Dzieci z cukrzycą mogą jeść czekoladę? Lekarze z Katowic przekonują, że tak!
Mali pacjenci z Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka otrzymują każdego dnia niewielką porcję tego słodkiego przysmaku. Skąd ta decyzja szpitala?
Wszystkie dzieci przepadają za smakiem czekolady. Niestety, w przypadku małych cukrzyków należy bardzo uważać na ilość spożywanego cukru, dlatego w ich diecie zwykle bardzo ogranicza się lub wręcz eliminuje słodkie przekąski. Specjaliści z Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach przekonują jednak, że można to zmienić. Ich mali pacjenci otrzymują każdego dnia czekoladę i… ma im to wyjść na zdrowie!
Dieta czekoladowa dla małych pacjentów diabetologicznych
Katowicki szpital włączył do diety małych cukrzyków czekoladę. Jak informuje prof. Przemysława Jarosz-Chobot, kierująca Oddziałem Diabetologii Dziecięcej w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka: „Nie ma medycznych przeciwwskazań, by osoby z cukrzycą zjadały codziennie niewielką porcję prawdziwej czekolady”. Profesor zaznacza jednak, że chodzi właśnie o czekoladę z wysoką zawartością kakao. Nie jest odosobniona w tym poglądzie. Przyznaje, że podobne wnioski zostały przedstawione w USA w czerwcu zeszłego roku, podczas światowego zjazdu diabetologów. Zgodnie z nimi „osoby z rozpoznaną cukrzycą, zarówno dorośli, jak i dzieci, mogą bez szkody dla swojego zdrowia jeść czekoladę o zawartości kakao powyżej 77 proc. Oczywiście czekolada ta musi być odpowiednio wkomponowana w dietę. Ze względu na wysoką kaloryczność powinna być spożywana z umiarem. W odpowiedniej ilości jest jednak produktem bezpiecznym dla osób z cukrzycą” – twierdzi profesor.
Leczenie musi być holistyczne
Zgodnie z najnowszymi trendami do leczenia należy podchodzić całościowo, to znaczy, że powinno ono obejmować zarówno potrzeby ciała, jak i ducha. Magdalena Kuźnik, psycholog w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka, zauważa, jaką rewolucją jest dla dziecka i jego rodziców wiadomość o tym, że jest ono chore na cukrzycę. Oznacza ona, że trzeba będzie dokonać wielu zmian w dotychczasowym życiu, także w diecie. Dziecko obarczone chorobą dowiaduje się też, że nie będzie mogło jeść tych wszystkich ulubionych dotąd produktów. Może to bardzo negatywnie wpłynąć na jego psychikę. „Dlatego wiadomość, że w codziennym żywieniu będzie mogło sobie pozwolić na czekoladę, jest dla niego bardzo istotna. To taka słodka rezerwa, z której zawsze może skorzystać” – dodaje psycholog.
Prawdziwa czekolada jest naprawdę zdrowa
Nie chodzi o to, że mali pacjenci z katowickiego szpitala otrzymują czekoladę w ramach pocieszenia. Ten smakołyk jest naprawdę zdrowy i polecany w codziennej diecie. „Czekolada o dużej zawartości kakao jest bogatym źródłem magnezu, w 100 g jest aż 165 mg tego cennego mikroskładnika. Poprawia też samopoczucie, pomaga w koncentracji, dodaje energii do nauki i pracy. Flawonoidy zawarte w czekoladzie hamują proces utleniania „złego” cholesterolu, co wpływa korzystnie na serce i układ krwionośny” – twierdzi Irena Mankiewicz-Żurawska, dietetyk w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach.
Wiedzieliście o tych cennych wartościach prawdziwej czekolady? Pamiętajcie jednak, by zawsze przed zakupem sprawdzać zawartość kakao w danej tabliczce. Im jest wyższa, tym taka czekolada jest zdrowsza. Oczywiście nie zapominajmy też o zdrowym rozsądku i umiarze. Przesada w każdą stronę nigdy nie wychodzi na dobre. Jeśli twoje dziecko ma cukrzycę, nie podawaj mu żadnej czekolady bez konsultacji z lekarzem.
Źródło: dziennikzachodni.pl
Zobacz też:
- Jak rozpoznać cukrzycę u dziecka? Najczęstsze objawy
- Czy grozi nam epidemia cukrzycy wśród dzieci? Wywiad z diabetologiem
- Dzieci z cukrzycą zasługują na lepsze życie!