Babeczki Red Velvet (z lukrem)
Babeczki Red Velvet zachwycają czerwonym odcieniem. Zobacz, jak je przygotować w domowym zaciszu. Taki deser pięknie będzie wyglądał na stole.
Na babeczki:
- 180 g kostki do pieczenia Kasia
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka soli
- 400 g (2,5 kubka) mąki pszennej uniwersalnej
- 315 g (1,5 kubka) drobnego cukru
- czerwony barwnik spożywczy
- 2 łyżeczki kakao w proszku
- 250 ml (1 kubek) maślanki/naturalnego jogurtu
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Na lukier:
- 250 ml (1 filiżanka) mleka
- 55 g (1/3 kubka) mąki pszennej uniwersalnej
- 250 g (1 filiżanka) kostki do pieczenia Kasia
- 210 g (1 filiżanka) cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
- około 125 ml mleka/śmietanki
Ciasto:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę do babeczek nasmaruj obficie tłuszczem i posyp mąką lub użyj papilotek.
Utrzyj margarynę Kasię z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka i miksuj jeszcze przez minutę. Wymieszaj z aromatem waniliowym.
W osobnej misce dokładnie wymieszaj kakao i barwnik spożywczy z 2 łyżeczkami wody. Zmiksuj z masą.
Odmierz mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na przemian dodając mąkę i maślankę/jogurt miksuj na niskich lub średnich obrotach.
Przełóż masę do foremek i piecz przez 20-25 minut.
Po upieczeniu pozostaw na drucianej podstawce do wystygnięcia przed lukrowaniem.
Lukier:
Wymieszaj w rondlu mleko z mąką, a następnie ostrożnie doprowadź do wrzenia stale mieszając, aż zgęstnieje. Schłodź w lodówce.
Zmiksujć margarynę Kasię, cukier i aromat waniliowy. Po trochu dodawaj mieszaninę mleka z mąką (przygotuj ją wcześniej, aby miała czas ostygnąć). Dokładnie zmiksuj, dodając mleko lub śmietankę, według potrzeby, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Polukruj babeczki od góry.
Porada: Babeczki równie dobrze smakują z lukrem z serka śmietankowego. Wystarczy zmiksować 55 g kostki do pieczenia Kasia, 300 g cukru pudru i 125 g serka śmietankowego.
Źródło: materiały prasowe PR_room
Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser