Zioła są nie tylko smaczne, ale też zdrowe - poznaj ich właściwości
Czy wiesz, że zioła nie tylko są doskonałą przyprawą do dań, lecz także pomogą Ci poradzić sobie z różnymi dolegliwościami i poprawią urodę? Poznaj niezwykłą moc świeżych ziół.
- materiały promocyjne
1 z 16
Boli cię głowa, więc sięgasz po paracetamol? Nie możesz zasnąć, więc kupujesz w aptece tabletki na sen? Jesteś zmęczona i na nic nie masz siły, więc codziennie łykasz suplementy diety? A na poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci przyjmujesz jeszcze inne preparaty? Oczywiście można i tak, ale zamiast tego lepiej spróbować naturalnych sposobów, by poradzić sobie z codziennymi dolegliwościami. Czy wiesz, że świeże zioła nie tylko sprawią, że twoje potrawy będą smaczniejsze, lecz także pomogą ci pozbyć się drobnych kłopotów ze zdrowiem, pozytywnie wpłyną na urodą, a także na libido? Co, więcej świeże zioła możesz dodawać również do potraw maluszka. Nie tylko urozmaicą one dziecięce potrawy, ale sprawią, że twoja pociecha będzie ciekawa nowych smaków i poznawania ich.
Obejrzyj galerię i poznaj właściwości różnych ziół.
Wiele kulinarnych inspiracji ze świeżymi ziołami w roli głównej znajdziesz na: www.baziolka.pl
2 z 16
Bazylia
Wyróżniają ją korzenne, anyżowe i cynamonowe nuty zapachowe. Właśnie dlatego najczęściej wkomponowywana jest w dania śródziemnomorskie. Rozkochała w sobie pomidory, ale doskonale sprawdza się również w mniej oczywistych dla niej związkach, czego przykładem mogą być lody bazyliowe.
Jakie są właściwości bazylii? Nie tylko stymuluje układ odpornościowy, ale również aktywnie go wspiera wspomagając oczyszczanie nerek. Korzystnie wpływa również na układ trawienny oraz oddechowy. Wspomaga pracę mięśnia sercowego oraz skutecznie koi nerwy. Uwalnia od gorączki i zapaleń, pobudza laktację (szczególnie w kompozycjach, w których towarzyszy jej lukrecja) oraz działa przeciwbólowo i przeciwbakteryjnie.
3 z 16
Bazylia grecka
Jej drobne, aromatyczne listki najlepiej czują się w towarzystwie dań kuchni śródziemnomorskiej. Idealna do pizzy, pesto, makaronu oraz gazpacho. Wypróbuj też oliwy z oliwek aromatyzowanej grecką bazylią. Z mięs najbardziej lubi kurczaka, z którym tworzy zgrany duet. Latem z powodzeniem sprawdzi się zarówno w truskawkowej salsie, jak i brzoskwiniowo-bazyliowej lemoniadzie.
A jakie ma właściwości?
- pozytywnie wpływa na układ pokarmowy
- poprawia apetyt
- przeciwdziała nudnościom
- poprawia nastrój
- pomaga walczyć z bezsennością
4 z 16
Bazylia tajska
W smaku lekko anyżkowo-lukrecjowa, korzenna, słodkawa. Ma intensywny, ożywczy aromat anyżu złamany cytrusowymi nutami. Znana i powszechnie używana w Tajlandii, Kambodży, Wietnamie, Laosie i na Tajwanie.
Tajska bazylia nadaje wyrazistość takim potrawom jak: pad thai (tajski makaron ryżowy z krewetkami i jajkiem), tom kha gai (tajsko-laotańska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym), pho (wietnamska zupa z mięsem i nudlami). Bazylią doprawia się nie tylko zupy – znakomicie sprawdza się w curry, wszelkich daniach typu stir-fry, sałatkach, gotowanych i smażonych makaronach i spring rollsach.
