„Zanim zrzucimy nasze kłopoty z tyciem na niedoczynność tarczycy, sprawdźmy, czy mamy inne objawy, jak wypadanie włosów, suchość skóry, senność, zmienność nastroju, stany depresyjne” – radzi dietetyk Barbara Kreft. Jeśli dostrzegamy te symptomy u siebie, powinniśmy udać się na badania tarczycy, które wykażą, czy faktycznie problemem jest niedoczynność tarczycy. Czasem podobne objawy występują np. przy Hashimoto.
Zobacz: kalkulator BMI

Reklama

Dieta na niedoczynność tarczycy - co jeść?

Osoby, u których stwierdzono niedoczynność tarczycy, muszą dostarczać organizmowi produkty bogate w jod, pierwiastek niezbędny do prawidłowej pracy gruczołu. Należy jeść dużo białka, zwłaszcza tłuste ryby. Nie bójmy się przyprawiać naszych potraw solą. Normalnie zaleca się spożywanie niewielkich porcji soli, ale ponieważ jest bogata w jod, osoby z niedoczynnością tarczycy powinny spożywać ją częściej. Warto także pić dużo wody wzbogaconej tym pierwiastkiem, ale również – soki owocowe i warzywne, pełne witamin i składników mineralnych potrzebnych do funkcjonowania tarczycy. „Niestety nie mamy tak dużej liczby produktów roślinnych i zwierzęcych z dużą zawartością jodu, żeby uzupełniać go bez używania leków” – zauważa ekspertka.
Przeczytaj: jak wzmocnić organizm

Reklama

Niedoczynność tarczycy - czego unikać w diecie?

Chorzy na niedoczynność tarczycy powinni unikać wszystkiego, co zawiera siarkocyjany. Są to związki chemiczne, które wiążą jod i utrudniają jego przyswajanie przez tarczycę. Znajdują się one np. w brokułach, kapuście czy gorczycy, często dodawanej (jako konserwant) do wielu produktów proszkowanych. Wchłanianie jodu ogranicza również soja. Muszą pamiętać o tym zwłaszcza kobiety w okresie menopauzy, które zwykle często ją jedzą.
Poznaj objawy niedoboru witamin

Reklama
Reklama
Reklama