Wiem, że warto podawać dzieciom warzywa strączkowe. Oprócz fasolki chciałabym podawać także inne jarzyny. Jak ugotować zupę z soczewicy? Kasia z Białegostoku

Reklama

Soczewica jest kuzynką fasoli, ale jest od niej łatwiej strawna. Zawiera komplet cennych białek roślinnych, kwas foliowy, żelazo, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Zupa z soczewicy jest smaczna i pożywna, warto ją wprowadzić na stałe do menu. Soczewicy nie trzeba przed gotowaniem moczyć. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, dusimy na oliwie z odrobiną wody drobno pokrojoną cebulę, wlewamy dwa litry wody, dodajemy półtorej szklanki soczewicy, połowę pokrojonych jarzyn z włoszczyzny i dwa ziemniaki. Od chwili zagotowania gotujemy ok. 30 minut. Następnie dodajemy dwie szklanki soku z pomidorów, zagotowujemy i doprawiamy solą morską. Zupę warto posypać natką pietruszki. To sycąca zupa, więc na drugie danie wystarczy lekka potrawa bezmięsna, np. naleśnik z jabłkami lub leniwe pierogi.

Reklama

Odpowiada: dr hab. Halina Weker. Od 17 lat kieruje Zakładem Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka. Autorka przepisów kulinarnych dla najmłodszych, poradników o karmieniu zdrowych i chorych maluchów, współautorka schematu żywienia niemowląt. Wykłada również dietetykę pediatryczną na UM w Warszawie.

Reklama
Reklama
Reklama