Z jakimi składnikami najlepiej ją łączyć? Z wieprzowiną, kurczakiem, rybami i owocami morza, bo delikatne mięso lubi aromatyczne zioła. Pasuje wszędzie tam, gdzie sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, chilli i czosnek.
5 z 16
Kolendra
Wyróżnia ją silny aromat i bardzo mocny, charakterystyczny smak. Bardzo często zastępuje natkę pietruszki. Idealnie komponuje się z rozmaitymi rodzajami mięsa – w szczególności upodobała sobie jagnięcinę, wołowinę oraz drób. Nie gardzi jednak romansem z świeżymi rybami. Z tego też względu bardzo często spotykana jest w towarzystwie azjatyckich rosołów.
Wiele się jednak mówi o niezwykłych właściwościach leczniczych kolendry. Dzięki czemu zyskała sobie taka sławę? Oto kilka argumentów:
- utarta, w połączeniu z olejem lniany, stanowi doskonały, leczniczy opatrunek na oparzenia, bolące stawy oraz wykwity (można też przygotować pastę z liści);
- olejek przygotowywany z delikatnych liści tego zioła wyróżnia się lwłaściwościami przeciwbólowymi oraz przeciwzapalnymil;
- chlorofil, obecny m.in. w liściach, wpływa nie tylko na intensywny, zielony kolor zioła, ale również na właściwości oczyszczające zioła – można więc świeżą kolendrę zastosować jako odżywkę lub też wsparcie dla różnych organów (wątroby, żołądku) i układów (oddechowego, trawiennego).
6 z 16
Koperek
Delikatny, świeży, wiosenny. Sprawdza się niezawodnie w zupach, dressingach, lekkich jogurtowych sosach i dipach. Nieodzowny składnik chłodników oraz pieczonych i grillowanych ryb. Młode ziemniaki i świeży koperek to duet idealny!
7 z 16
Lubczyk
Według ludowych wierzeń ma miłosną moc. Świetnie komponuje się z owocami morza. Niezastąpiony w rosołach i bulionach. Dobrze smakuje także solo w formie kremu i pesto. Świeży lubczyk dodaj do wywaru na białym winie – podawaj z mulami.
Rozgrzeje serce i nerki, wzmocni krążenie krwi, dotleni ją i wzbogaci choćby o witaminę C, wapń, potas, cynk i magnez. Gorzkawy smak pobudzi wątrobę i woreczek żółciowy do pracy, wspierając tym samym układ trawienny. Rozrusza energię płuc, chętną do zastoju – ciekawy przy nieżytach górnych dróg oddechowych. Wprawia w dobry nastrój. Ba! uważany jest nawet za afrodyzjak.
8 z 16
Majeranek
Ziele na wskroś polskie. Wymagany przy żurach, barszczach, pieczonej kaczce czy gęsi. Lubi towarzystwo białych ryb i jagnięciny. Dobrze mu także z truskawką, zwłaszcza w majerankowo-truskawkowych muffinach.
W smaku aromatyczny, gorzki, ale też lekko słodki. Delikatnie sosnowy i ostry, w działaniu chłodny aż do ciepłego – skutecznie przeciwdziała stanom zapalnym, bakteriom, wirusom, a nawet grzybom. Rozluźnia i oczyszcza wątrobę, górne drogi oddechowe i układ moczowy. Ma wspaniałe działanie oczyszczające i relaksujące na zmęczone oczy.
9 z 16
Melisa
Rześka, cytrusowa i zmysłowa. Zagra wszędzie tam, gdzie potrzebne jest orzeźwienie bez nuty pikanterii. Niezastąpiona w deserach. Świetnie komponuje się także z owocami, warzywami i napojami. Spróbuj prosecco ze świeżym melonem i listkami melisy.
