Reklama

Kiedy maluch jest chory apetyt mu nie dopisuje. Warto wtedy karmić dziecko potrawami, które nie tylko dostarczają składników odżywczych, ale także pomagają przezwyciężyć chorobę.

Wszyscy wiemy, że czosnek i cebula mają właściwości bakteriobójcze i ochronne, a marchewka czy ryż działają łagodząco na błonę śluzową żołądka i pobudzają perystaltykę jelit. Ale wiele innych pokarmów także posiada wartości lecznicze lub wzmacniające odporność organizmu.
Chore dziecko najczęściej jednak nie ma apetytu. Nie należy wtedy zmuszać go do jedzenia. W każdej chorobie najważniejsze jest nawodnienie organizmu. Dopilnuj, aby malec dużo pił – najlepiej słabej herbaty, mięty lub zwykłej wody. Proponuj mu przede wszystkim dietę lekkostrawną uwzględniającą jego upodobania, ale też rodzaj schorzenia, na które cierpi.

Purée z botwiny, pora, kabaczka, ziemniaków i marchewki
Przy skłonnościach do zaparć należy zapewnić dziecku dietę bogatą w błonnik. Poza wymienionymi warzywami bogate w błonnik są też owoce cytrusowe, suszone śliwki i morele oraz wszelkie ziarna i ciemny chleb. Warto te produkty uwzględniać w codziennej diecie malca nie czekając, aż zaczną się kłopoty z wypróżnieniem.

Krem ze szpinaku, cebuli i pomidora z dodatkiem soczewicy
Jest to pełnowartościowy posiłek, regulujący pracę jelit. Soczewica i szpinak dostarczają białka roślinnego i włókna, zaś cebula i pomidor nadają potrawie charakterystyczny smak.

Zobacz także

Pieczone jabłka
Jabłko jest owocem dobrym na wszystko. Pomaga w tak różnych dolegliwościach, jak biegunka i zaparcie. Wszystko zależy od tego, jak je przyrządzamy. Nie ulega jednak wątpliwości, że zarówno gotowane, jak i na surowo jest bardzo smaczne.

Tarte jabłko
Surowe tarte jabłko idealnie zwalcza biegunkę, choć jest trochę trudne do połykania dla małego dziecka (staraj się utrzeć je na drobniutkiej tarce). Jeśli maluch nie chce jeść tartego jabłka, wymieszaj je z innymi owocami o działaniu ściągającym, na przykład z bananem. Jest słodszy i łagodniejszy w smaku niż jabłko – wiele dzieci zje taką potrawę z większym apetytem.

Sok z marchewki i granatu
W sezonie zimowym na naszym rynku nie brakuje już granatów. Są one bardzo bogate w pektyny i witaminę C, ale trudno je podawać małemu dziecku. Najlepiej przyrządzać z nich sok. Granat i marchewka mają działanie łagodzące śluzówkę żołądka.
Przyzwyczaj swoje dziecko do częstego jedzenia marchewki surowej albo tartej, z dodatkiem na przykład purée ziemniaczanego. W zimie możesz robić sok marchewkowo-pomarańczowy.
[CMS_PAGE_BREAK]
Ryż z rybą
Ryż jest klasycznym składnikiem diety w wielu chorobach. Najlepiej przyrządzać go na lekko osolonym bulionie. Taki ryż doskonale smakuje z białą rybą.

Rosołek z kury lub kurczaka
Taki rosół jest dobry na wszystko. Ugotuj we wrzącej wodzie korpus lub ćwiartkę kurczaka albo kury z pietruszką, marchewką, dużą cebulą, porem, gałązką selera naciowego, kawałkiem kapusty i dwoma ząbkami czosnku. Większość tych składników idealnie łagodzi symptomy choroby. Białe mięso jest lekkostrawne, a warzywa działają bakteriobójczo. Cała potrawa jest dosyć pożywna i zazwyczaj lubiana przez dzieci.

Wszystko z miodem
Miód jest idealnym lekarstwem w schorzeniach górnych dróg oddechowych. Bardzo dobrze działa też na serce. Zawiera substancje bakteriobójcze, witaminy i minerały. Możesz używać go do słodzenia napojów albo jako dodatek do kanapki z serkiem. Pediatrzy zalecają także picie napoju z miodu, soku z cytryny i ciepłej wody.

Krem cebulowy
Cebula przeciwdziała stanom zapalnym gardła i ułatwia wykrztuszanie. Już kilkumiesięcznemu dziecku można ją podawać w papce jarzynowej.

Brokuły z sosem jogurtowym
Brokuły są warzywem bardzo bogatym w żelazo, kwas foliowy i różne składniki mineralne. Zdaniem specjalistów, mają właściwości bakteriobójcze i zapobiegają infekcjom. Są nieco słodkawe, toteż są bardzo lubiane przez dzieci. Stanowią doskonały dodatek do purée ziemniaczanego.

Koktajl witaminowy:pomarańcza, grejpfrut, kiwi
Przez cały rok, a szczególnie zimą, soki powinny być stałym składnikiem menu całej rodziny. Najlepszym zabezpieczeniem przed przykrymi niespodziankami zimowymi jest koktajl z naturalną witaminą C, w którą bogate są zwłaszcza owoce cytrusowe.

Biała fasolka z rybą
Dieta w porze zimowej powinna być nieco bardziej kaloryczna. Pomaga to organizmowi w walce z zimnem. Zagotuj namoczoną uprzednio fasolkę. Upiecz lub ugotuj osobno kawałek ryby. Małemu dziecku zmiksuj oba składniki, dodając nieco oliwy z oliwek. Starszemu – wystarczy rozdrobnić potrawę widelcem, a przedszkolak może zjeść oddzielnie rybę i fasolkę.

Reklama

Krystyna Polak, specjalista neonatolog z Instytutu Matki i Dziecka

Reklama
Reklama
Reklama