Od żołądka do... ucha! Czyli czego dziecko NIE powinno jeść, żeby dobrze słyszeć – mówi specjalista
Hałas, słuchanie głośno muzyki przez słuchawki, stosowanie zatyczek do uszu - wszystko to ma dowiedziony niekorzystny wpływ na słuch. Jednak również to, co dziecko je, ma ogromny wpływ na to, jak będzie słyszeć - przekonuje dr Adam Pabiś, neurobiolog, audiolog.
Co piąte dziecko w Polsce ma niedosłuch – mówi prof. Henryk Skarżyński, Instytutu Fizjologii i Patologii Słuchu oraz Światowego Centrum Słuchu w Kajetanach. Jest to spowodowane m.in. częstymi, przedłużającymi, niedoleczonymi infekcjami u dziecka, niezdiagnozowaną i nieleczoną alergią, a także przebywaniem w hałasie.
U starszych dzieci powodem problemów jest też głośne słuchanie muzyki przez słuchawki, stosowanie zatyczek do uszu. Jednak również nieprawidłowe odżywianie ma wpływ na pogorszenie słuchu dziecka, a także na pojawienie się dokuczliwych szumów usznych. Jakich produktów lepiej dziecku nie podawać, żeby chronić jego słuch?
Dieta a słuch: jest związek
Słuch i dieta są ze sobą ściśle powiązane, choć to nieoczywisty związek. Właściwości pewnych pokarmów, jak dowiedziono, mogą przyczyniać się do występowania lub nasilania już istniejących szumów usznych.
Z kolei pewne produkty mogą przyczyniać się do poprawy słyszenia – mówi dr Adam Pabiś, neurolog i audiolog, specjalista leczenia szumów usznych.
Tego nie podawaj dziecku
Do pogorszenia słuchu i występowania szumów usznych mogą przyczyniać się następujące produkty:
- Sól i solone produkty. Nadmiar soli przyczynia się do obkurczenia naczyń krwionośnych i wzrostu ciśnienia, a to z kolei bezpośrednio może spowodować pojawienie się szumów usznych lub ich nasilenie.
- Cukier. Metabolizm węglowodanów odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu słuchu. – Mózg i cały układ nerwowy są zależne od regularnych dostaw glukozy dostarczanych przez układ krwionośny – przypomina dr Pabiś. Duża ilość spożywanego cukru powoduje, że poziom glukozy we krwi gwałtownie rośnie, ale potem szybko spada. Ma to również przełożenie na słuch.
Zobacz także: Dlaczego lepiej, jeśli dzieci jedzą jak najmniej cukru
- Złe tłuszcze. Tłuszcze nasycone, szczególnie tłuszcze trans, mają negatywny wpływ na słuch. Podnoszą poziom trójglicerydów we krwi, co może prowadzić do miażdżycy. – Do ucha środkowego dopływa mniej krwi, a prawidłowy przepływ krwi jest tam niezbędny, by stale wypłukiwać toksyny i utrzymywać komórki słuchowe w dobrym zdrowiu dodaje dr Pabiś.
Dieta na dobry słuch
Dobremu słyszeniu sprzyjają produkty uznawane także za zdrowe dla serca i prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.
Narzędzia dla rodziców mamotoja.pl
Talerz dla karmiącej mamy – superfoods Czytaj więcejPodawaj dziecku jak najwięcej produktów nisko przetworzonych, najlepiej pochodzenia roślinnego (kasze gruboziarniste, płatki owsiane, razowe pieczywo, warzywa i owoce, ryby morskie, orzechy, siemię lniane, chude mięso, jogurty, kefiry bogate w dobre bakterie.
Zobacz także: Dieta na inteligencję