Przez swoje lekko ochładzające działanie, obniża ciśnienie krwi łagodząc obyczaje, a przy tym działa przeciwzapalnie. Nie lubią jej bakterie, wirusy i grzyby, za to płuca i jelita są jej czołowymi fanami. Jak wszystkie rośliny zielone, melisa dotlenia tkanki, jest cennym antyoksydantem, opóźniającym procesy starzenia się organizmu. Ma działanie rozkurczające pomocne przy bólach, kolkach, słabym trawieniu czy nerwowych jelitach. Uwalniając od stresu, poprawi odporność wprowadzając nowe, świeże spojrzenie na świat.
10 z 16
Mięta
Jest niezwykle aromatyczna i orzeźwiająca. Nieoczywista, a przez to i wielozadaniowa. Kocha się w słodkościach, dlatego też bardzo często można ją spotkać w towarzystwie deserów. Romansuje również z mięsami, warzywami, owocami oraz różnego rodzaju napojami. Nie jest jej groźny nawet chłód, dlatego też wspaniale odnajduje się w objęciach kostek lodu. Napar z jej liści i świeżej herbaty pozwoli każdemu rozpoznać smak herbaty po marokańsku.
Bardzo często uczestniczy w regulacji pracy wątroby, rozluźnieniu organizmu oraz poprawie nastrój. Zastosowanie mięty jest także skutecznym antidotum na problemy żołądkowe, drażliwość przewodu pokarmowego, wzdęcia lub poranne mdłości. Jej orzeźwiające właściwości pomagają również rozproszyć wszelkie zablokowania – tak na poziomie psychicznym, jak i fizjologicznym (uwalnia głowę, wspiera gardło, oczyszcza krew i uspokaja żołądek). Korzystnie wpływa też na działanie dróg oddechowych, rozszerzając je i ułatwiają im funkcjonowanie. Skutecznie eliminuje też uczucie gorąca skóry, czyli zarówno zaczerwienienia, jak i swędzenie (działa ujędrniająco, znieczulająco i rozkurczowo). Zawiera olejek eteryczny, w skład którego wchodzą: flawonoidy, gorycze, karoten, witamina A i C, rutyna, garbniki oraz mentol.
11 z 16
Oregano
Nieodłączny składnik kuchni włoskiej - pizza, focaccia, makarony kochają je z wzajemnością. W daniach z wołowiną i wieprzowiną chętnie łączy się z tymiankiem. Wypróbuj domowej roboty suszonych pomidorów z oregano, oliwą i czosnkiem!
Ma działanie odkażające, grzybobójcze, przeciwpasożytnicze, przeciwbólowe, zwalczające wirusy i bakterie. Oregano jest niezwykle pomocne przy chorobach górnych dróg oddechowych, infekcjach gardła i grypie. Jest silnym antyseptykiem, również do stosowania zewnętrznego - łagodzi ból zębów, bakteryjne zapalenie skóry czy zwyczajne swędzenie po ukąszeniu owadów.
Ten liściasty przyjaciel jest naturalnym antybiotykiem o szerokim spektrum działania.
12 z 16
Piteruszka
Zawsze na topie w rankingach popularności. Idzie w parze z warzywami, rybami, mięsem i owocami morza. Podkreśla smak niemal wszystkich zup. Zmiksuj pęczek pietruszki, jabłko, wodę, sok i skórkę z limonki - bomba witaminowa gwarantowana!
Wzmacnia nadnercza, poprawia krążenie krwi, odświeża oddech, wpływa korzystnie na nerwy wzrokowe i cerę. Bogata w witaminę C,A i E, betakaroten, żelazo, magnez, kwas foliowy, wapń, cynk, potas czy miedź wpływając na poprawę krążenia i odżywienia krwi.
Zawiera olejek eteryczny o działaniu dezynfekującym, moczopędnym i łagodzącym bóle.
Szałowa partnerka przy odchudzaniu, pomocna przy wielu dolegliwościach z nerkami i pęcherzem moczowym
13 z 16
Rozmaryn
Wyróżnia go mocny, leśny aromat. Zdecydowanie preferuje mięsa – tak jagnięcinę, jak i wieprzowinę, czy wołowinę. W połączeniu z miodem, klarowanym masłem, sałatą oraz owocami i kozim serem tworzy wspaniałą kompozycję smakową. Sprawdza się również w białych drinkach – wystarczy włożyć jego gałązkę do ginu z tonikiem, ale odkryć zupełnie nowy smak tradycyjnego drinka.
