyprawa do pierników

Reklama

Składniki na lukier:
- 500 g cukru pudru
- 2 białka
- kolorowe barwniki spożywcze

Czas pieczenia: ok. 10-15 min.

Jak zrobić?
Na patelni rozpuść miód, dodaj przyprawę do pierników, Kasię i cukier. Wszystko wymieszaj i chwilę podgrzewaj. Masę przełóż do miski, wbij jajka, wsyp przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż na posypany mąką stół i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię aluminiową i odstaw w chłodne miejsce na kilka dni. Rozwałkuj ciasto na placek grubości 5 mm i wycinaj foremkami pierniczki. Piecz w temp. 190ľC około 10-15 min. Cukier puder ucieramy partiami z białkami i barwnikami spożywczymi. Jeśli jest zbyt gęsty można go rozrzedzić odrobiną wody, aby miał konsystencję gęstej śmietany. Przygotowanym lukrem malujemy pierniczki.

Powrót do artykułu »

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama