Reklama

Reklama

Kiedy Twoje dziecko jest przeziębione, kaszle i ma gorączkę, niektóre potrawy są dla niego prawdziwym lekiem. Niektóre posiadają cudowne właściwości i przynoszą szybką ulgę. Czy wiesz, jak przyrządzić swojemu choremu maleństwu najlepszą zupkę-lekarstwo?

W pierwszych latach życia dziecko często się przeziębia. Nie omijają go także choroby typowe dla wieku dziecięcego, takie jak różyczka, ospa. W czasie choroby zwróćcie szczególną uwagę na dietę malca, wykorzystując w tym celu terapeutyczne właściwości niektórych potraw.

Niestrawność
Jeśli dziecko nie ma apetytu, przez kilka dni nie zmuszaj go do jedzenia. Zaproponuj mu potrawy lekko strawne, jak na przykład rosołek z warzyw z kluskami, purée z ziemniaków, marchwi i selera, zupkę cebulową, gotowane owoce (jabłko lub gruszka) lub pieczone ziemniaki z odrobiną masła. Bez względu na apetyt malca, pamiętaj o podawaniu mu dużej ilości płynów. Najlepszy jest sok jabłkowy oraz rosołek z warzyw (przepis umieszczamy poniżej).

Gazy i wzdęcia
Można tego uniknąć dodając do gotowania majeranek, nasiona kminku lub koperku włoskiego.

Zatwardzenie
Pediatrzy polecają następujące potrawy: kabaczek, boćwina, zielona fasolka, szpinak, brokuły oraz inne warzywa zielone przyprawiane oliwą. Wskazane są również świeże owoce, suszone figi i śliwki oraz jogurt.

Biegunka
Podajemy dużo płynów, rosołek z warzyw, ryż, pieczone jabłko, banan oraz duszoną marchew, ziemniaki, kisiel jagodowy.

Gorączka
Przy braku apetytu lepiej nie nalegać. Podajemy rosołek z warzyw z sokiem cytrynowym, sok z mandarynek lub pomarańczy, herbatkę eukaliptusową lub z kwiatu pomarańczy z miodem, z czarnego bzu, lipy. Kiedy wróci apetyt, wskazane są ulubione potrawy dziecka, rosołek z warzyw z makaronem, purée z warzyw oraz warzywa gotowane z ziemniakami i ryżem. Jeśli chodzi o białko (mięso, ryby, mleko, jajka) lepiej będzie poczekać, aż minie gorączka.
[CMS_PAGE_BREAK]
Grypa
Jeśli dziecko nie chce jeść, nie trzeba nalegać. Podajemy rosołek z warzyw (niezbyt ciepły, w zależności od upodobań, doprawiony sokiem cytrynowym), sok z pomarańczy lub mandarynek, wywar z marchwi, cebuli, selera i papryki (zawiera dużo witaminy C). I oczywiście herbatki ziołowe z tymianku, szałwii, mięty z dodatkiem miodu.

Przeziębienie
Rosołek z warzyw przyprawiony sokiem cytrynowym na pół godziny przed posiłkiem, zupki warzywne z makaronem, sok z pomarańczy, mandarynek i marchwi, gotowane warzywa, zupa cebulowa lub zupa z porów.

Kaszel
Wszystkie owoce bogate w witaminę C. Również zupa cebulowa, rosołek z warzyw z dodatkiem soku cytrynowego, gotowane owoce (gruszka, jabłko), herbatki z miodem, syrop z cebuli.
Zupa cebulowa, rosołek z warzyw z sokiem cytrynowym i miodem, sok z pomarańczy i marchwi, purée z warzyw (kapusta, kabaczek, por, marchew i ziemniaki), wywar z warzyw z dodatkiem surowej oliwy.
Sok z rzepy, syrop z cebuli, zupa cebulowa, rosołek z warzyw z sokiem cytrynowym, zupy warzywowe z makaronem lub kaszą, soki, herbatki z miodem.

Przepis na rosołek z warzyw
(Składniki na 1 litr rosołku):
– 1 średnia cebula,
– 1 seler (część naziemna, razem z liśćmi),
– zielona natka pietruszki,
– 2 zielone liście kapusty,
– 2 średnie ziemniaki,
– 1 marchewka.
Dokładnie umyj wszystkie składniki i drobno je pokrój. Włóż do garnka, wlej 2 litry wody i gotuj przez 30 minut od momentu zagotowania. Odcedź warzywa. Otrzymany rosołek możesz przechowywać w lodówce. Podawaj na gorąco lub na zimno.

Reklama

Krystyna Polak
specjalista pediatra

Reklama
Reklama
Reklama