10 najzdrowszych produktów dla dziecka
Dziecko nie musi codziennie jeść tych samych produktów, nawet jeśli są one najzdrowsze na świecie. Jego dieta musi być urozmaicona. Zobacz, jakie jedzenie zawierające ważne dla rozwoju składniki powinno często gościć w jego menu.
1 z 10
Oliwa z oliwek
Powinna wchodzić w skład pierwszych zupek jarzynowych – wystarczy łyżeczka na porcję. Na zmianę można dodawać do zupek także wysokiej jakości masło lub niskoerukowy olej rzepakowy. Oliwa zawiera kwas oleinowy, który zmniejsza częstość zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa. Jest bogata m.in. w witaminę A, której niedobór zwiększa ryzyko infekcji. A kwasy tłuszczowe, w tym cenne omega-3, dobrze wpływają na stan skóry, wzrok i odporność.
Od kiedy: od 5. miesiąca – dzieci karmione sztucznie, od 7. miesiąca – dzieci karmione piersią
2 z 10
Łosoś
Najbardziej wartościowe jest mięso łososi dziko żyjących. Choć prawie wszystkie gatunki ryb zawierają tłuszcze omega-3 (wspomagają odporność, pracę mózgu i poprawiają nastrój), to najwięcej jest ich w tłustych rybach, głównie morskich, np. łososiu, halibucie. Małym dzieciom zaleca się poza łososiem delikatne mięso np. dorsza, soli, pstrąga.
Od kiedy: od 7–8. miesiąca
3 z 10
Płatki owsiane
Już miseczka owsianki zapewnia dzienną porcję witamin z grupy B, zwłaszcza B6. Zawarte w płatkach owsianych składniki mogą wywierać dobry wpływ na koncentrację, szybkość uczenia się.
Od kiedy: po 1. urodzinach
4 z 10
Pomidory
Jest w nich likopen chroniący m.in. przed nowotworami, a także beta-karoten (w organizmie przekształcany w witaminę A), który dobrze wpływa na wzrok. Pomidory są również bogate w kwas foliowy niezbędny dla rozwijającego się płodu, dlatego powinny je jeść przyszłe mamy. To również dobre źródło składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza.
Od kiedy: po 10. miesiącu
5 z 10
Mleko
Tuż po narodzinach dziecko pije tylko mleko (mamy lub modyfikowane)i jest ono dla niego jedynym pokarmem. Choć już pod koniec pierwszego półrocza życia zaczynasz rozszerzać dietę malucha, to mleko będzie jej ważnym składnikiem przez całe dzieciństwo. Jest świetnym źródłem wapnia, zawiera też cenne białko. W mleku mamy są przeciwciała, a także substancje, które wpływają na dojrzewanie przewodu pokarmowego. Natomiast bazą dla mleka modyfikowanego jest mleko krowie, ale jego skład został tak zmodyfikowany, by jak najbardziej przypominał pokarm naturalny. Mieszanki mleczne są wzbogacane m.in. w kwasy tłuszczowe LC PUFA, probiotyki, prebiotyki, żelazo, witaminę D.
Od kiedy: od urodzenia
6 z 10
Jajka
Jako jedyne zawierają wszystkie aminokwasy, których organizm człowieka nie umie wytworzyć, a które są mu niezbędne. Żółtko oprócz witamin jest bogate w żelazo, które wywiera korzystny wpływ m.in. na koncentrację i zapamiętywanie. W jajkach jest też cenny jod, poprawiający pracę mózgu.
Uwaga! Na liście alergenów pokarmowych białka jaja kurzego są na drugim miejscu po białkach mleka krowiego.
Od kiedy: żółtko – od 7. miesiąca, całe jajko – od 11. miesiąca
7 z 10
Jabłka
To nasze najpopularniejsze owoce, dostępne przez cały rok. Ich głównym bogactwem jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich witaminy C. Jabłka są też dobrym źródłem żelaza, które zapobiega anemii. Gotowane tarte jabłka mogą być pomocne w leczeniu biegunki oraz niestrawności.
Od kiedy: od 5–6. miesiąca
8 z 10
Dynia
Zawiera sporo witamin: A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych – zwłaszcza fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Im bardziej intensywny kolor miąższu, tym lepiej. Jest doskonałym składnikiem pierwszych zupek i soków dla dziecka.
Od kiedy: od 6–7. miesiąca
9 z 10
Brokuły
Podobnie jak inne warzywa kapustne (brukselka, kapusta, kalafior) zawierają dużo witaminy C, kwasu foliowego oraz błonnika i są bogatym źródłem żelaza, potasu i wapnia. Brokuły powinno podawać się szczególnie dzieciom, które mają skłonność do anemii.
Od kiedy: od 6–7. miesiąca
10 z 10
Banany
Są bogate w potas, zapewniający prawidłową pracę serca, a także m.in. magnez, żelazo, miedź, cynk. Zawierają inulinę, prebiotyk, który tworzy dobre warunki do rozwoju bakterii probiotycznych, pomagających w zwalczaniu szkodliwych bakterii, które wtargnęły do przewodu pokarmowego. Dzięki swojemu mączystemu miąższowi są lekkostrawne i sycące – przydają się przy problemach trawiennych.
Od kiedy: od 10. miesiąca