Olejki uzyskane z tego zioła są przeciwbakteryjne, antyseptyczne, ale również wyróżniają się działaniem przeciwgrzybicznym i antynowotworowym. Wspomagają więc układ odpornościowy człowieka. Odrobina świeżego rozmarynu wzmocni także włosy – wystarczy skosztować jego naparu oraz dodać do niego odrobinę miodu, jabłka i gruszki.
14 z 16
Rukiew wodna
Wyróżnia ją bezapelacyjna wyrazistość oraz lekko pieprzowy smak przełamany subtelną nutą słodyczy. Przypisy wykorzystujące rukiew wodną pozwalają wykorzystać jej soczyste i ostre liście jako komponent podkreślający smak kremowych zup, warzywnych past oraz różnorodnych sałat. Wspaniałym pomysłem jest także realizacja przepisów pozwalających połączyć to zioło z migdałami i parmezanem – idealnie wkomponuje się jako dodatek do owocowych soków i popularnych smoothies.
By przekonać się, jak wiele ta niezwykła roślina ma do zaoferowania wystarczy położyć jej liście na grzance i dodać świeże maliny z odrobiną prażonych orzechów. Jej soczyste liście wzmacniają i oczyszczają krew, poprawiają trawienie przez pobudzenie wydzielania żółci i działają nawilżająco na płuca i gardło. Pomimo chłodnego charakteru, ostry smak tego krzepkiego zioła wspiera ruch energii w organizmie, uwalniając tym samym zastoje krwi. Dodatkowo nie sposób pominąć także innych właściwości leczniczych, czyli skutecznego hamowania rozrostu tkanki nowotworowej, wygładzania i poprawiania wyglądu skóry, co roślina ta osiąga głównie przez swój wpływ na krew i trawienie. Kobiety ją uwielbiają, bo spłyca zmarszczki.
15 z 16
Szałwia
Aromatyczna i zmysłowa. Smażona na prawdziwym maśle stanowi doskonały dodatek do kremowych zup, makaronów i puree. Idealnie komponuje się także z wieprzowiną, drobiowymi wątróbkami i białymi rybami. Na śniadanie spróbuj kaszy jaglanej z karmelizowanymi na szałwii brzoskwiniami.
Sprawdza się doskonale przy bólach gardła, kłopotach z dziąsłami, przy problemach z cerą, swędzeniu czy łupieżu. Działa głównie na serce, wątrobę i nerki – wzmacniając odporność organizmu. Te ciekawe liście uswają przewlekłe zmęczenie, działają ściągająco i rozkurczowo. Szałwia jest niekwestionowanym tonikiem krwi, odżywia ją i równoważy – co między innymi poprawia humor i zwalcza bezsenność.
16 z 16
Tymianek
Zawsze młody, żywiołowy i porywczy. Lekko pikantny i wytrawny w swoim smaku. Z ogromną przyjemnością flirtuje z owocami i deserami, mącąc trochę w ich nieskazitelnej słodyczy. Swoimi psotami urzeka także czekoladę. W oficjalnych spotkaniach dobrze prezentuje się w towarzystwie wołowiny, wieprzowiny i drobiu.
Złagodzi kaszel, rozrzedzając śluz w płucach i oskrzelach, zaopiekuje się przewodem pokarmowym regulując i wzmacniając trawienie. Będzie skuteczny przy kłopotach z drogami moczowymi czy pęcherzem, choćby dlatego że jest lekko ogrzewający i działa przeciwbakteryjnie. Jego zielone liście są bogate w witaminę K, A, C i E oraz olejki eteryczne – tymol i karwol o działaniu rozkurczowym i bakteriobójczym