Witaminy w letnich owocach
Owoce zawierają wiele witamin i składników mineralnych; niektóre z nich mają też właściwości lecznicze.
1 z 12
Agrest (od 7. miesiąca)Zawiera witaminę C, pobudza apetyt.
2 z 12
Brzoskwinie (od 11. miesiąca życia - w gotowych daniach wcześniej)Są bogate w witaminy: A, C, PP, z grupy B, żelazo, magnez, wapń; ułatwiają trawienie.
3 z 12
Czereśnie (od 7. miesiąca)Mają właściwości moczopędne, wzmacniają, są polecane przy bólach stawów.
4 z 12
Gruszki (od 7. miesiąca)Działają lekko przeczyszczająco, wzmacniają apetyt.
5 z 12
Jagody (od 5. miesiąca)Świeże działają przeczyszczająco, w postaci soku są polecane przy biegunkach.
6 z 12
Jeżyny (od 7. miesiąca)Bardzo bogate w witaminy C i A, wapń, potas, magnez.
7 z 12
Maliny (od 5. miesiąca)Polecane przy przeziębieniach, stanach gorączkowych, mają sporo witaminy C.
8 z 12
Morele (od 12. miesiąca życia - wcześniej w gotowych daniach)Zawierają żelazo, wapń, potas, są polecane szczególnie dzieciom z anemią.
9 z 12
Truskawki (od 2. roku życia)Bogate w witaminę C, wzmacniają, pobudzają łaknienie.
10 z 12
Porzeczki (od 5. miesiąca)Mają więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze. Są polecane przy częstych infekcjach, osłabieniu.
11 z 12
Śliwki (od 10. miesiąca)Mają sporo żelaza, witamin z grupy B; regulują pracę przewodu pokarmowego.
12 z 12
Winogrona (od 9. miesiąca)Bogate w witaminy: A, z grupy B, PP C, żelazo, fosfor; oczyszczają nerki.