Dlaczego warto jeść mięso indycze?

Lista korzyści wynikających ze spożywania indyka jest bardzo długa. Mięso to zawiera bowiem szereg witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Indyk jest źródłem potasu, cynku, fosforu oraz witamin: B3, B6, B12 oraz D. Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Cynk pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie i skórę. Fosfor z kolei pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Witaminy B6 i B12 przyczyniają się m.in. do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, a witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Zwłaszcza ta ostatnia funkcja jest niezwykle istotna i powinniśmy o niej pamiętać na co dzień – w końcu odporność organizmu należy budować cały czas, a nie tylko w okresie jesienno-zimowym.
Jednak to nie koniec zalet indyka.

Reklama

Jego filet i udo (bez skóry) cechuje niska zawartość tłuszczu, szczególnie nasyconych kwasów tłuszczowych. Ograniczenie spożywania nasyconych kwasów tłuszczowych pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Mięso to cechuje również wysoka zawartość białka. Białko przyczynia się do wzrostu oraz utrzymania masy mięśniowej i kostnej podkreśla dr inż. Joanna Neuhoff-Murawska, dietetyk i ekspert programu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości.

W dodatku mięso z indyka stanowi odpowiednią propozycję na rodzinny obiad. Potrawy z jego wykorzystaniem są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego nawet początkujący kucharz z pewnością poradzi sobie ze zrobieniem obiadu z indykiem w roli głównej. Jak przyrządzić soczysty filet z indyka z bogactwem aromatycznych przypraw? Poniżej sprawdzone przepisy.

Filet z indyka bez skóry duszony w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Właściwości mięsa z indyka zdecydowanie idą w parze z jego smakiem. Mięso to można poddawać różnym metodom obróbki termicznej, na przykład duszeniu na patelni. Jakich składników potrzebujemy do przygotowania duszonych filetów z indyka bez skóry w sosie pieczarkowo-śmietanowym? Oto sprawdzony przepis na 4 porcje:
- 1 kg fileta z piersi indyka bez skóry
- 0,5 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 pęczek koperku
- 3 łyżki śmietany 18%
- 0,4 l zimnej wody
- sól i świeżo zmielony pieprz
- olej do smażenia
- 1 łyżka mąki + odrobina wody do zagęszczenia
W pierwszej kolejności dokładnie myjemy i osuszamy filet z indyka na papierowym ręczniku. Następnie mięso kroimy w dużą kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i pozostawiamy na około 10 minut. W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę, a obrane pieczarki w plasterki. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, wrzucamy cebulę, pieczarki i smażymy 5 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy pokrojony filet z indyka i smażymy jeszcze przez 5 minut. Całość zalewamy wodą, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
W tym czasie śmietanę wlewamy do miski wraz z kilkoma łyżkami sosu z patelni i dokładnie mieszamy. Dzięki temu śmietana nie zważy się po dodaniu do potrawy. Następnie wlewamy ją do dania i dokładnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekany koperek, szczyptę soli i pieprzu. Zawartość garnka mieszamy i zagotowujemy. W osobnym naczyniu rozrabiamy łyżkę mąki z odrobiną wody, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka, by zagęścić powstały sos. Gotowe! Taki filet z indyka dobrze smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą.

materiały prasowe

Pieczone filety z indyka z warzywami

A teraz czas na szybkie i proste w przygotowaniu danie z piekarnika! Indyk pierwszorzędnie komponuje się z kalafiorem, brokułem, marchewką oraz batatem. Nie może tutaj oczywiście zabraknąć aromatycznych przypraw. Do przygotowania 2 porcji tego dania będziemy potrzebować następujących składników:
- 500 g fileta z indyka bez skóry
- przypraw: soli, pieprzu oraz po 1/2 łyżeczki kurkumy, słodkiej papryki i oregano
- 1 paczki mrożonych warzyw (z marchewką, kalafiorem i brokułem)
- 1/2 papryczki chili
- 1 batat lub ziemniaki (ok. 300 g)
- gałązki rozmarynu
- 1 łyżki masła
- 2 łyżek oliwy
- posiekanych liści bazylii lub natki pietruszki
W pierwszej kolejności kroimy indyka na mniejsze porcje i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Mięso smarujemy oliwą i przyprawiamy. Jeżeli mamy więcej czasu, warto odstawić filet na kilka godzin, by zyskał głębię aromatu. W tym czasie warzywa wykładamy na sitko i przelewamy ciepłą wodą. Gdy się rozmrożą, odsączamy, mieszamy z 1-2 łyżkami oliwy i posypujemy solą, pieprzem oraz drobno posiekaną papryczką bez pestek.
Następnie batat kroimy na mniejsze, podłużne kawałki, posypujemy solą, pieprzem, posiekanymi listkami rozmarynu i oblewamy 1/2 łyżki oliwy. Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 15 minut. Po tym czasie układamy na batatach warzywa oraz filety z indyka. Można na nie rozłożyć wiórki z masła, by mięso było jeszcze bardziej soczyste. Całość pieczemy przez około 20 minut, a po wyjęciu posypujemy posiekaną bazylią lub natką pietruszki. To wszystko! Danie może być podawane z ryżem lub kaszą.

Zobacz także
materiały prasowe
Reklama

Artykuł powstał w ramach kampanii „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”

Reklama
Reklama
Reklama