GRY
 
 

Barszcz z uszkami na kwasie buraczanym

Dla dziecka od 4. roku życia

Czas przygotowania do 90 min.

Poziom trudności średni

Barszcz z uszkami na kwasie buraczanym
fot. Artur Rogalski, Ewa Gmiter, Anna Borowska

Składniki

Zakwas:
  • 5 średnich buraków
  • kromka razowego chleba
Barszcz:
  • 1,5 kg buraków
  • włoszczyzna
  • 3 suszone grzyby
  • 3 ząbki czosnku
  • po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • 2 liście laurowe
Uszka:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • cebula
  • 10 dag suszonych grzybów
  • łyżka masła
  • 3 wędzone suszone śliwki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Jak przygotować zakwas na barszcz czerwony?

Pięć dni wcześniej przygotuj zakwas. Obierz buraki, pokrój je w plastry, włóż do słoja z chlebem, zalej wodą tak by przykryła buraki. Słój obwiąż gazą i odstaw na 5 dni w ciepłe miejsce. Zdejmij pianę, przecedź. Trzymaj w lodówce.

Jak przygotować barszcz?

Namocz grzyby w wodzie. Włoszczyznę obierz, zalej 2 l wody, dodaj grzyby wraz z zalewą, przyprawy, dopraw solą i gotuj pod przykryciem około 35 minut. Warzywa wyjmij, włóż obrane i starte na grubej tarce buraki. Gotuj na bardzo małym ogniu około 2,5 godziny, po czym przecedź, dopraw około 1/2 litra kwasu buraczanego, rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.

Jak przygotować uszka do barszczu?

Grzyby zalej niewielką ilością wody, ugotuj do miękkości. Osącz, zmiel lub bardzo drobno posiekaj razem ze śliwkami. Cebulkę posiekaj, zrumień na maśle, wymieszaj z grzybami, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zagnieć elastyczne ciasto z mąki, szczypty soli oraz jajek. Rozwałkuj na cienkie placki, pokrój na małe kwadraciki, obłóż odrobiną farszu, złóż po przekątnej i zlep. Dwa wolne boki połącz, tworząc uszka. Gotuj w osolonej wodzie 2 minuty od chwili wypłynięcia.

Sprawdź inne przepisy na zupy

źródło: Redakcja Babyonline.pl

Dodatkowe informacje

- liczba porcji: 8

Doładuj
Przeładuj