Wszystko o rybach
Dzięki rybom organizm dziecka otrzymuje wartościowe białko do budowy komórek i tkanek, cenne tłuszcze niezbędne do pracy mózgu oraz witaminy i składniki mineralne, które gwarantują prawidłowy rozwój i wzrost niemowlęcia.
- Materiały prasowe NUTRICIA
• Specjaliści ds. żywienia zalecają spożywanie ryb 1–2 razy w tygodniu, w miejsce mięsa czerwonego i drobiu.
• Białko pochodzące z mięsa ryb jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne przez organizm małego dziecka.
• Nie unikajmy ryb w diecie dziecka z obawy przed alergią. Świeża, pochodząca ze sprawdzonego źródła i prawidłowo przyrządzona ryba jest bezpiecznym daniem. Pewność, że podajemy dziecku przebadany produkt, dają nam również gotowe dania w słoiczkach.
• Jeśli organizm dziecka źle reaguje na ryby, spróbuj odstawić je na jakiś czas. Po konsultacji z lekarzem możesz spokojnie ponowić próbę, podając dziecku porcję ryby raz w tygodniu.
• Tłuszcze zawarte w rybach dobroczynnie wpływają na rozwój ośrodkowego układu nerwowego – poprawiają pamięć oraz stymulują procesy uczenia się.
• Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) obecne w rybach są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Usprawniają pracę mięśnia sercowego oraz obniżają poziom szkodliwych lipidów we krwi.
• Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, obecne w mięsie ryb, wykazują zdolność łagodzenia intensywności reakcji alergicznych i zapalnych oraz hamowania procesów nowotworowych.
• Ryby są bogatym źródłem jodu – pierwiastka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
• Ryby są uznawane za lekkostrawne. Jednak, aby zachowały swoje właściwości, muszą być prawidłowo przyrządzone. Niemowlęciu najlepiej podawać rybę gotowaną na parze. Smażone, wędzone, czy marynowane ryby podajemy dziecku dopiero po ukończeniu 3 lat, i to też okazjonalnie.
• Przyprawy polecane do dań rybnych przeznaczonych dla maluchów to świeże zioła: mięta (po 6. miesiącu), tymianek, oregano, zioła prowansalskie, bazylia i koperek (po 9. miesiącu).
• Gotowanie na parze pozwala zminimalizować straty wartości odżywczych podczas przygotowywania ryby.
• Niemowlętom można podawać wyłącznie mięso ryb przebadane przez weterynarza. Nie serwuj maluchowi ryb z własnego połowu, kupionych na bazarze, czy przystani rybackiej.
• Ryby można serwować dziecku nie tylko z dodatkiem ziół. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, spróbujcie, jak smakują na słodko, np. z jabłkiem, śliwką, brzoskwinią, czy plastrem ananasa.
• Jeśli maluch nie przepada za gotowanymi rybami, możesz przygotować je w inny sposób, np. w postaci pasty do smarowania pieczywa, placuszków czy pasztetów.
• Dawniej, aby zapewnić odpowiednią podaż witamin A i E, podawano dzieciom tran. Dziś wystarczy sięgnąć po gotowe dania z rybą w roli głównej!