Reklama

Na babeczki:

Reklama
  • 180 g kostki do pieczenia Kasia
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g (2,5 kubka) mąki pszennej uniwersalnej
  • 315 g (1,5 kubka) drobnego cukru
  • czerwony barwnik spożywczy
  • 2 łyżeczki kakao w proszku
  • 250 ml (1 kubek) maślanki/naturalnego jogurtu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Na lukier:

  • 250 ml (1 filiżanka) mleka
  • 55 g (1/3 kubka) mąki pszennej uniwersalnej
  • 250 g (1 filiżanka) kostki do pieczenia Kasia
  • 210 g (1 filiżanka) cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
  • około 125 ml mleka/śmietanki

Ciasto:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę do babeczek nasmaruj obficie tłuszczem i posyp mąką lub użyj papilotek.
Utrzyj margarynę Kasię z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka i miksuj jeszcze przez minutę. Wymieszaj z aromatem waniliowym.
W osobnej misce dokładnie wymieszaj kakao i barwnik spożywczy z 2 łyżeczkami wody. Zmiksuj z masą.
Odmierz mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na przemian dodając mąkę i maślankę/jogurt miksuj na niskich lub średnich obrotach.
Przełóż masę do foremek i piecz przez 20-25 minut.
Po upieczeniu pozostaw na drucianej podstawce do wystygnięcia przed lukrowaniem.

Lukier:
Wymieszaj w rondlu mleko z mąką, a następnie ostrożnie doprowadź do wrzenia stale mieszając, aż zgęstnieje. Schłodź w lodówce.
Zmiksujć margarynę Kasię, cukier i aromat waniliowy. Po trochu dodawaj mieszaninę mleka z mąką (przygotuj ją wcześniej, aby miała czas ostygnąć). Dokładnie zmiksuj, dodając mleko lub śmietankę, według potrzeby, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Polukruj babeczki od góry.

Porada: Babeczki równie dobrze smakują z lukrem z serka śmietankowego. Wystarczy zmiksować 55 g kostki do pieczenia Kasia, 300 g cukru pudru i 125 g serka śmietankowego.

Źródło: materiały prasowe PR_room

Reklama

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Reklama
Reklama
Reklama