


czekolada
Jedna tabliczka czekolady pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania na magnez i wapń, czekolada zawiera też witaminy B6, B2, B3, B12, A i E i flawonoidy zwiększające odporność. Jedzona z umiarem jest więc zdrowa, zwłaszcza ta z dużą zawartością kakao i orzechami.

Gorąca czekolada
Gorąca czekolada to niezawodny sposób na poprawienie nastroju w nawet najbardziej ponury, listopadowy wieczór. Doskonale sprawdzi się też w roli świątecznego deseru, wtedy dodaj do niej skórkę pomarańczową i przyprawy korzenne.
Wypróbuj nasz przepis na czekoladę na gorąco.

Ciastka czekoladowe
Czekoladowe ciasteczka mogą być pretekstem do spędzenia czasu z dzieckiem w kuchni. Świetnie smakują z mlekiem! Zrobisz je bardzo prosto: skorzystaj z przepisu na kruche ciasteczka i zamiast żurawiny dodaj posiekaną czekoladę i 2 łyżki kakao.

praliny
Myślisz, że bez specjalistycznego sprzętu nie da się przygotować trufli, za którymi wszyscy przepadacie? Nic bardziej mylnego. Rozpuszczoną czekoladę po przestygnięciu wymieszaj z mascarpone, łyżką formuj kulki i schładzaj w lodówce. Gdy stwardnieją oblewaj czekoladą, obsypuj kakao, wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami.

Krem czekoladowo-orzechowy do pieczywa z łatwością przygotujesz w domu, jeśli tylko masz moździerz lub malakser. Zmiksuj lub zmiażdż na pastę garść uprażonych i obranych ze skórek orzechów laskowych i dodaj do nich rozpuszczoną tabliczkę czekolady. Gotowe!
