Uwaga! W popularnej kiełbasie na grilla jest groźna bakteria! (Zakażoną partię oddaj do sklepu!)
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie publiczne dotyczące kiełbasy śląskiej z szynki ekstra. Stwierdzono w niej obecność bakterii Listeria monocytogenes. Listerioza to poważna choroba niebezpieczna zwłaszcza dla kobiet w ciąży i noworodków!
Kiełbasa śląska jest bardzo ceniona przez smakoszy i Polacy chętnie kupują ją na grilla. Niestety w jednej z nich wykryto właśnie bakterie Listeria monocytogenes. Inspekcja Weterynaryjna w ramach urzędowej kontroli pobrała 5 próbek kiełbasy i jedna z nich okazała się zakażona.
Zakłady mięsne, partia i termin przydatności
Kiełbasa śląska z szynki ekstra została wyprodukowana przez Zakłady Mięsne "OLEWNIK-BIS" Sp. z o.o. Świerczynek 10A, 09-210 Drobin, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14190303.
- Oznaczenie partii produkcyjnej: 04128
- Termin przydatności do spożycia: 15.07.2018
Wadliwą kiełbasę można oddać w miejscu zakupu
Co zrobić, jeśli już kupiliśmy kiełbasę podejrzaną o zakażenie niebezpiecznymi bakteriami? Zakłady Mięsne "OLEWNIK-BIS" Sp. z o.o. rozpoczęły proces wycofywania kwestionowanej partii produktu. Proces ten jest nadzorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego Zakłady Mięsne "OLEWNIK-BIS" Sp. z o.o. poinformowały konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. Informacje na ten temat zostały zamieszczone na stronie internetowej producenta.
Zalecenia GIS dla konsumentów
Kiełbasy o numerze partii, którą wskazano w komunikacie nie należy w ogóle jeść, a zwłaszcza na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
To nie żarty! Listerioza jest bardzo groźna!
Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i dzieci oraz dorosłych z obniżoną odpornością. Wywołuje je Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są często spotykane w środowisku, a wywoływane przez nie ogniska zatruć pokarmowych są rejestrowane na całym świecie.
Jak dochodzi do zakażenia Listerią?
Do zakażenia bakterią Listerii u człowieka dochodzi przez bezpośredni kontakt z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź też przez zjedzenie skażonej żywności.
Wrotami zakażenia są:
- przewód pokarmowy,
- uszkodzona skóra,
- błony śluzowe,
- łożysko.
Jakie są objawy listeriozy?
- U kobiet w ciąży - po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych.
Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
- U osób dorosłych - najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
- U osób starszych i dzieci lub dorosłych z obniżoną odpornością - na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
Czy można jakoś zapobiegać zachorowaniu?
Zapobieganie zakażeniu listeriozą polega głównie na:
- zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
- przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
Należy pamiętać o każdorazowym myciu rąk, np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.
W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.
Czy kupujecie często kiełbasę śląską?
Czy sprawdzacie komunikaty GISu na temat żywności?
Źródło: gis.gov.pl
Zobacz też:
- GIS ostrzega - skażone jajka wycofane ze sprzedaży! Sprawdź numer kodu!
- Parówki znanej firmy z groźną bakterią! Sprawdź, z których zakładów mięsnych!
- Uwaga! GIF wycofuje popularny lek dla ciężarnych z aptek w całej Polsce. Z jakiej przyczyny?