6 najzdrowszych dla dziecka pestek i nasion
Wszystkie rodzaje pestek i nasion można podawać już przedszkolakom, młodszym dzieciom w postaci zmielonej. Zobacz, jak cenne mają wartości odżywcze.
Wszystkie rodzaje pestek i nasion można podawać już przedszkolakom. Zobacz jakie mają wartości odżywcze.
Pestki dyni czy słonecznika często dodawane są do pieczywa, posypuje się nimi też chleb lub bułeczki. To dobrze, bo zawierają sporo białka, witamin i błonnika. Są źródłem substancji tłuszczowych, głównie cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju. Zawierają również wiele składników mineralnych, zwłaszcza magnez i cynk.
Ale pestki i nasiona pasują nie tylko do pieczywa. Możesz je na co dzień wykorzystywać w kuchni, dodając do sałatek czy surówek dla przedszkolaków i starszych dzieci. A jeśli potrzeba, możesz je drobno posiekać nożem.
Kupuj dla dzieci batoniki czy ciasteczka z sezamem, makiem lub słonecznikiem – są zdrowsze niż czekoladki ze słodkim nadzieniem. A jeśli lubisz eksperymentować, sama upiecz chleb z dodatkiem mąki z amarantusa lub orkiszowej (to rodzaj bezglutenowej pszenicy, kiedyś bardzo popularnej).
Większość produktów (chrupki, ciasteczka czy mąkę) z amarantusa, orkiszu i innych ziaren kupisz w sklepach ze zdrową żywnością. Niektóre są także dostępne w zwykłych sklepach spożywczych. Nie doceniamy ich, a są kopalnią cennych składników odżywczych.
Dynia
Jej wartości odżywcze: cynk, siarka, miedź, witaminy B6, A, E.
Podawać: jako zdrową przegryzkę, w pieczywie, w sałatkach.
Wpływ na zdrowie: korzystnie wpływa na stan paznokci i włosów, działa moczopędnie, pomaga w zwalczaniu pasożytów układy pokarmowego.
Słonecznik
Jej wartości odżywcze: witaminy E, B1, B3, potas, magnez, żelazo, ma ok. 40% tłuszczu.
Podawać: jako dodatek do sałatek, w pieczywie, ciasteczkach, jako przegryzkę.
Wpływ na zdrowie: wspomaga odporność, dobrze wpływa na pracę układu nerwowego i krwionośnego, działa przeciwstresowo.
Sezam
Jej wartości odżywcze: magnez, fosfor, wapń, potas, witaminy A, D, E, zawiera ok. 50% tłuszczu.
Podawać: do sałatek, surówek, do pieczenia chleba, jako dodatek do batoników, ciastek; również jako olej w charakterze przyprawy itp.
Wpływ na zdrowie: reguluje pracę układu krwionośnego.
Mak
Jej wartości odżywcze: wapń, potas, magnez, żelazo, witaminy A, C, D, E i B3, ma ok. 40% tłuszczu.
Podawać: jako dodatek do wypieku pieczywa, do ciast.
Wpływ na zdrowie: reguluje pracę układu trawiennego, ma też działanie przeciwmiażdżycowe.
Orkisz
Jej wartości odżywcze: cynk, żelazo, witaminy z grupy B.
Podawać: w postaci otrębów jako dodatek do muesli, jako mąkę do wypieków, np. chleba.
Wpływ na zdrowie: wspomaga układ krążenia i trawienny, dobrze wpływa na stan włosów i paznokci.
Amarantus
Jej wartości odżywcze: wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, witaminy A, E, B i C.
Podawać: jako mąkę do pieczenia pieczywa korzystnie wpływa na stan paznokci i włosów, działa moczopędnie, pomaga w zwalczania pasożytów układu pokarmowego.
Wpływ na zdrowie: reguluje pracę układu pokarmowego (zwalcza zaparcia) oraz krwionośnego, korzystnie działa na system nerwowy.
Konsultacja: dr Halina Weker Specjalista w dziedzinie żywienia dzieci z Instytutu Matki i Dziecka
Rysunki: Blanka Łątka