


Biszkopt z malinami to świetny pomysł na słodki i zdrowy podwieczorek.

Kisiel mleczno-malinowy z wanilią to elegancki i smaczny deser nie tylko dla dzieci, świetnie sprawdzi się jako zwieńczenie rodzinnego obiadu.

Każdy niejadek skusi się na pachnące latem pierogi z owocami.

W koktajlu malinowym jest nie tylko mnóstwo witamin, ale też niezbędny kościom i zębom wapń.

Domowe lody na patyku to połączenie deseru, który uwielbiają dzieci i zdrowych produktów, które dla swoich pociech chcą wybierać rodzice.



Dziecku, które umie już gryźć, najłatwiej podawać świeże owoce do rączki. Jabłko czy gruszkę wystarczy umyć, obrać ze skórki, wykroić gniazdo nasienne i pokroić. Małemu niemowlakowi trzeba je skrobać łyżeczką. Łatwo jest też zrobić sałatkę z różnych owoców . Ale możesz też przygotować dużo więcej posiłków. Owoce i dodatki muszą być odpowiednie do wieku, w jakim jest dziecko. 1. Duszony miks owocowy Pokrojone na cząstki różne owoce, np. jabłka, gruszki, pomarańcze, winogrona (pod koniec duszenia, żeby się zupełnie nie rozpadły, możesz też dodać mrożone śliwki, truskawki, maliny) wrzuć do garnuszka, dodaj łyżeczkę brązowego cukru (niekoniecznie, jeśli owoce są dojrzałe i tak będą słodkie) i dwie łyżki wody. Duś na średnim ogniu pod przykryciem. Gdy będą miękkie (nie powinny się rozpadać!), zdejmij pokrywkę, by część soku wyparowała – końcowa konsystencja deseru ma być gęsta. Podawaj z jogurtem, posypane zmielonymi orzechami, jako dodatek do musli, naleśników. Świetne na: deser lub jako dodatek do śniadania. 2. Owoce pieczone w piekarniku Takie danie polubi najzagorzalszy przeciwnik owoców. Pieczenie wydobywa ich naturalną słodycz. Możesz upiec zarówno jabłko czy gruszkę, jak i banana. Najprostszy sposób na pieczone jabłko to wydrążenie go (bez przekrawania na pół!) i włożenie do środka kilku rodzynek oraz łyżeczki miodu lub odrobiny konfitury. Do jabłek dla starszych dzieci możesz dodać też orzechy lub migdały, a nawet kulkę lodów waniliowych . Banany zaś możesz upiec bez skórki zawinięte w folię aluminiową lub bez obierania (uwaga, w środku będą gorące!) i podać lekko rozgniecione z jogurtem i zmielonymi orzechami. Świetne na: podwieczorek. 3. Owoce pod pierzynką Czyli kruszonką zrobioną z płatków owsianych lub klasycznie, z mąki i masła. W naczyniu do...