Reklama

To nieprawda, że nikt już nie robi przetworów. Strony internetowe i fora o gotowaniu aż wrą. To naprawdę miłe hobby! Gdy robisz dżemy, ogranicz się do niewielkiej ilości owoców (kilogram, półtora) – krótko gotowane zachowują więcej witaminy C i są smaczniejsze. Pracę ułatwia odpowiedni garnek – najlepszy jest szeroki, stalowy z grubym dnem. To… do dzieła!

Reklama

To ważne!
Jeśli w zapasie masz wyparzone słoiki, przygotowanie przetworów trwa znacznie krócej.
- Umyte słoiki wyparz – w mikrofalówce lub w piekarniku w ok. 160°C. Wyjmij, gdy nie są już bardzo gorące. Nakrętki dokładnie umyj, wygotuj przez ok. 5 minut, wysusz. Słoiki przechowuj zakręcone.
- Przed użyciem ogrzej słoiki także w piekarniku lub mikrofalówce. Wlewaj ostrożnie gorące przetwory, uważając, by nie pobrudzić brzegu słoika. Jeśli tak się stanie, dokładnie go umyj i osusz.
- Dżemów nie trzeba pasteryzować, pozostałe przetwory tak. Słoiki wstaw do garnka z gorącą lub ciepłą wodą, na jego dnie połóż złożoną ścierkę. Małe pasteryzuj 20 minut, większe 25 minut w ok. 90°C. Nie muszą się mocno gotować.

  • Złocisty dżem z moreli (od 2. roku)

Wybieraj tylko polskie dojrzałe morele, importowane są mniej smaczne.
Składniki:
- 1 i 1/2 kg moreli
- 1/2 kg cukru (lub mniej)
- 1/3 szklanki wody
Morele umyj (odłóż kilka twardych), usuń pestki, pokrój na ćwiartki, rozgotuj z wodą i cukrem. Dodaj ćwiartki twardych moreli. Gotuj powoli, mieszając, aż dżem stanie się szklisty. Przełóż do gorących wyparzonych słoików, odwróć je do góry dnem, przykryj kocykiem.
Jak podawać? Dżemem można smarować kruche ciasto, przełożyć biszkopt, piernik, tort.

  • Kompot z gruszek (od 2. roku życia)

Najlepszy jest z dojrzałych, twardych klapsów.
Składniki:
- 2 kg gruszek
- litr wody
- 200 g cukru
Gruszki obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, ułóż w większych słoikach, zalej wodą zagotowaną z cukrem, pasteryzuj.
Jak podawać? Gruszki można wykorzystać do tarty, deserów, podać z kremem budyniowym,
z lodami, bitą śmietaną i czekoladą.

  • Śliwki w soku własnym (od 2. roku)

Najlepsze są węgierki, dojrzałe i twarde.
Składniki:
- 2 kg śliwek
- 1/2 kg cukru
Śliwki umyj, przekrój na pół, ułóż ciasno w misce, przesypując cukrem. Odstaw na kilka godzin. Włóż do słoików i pasteryzuj.
Jak podawać? Do zapiekanki z ryżu, manny na mleku, ciasta drożdżowego lub jogurtowego.

Polecamy: Jak zrobić, dżem, konfiturę, marmoladę, powidła
[CMS_PAGE_BREAK]

  • Aromatyczne maliny (od 10. miesiąca tylko sok)

Przydadzą się w okresie przeziębień.
Składniki:
- 5 pojemniczków malin (każdy po 250 g)
- 1/2 kg cukru
Przebrane maliny wkładaj do małych słoików, przesypując je cukrem (łyżka na mały słoik). Lekko ugniatając, zakręć. Pasteryzuj.
Jak podawać? Świetny dodatek do kaszki, lodów waniliowych, galaretki.

  • Galaretka z porzeczek (od 2. roku)

Wybieraj mniej dojrzałe owoce – mają więcej pektyn, więc galaretka lepiej skrzepnie.
Składniki:
- 1 i 1/2 kg porzeczek
- 600–700 g cukru
- pół szklanki wody
Umyte porzeczki bez szypułek rozgotuj z połową szklanki wody. Gorące przetrzyj przez sito. Odmierz litr przecieru, podgrzej do wrzenia, gotuj 10 minut. Dodaj cukier i gotuj kilka minut. Gorący przecier wlej do wyparzonych gorących słoików. Zakręć, odwróć słoiki do góry dnem i przykryj kocykiem. Możesz też pasteryzować.
Jak podawać? Do herbaty, ozdabiania budyniu, jogurtu, przełożenia biszkoptu, sosu kumberland do zimnych mięs (galaretka, chrzan z cytryną, sok i odrobina skórki z pomarańczy).

  • Sos „Maciek” (od 2. roku)

Ułatwia szybkie przygotowanie obiadu.
Składniki:
- 4 kg pomidorów
- 5 ząbków czosnku
- sól i pieprz
- bazylia
- oregano
- 4 łyżki oliwy
Połowę pomidorów pokrój na kawałki, usuń twardą część, rozgotuj, przetrzyj przez sito. Resztę obierz ze skórki, duś w przecierze kilkanaście minut. Dodaj przyprawy, wymieszaj z oliwą. Przelej do słoików, pasteryzuj.
Jak podawać? Najlepsze do makaronu.

  • Pyszne leczo (od 3. roku)

By zdjąć skórkę z papryki, upiecz ją w piekarniku, aż zbrązowieje, a następnie przelej zimną wodą.
Składniki:
- 2 kg pomidorów
- po 1/2 kg papryki, cebuli, cukini
- 4 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki oliwy lub oleju
- sól i pieprz
Zdejmij skórkę z pomidorów, usuń twardą część, pokrój na kawałki, pokrój paprykę (bez skórki), cukinię, posiekaj cebulę i czosnek, lekko podduś na oliwie, dodaj pomidory, duś kilka minut. Warzywa powinny być twardawe. Wymieszaj z oliwą lub olejem i dopraw do smaku. Leczo nakładaj do słoików, pasteryzuj.
Jak podawać? Z makaronem, ryżem. Można dodać kawałki chudej kiełbasy, szynki.

Czytaj też: Etykiety na przetwory do druku

td_dopisek.gif
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama