Stojąc przed półką sklepową masz przed sobą wiele rodzajów wód butelkowanych. Jednak często różnią się one nie tylko nazwą, ale i zawartością. Nie wiesz, po którą z nich sięgnąć? Wyjaśniamy, co i jak!

Reklama

Woda źródlana

Pochodzi z zasobów podziemnych, ale jest nisko zmineralizowana. Oznacza to, że posiada w swoim składzie mniej niż 500 mg składników mineralnych na litr. Możesz jej używać do:

  • picia
  • gotowania
  • prania

Pamiętaj jednak, że systematyczne picie wyłącznie wody źródlanej nie zapewni twemu organizmowi odpowiedniej ilości takich składników mineralnych, jak wapń czy magnez. Szczególnie przy zwiększonej aktywności fizycznej, gdy organizm potrzebuje ich więcej.

Woda źródlana to ważny składnik naszej diety. Jednak, aby mogła być podawana kobietom w ciąży i małym dzieciom, musi spełniać określone normy: być niegazowana, z niską zawartością sodu i bez nadmiaru soli mineralnych.

Woda stołowa

Brzmi zagadkowo, prawda? Tymczasem jest to tradycyjna woda źródlana, do której czasem dodawane są składniki mineralne takie, jak:

Zobacz także
  • sól
  • chlorek wapnia i magnezu
  • siarczan magnezu
  • siarczany sodu i potasu
  • wodorowęglany sodu i potasu

Jest to więc woda zmineralizowana, ale uwaga – nie w sposób naturalny, lecz za sprawą obróbki przemysłowej.

Woda mineralna

Jest w stu procentach bezpieczna i naturalnie zmineralizowana. To właśnie nią dzieci powinny zaspokajać pragnienie. Trzeba jednak pamiętać, że poziom zawartych w niej składników mineralnych zależy od miejsca wydobywania. Wybierz krystalicznie czystą, Naturalną Wodę Mineralną Jurajska, która pochodzi z najgłębszych warstw ziemi, szczelnie odizolowanych strukturami geologicznymi od powierzchni skorupy ziemskiej Dzięki temu, że jest wolna od zanieczyszczeń pochodzących z atmosfery, posiada pierwotną czystość pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Woda ta:

  • wydobywana jest na terenie Jury Krakowsko-Częstochowskiej postrzeganej jako ekologicznie czystej.
  • jest naturalnie nasycona składnikami mineralnymi (dzięki trwającym tysiące lat procesom mineralizacji)
  • wydobywana jest ze skał bogatych w wapń i magnez, co zostało potwierdzone przez Państwowy Instytut Geologiczny.

Jurajska
Jurajska
Jurajska

Szukasz wody, która dostarczy twojemu organizmowi ważnych składników, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania? Naturalna Woda Mineralna Jurajska jest wodą średnio zmineralizowaną – ilość składników mineralnych w jej składzie jest większa niż 500 mg/l, ale nie przekracza 1500 mg/l. Jest przez to najbardziej odpowiednia do codziennego picia w każdej sytuacji, ponieważ dostarcza makro- i mikroelementy, które są nam potrzebne każdego dnia. Wersję niegazowaną możesz śmiało podawać najmłodszym – dzięki temu, że woda posiada Pozytywną Opinię Instytutu Matki i Dziecka, nadaje się dla maluchów powyżej 1 roku życia. Pijmy Naturalną Wodę Mineralną Jurajska na zdrowie!

Reklama

Materiał powstał przy współpracy z: Jurajska

Reklama
Reklama
Reklama