
To nieprawda, że nikt już nie robi przetworów. Strony internetowe i fora o gotowaniu aż wrą. To naprawdę miłe hobby! Gdy robisz dżemy, ogranicz się do niewielkiej ilości owoców (kilogram, półtora) – krótko gotowane zachowują więcej witaminy C i są smaczniejsze. Pracę ułatwia odpowiedni garnek – najlepszy jest szeroki, stalowy z grubym dnem. To… do dzieła!
To ważne!
Jeśli w zapasie masz wyparzone słoiki, przygotowanie przetworów trwa znacznie krócej.
- Umyte słoiki wyparz – w mikrofalówce lub w piekarniku w ok. 160°C. Wyjmij, gdy nie są już bardzo gorące. Nakrętki dokładnie umyj, wygotuj przez ok. 5 minut, wysusz. Słoiki przechowuj zakręcone.
- Przed użyciem ogrzej słoiki także w piekarniku lub mikrofalówce. Wlewaj ostrożnie gorące przetwory, uważając, by nie pobrudzić brzegu słoika. Jeśli tak się stanie, dokładnie go umyj i osusz.
- Dżemów nie trzeba pasteryzować, pozostałe przetwory tak. Słoiki wstaw do garnka z gorącą lub ciepłą wodą, na jego dnie połóż złożoną ścierkę. Małe pasteryzuj 20 minut, większe 25 minut w ok. 90°C. Nie muszą się mocno gotować.
- Złocisty dżem z moreli (od 2. roku)
Wybieraj tylko polskie dojrzałe morele, importowane są mniej smaczne.
Składniki:
- 1 i 1/2 kg moreli
- 1/2 kg cukru (lub mniej)
- 1/3 szklanki wody
Morele umyj (odłóż kilka twardych), usuń pestki, pokrój na ćwiartki, rozgotuj z wodą i cukrem. Dodaj ćwiartki twardych moreli. Gotuj powoli, mieszając, aż dżem stanie się szklisty. Przełóż do gorących wyparzonych słoików, odwróć je do góry dnem, przykryj kocykiem.
Jak podawać? Dżemem można smarować kruche ciasto, przełożyć biszkopt, piernik, tort.
- Kompot z gruszek (od 2. roku życia)
Najlepszy jest z dojrzałych, twardych klapsów.
Składniki:
- 2 kg gruszek
- litr wody
- 200 g cukru
Gruszki obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, ułóż w większych słoikach, zalej wodą zagotowaną z cukrem, pasteryzuj.
Jak podawać? Gruszki można wykorzystać do tarty, deserów, podać z kremem budyniowym,
z lodami, bitą śmietaną i czekoladą.
- Śliwki w soku własnym (od 2. roku)
Najlepsze są węgierki, dojrzałe i twarde.
Składniki:
- 2 kg śliwek
- 1/2 kg cukru
Śliwki umyj, przekrój na pół, ułóż ciasno w misce, przesypując cukrem. Odstaw na kilka godzin. Włóż do słoików i pasteryzuj.
Jak podawać? Do zapiekanki z ryżu, manny na mleku, ciasta drożdżowego lub jogurtowego.
Polecamy: Jak zrobić, dżem, konfiturę, marmoladę, powidła