Przyjęcie nieodzownie łączy się z czymś do jedzenia. Najlepiej przygotować coś prostego i smacznego, co dzieciom łatwo będzie zjeść.

Reklama

Kolorowe kanapeczki
chleb tostowy
masło
żółty ser
wędlina
pomidor
ogórek
sałata
rzodkiewka i inne warzywa nadające się na kanapki
majonez
ketchup
Chleb tostowy przekrój na 4 małe kwadraciki. Każdy posmaruj masłem i poukładaj na nim ser, wędlinę i warzywa w dowolny sposób. Postaraj się, aby kanapki były kolorowe. Przy pomocy majonezu i ketchupu możesz na kanapkach rysować dowolne wzory – buzie, kwiatki itp.

Tosty
chleb tostowy
żółty ser
szynka
ogórek kiszony
cebula
pomidor
masło (niekoniecznie)
Zrób kanapki, wykorzystując podane wyżej składniki, przykryj je druga kromka chleba i zapiecz w tosterze. Tosty takie przypominają hamburgery, są zdrowsze i te cieszą się u dzieci powodzeniem.

Pulchne naleśniki z truskawkami (składniki na 4 osoby)
cukier waniliowy - 1/4 opakowania
jajka - 2 szt.
mąka zwykła - 250 gram
mleko - 1 szklanka
olej do smażenia
ser biały - 200 gram
olej – 3 łyżki
truskawki – świeże lub mrożone
Jajka wbijamy do garnka, dodajemy cukier wanilinowy i ucieramy do uzyskania pulchnej białej masy, po czym dodajemy mleko. Do takiej masy dodajemy mąkę (ciasto musi mieć konsystencje lejącej się śmietany). Na koniec wlewamy olej do ciasta naleśnikowego. Smażymy cienkie placuszki na patelni, po wystudzeniu nakładamy na nie masę serową.
Masa: ser biały łączymy z cukrem i mała ilością śmietany. Zwijamy według uznania w trójkąt lub w rulonik. Całość polewamy zmiksowanymi, lekko osłodzonymi truskawkami.

Racuchy z owocami
cukier puder
jajka - 3 szt
mąka pszenna
mleko
owoce (najlepiej jabłka, gruszki lub śliwki)
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (opcjonalnie)
Z jajek, mleka i maki ucieramy ciasto (można dodać proszek do pieczenia ale niekoniecznie). Ciasto musi mieć konsystencje lejącej się śmietany Jabłka i gruszki trzeba obrać ze skórki, a śliwki wypestkować. Owoce pokroić na cząstki i dodać do ciasta tak żeby się całe w nim wykapały. Na patelni rozgrzać olej, na gorący kłaść łyżką racuchy. Zrumienić z jednej i z drugiej strony. Zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.[CMS_PAGE_BREAK]

Zobacz także

Gorąca czekolada (porcja dla jednej osoby)
cukier puder - 2 łyżki
cynamon - 1 szczypta
gorzka czekolada - 5 dag
mleko - 1 szklanka
śmietana kremówka - 5 łyżek
Do głębokiego rondla wlać mleko i śmietanę. Dodać cukier puder i podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając (nie gotować). Czekoladę drobno posiekać, dodać do ciepłej zawiesiny, dodać cynamon, doprowadzić do wrzenia.

Koktajl owocowy
najlepsze owoce do takich koktajli to: truskawki, maliny, jagody, banany.
cukier
cukier wanilinowy
jogurt lub kefir
Wyczyszczone owoce wrzuć do miskera, zalej jogurtem lub kefirem lub śmietaną, dodaj cukier i cukier waniliowy i zmiksuj. Podawaj w wysokich, ładnie ozdobionych szklankach.

Tort i ciasto

Torcik biszkoptowy z truskawkami
2 szklanki mleka
laska wanilii
4 żółtka
szklanka miodu naturalnego
2 dag maki ziemniaczanej
5 dag kakao
25 dag masła lub margaryny
paczka biszkoptów
1/4 szklanki soku z pomarańczy
50 dag truskawek
śmietanka kremowa do dekoracji.
Masa: Mleko zagotować z posiekaną wanilia i przecedzić. Żółtka utrzeć z miodem, mąką i kakao; wlewać powoli do takiej masy gorące mleko, szybko mieszając trzepaczką. Potem wstawić do większego naczynia z gorącą woda i ubijać na parze przez ok 10 minut. Następnie zdjąć z ognia i dodawać po kawałku masła, ciągle ucierając.
Biszkopty skropić sokiem z pomarańczy, wyłożyć nimi formę, nalać część kremu, obłożyć opłukanymi i obranymi truskawkami, zalać pozostałym kremem i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Udekorować bitą śmietaną.

Ciasto z marchwi
1i1/4 szklanki maki
1 szklanka cukru
1 niepełna szklanka oleju
3 jaja
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka startej gałki muszkatułowej
2 szklanki utartej marchwi
1/2 szklanki rodzynek

Mąkę wymieszać z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Dodać opruszoną cukrem marchew, rodzynki, cukier, olej i rozmącone jaja. Wlać do tortownicy i piec ok. godziny.

Reklama

Dorota Pierzchalska

Reklama
Reklama
Reklama