Reklama

"Najcenniejsze jest to, co robimy naszymi rękami i naszym sercem – tego nauczyło mnie życie. Samodzielnie wykonane prezenty są podarunkiem, którego nie można kupić za żadne pieniądze świata. Czas, który poświęcamy na ich tworzenie, ma przecież najwyższą wartość!" - napisała Agnieszka Maciąg w najnowszym numerze "Urody życia". W tym roku gwiazda postawiła na słodkie, własnoręcznie wykonane prezenty. Znajdują się wśród nich ciasteczka cytrynowe, które wykonuje według przepisu:

Reklama

Składniki:

Uroda życia
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 300 g mąki
  • skórka drobno otarta z jednej sparzonej i dobrze wyszorowanej cytryny
  • 1 łyżka śmietany

Na wierzch, do ozdoby ciastek:
1 białko jajka oraz orzechy, migdały, pestki, sezam, mak, cukier trzcinowy itp.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na ciastka rozkrusz w misce, na końcu dodaj łyżkę śmietany i szybko zagnieć ciasto. Jeżeli będzie zbyt miękkie, dodawaj stopniowo trochę mąki i zagniataj, aż stanie się idealne.
  2. Tak zagniecione ciasto włóż na chwilę do lodówki, aby stężało.
  3. Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C.
  4. Ochłodzone ciasto wyłóż na deskę i rozwałkuj na grubość ok. 1 cm.
  5. Posmaruj całe ciasto białkiem i wykrawaj foremką ciasteczka.
  6. Ozdób je grubym cukrem, siekanymi migdałami, orzechami itp.
  7. Ciastka układaj na blasze wyłożonej pergaminem i piecz na ciemnozłoty kolor (ok. 15 min).

Ilość: ok. 3 pudełek ciasteczek
Czas wykonania: ok. 1 godziny

W najnowszym numerze "Urody życia" znajdziesz więcej przepisów na świąteczne przysmaki Agnieszki Maciąg.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama